Volontärresa – Förberedelser i slutskedet

1294

Ann-Louise påbörjar snart sin resa som volontär runt om i världen. Här skriver hon om sina tankar, planering och förberedelserna inför resan.


 

Jag tog en paus i vardagen. Semester innan semestern kan man säga. Jag har alltid jobbat på sommaren eftersom att jag alltid har studerat eller varit vikarie. Dessutom har jag aldrig känt något behov av att gå runt och vara rastlös i flera veckor utan inkomst. Men denna gång när jag väl tar två veckor ledigt så försvinner värmen helt och det blir höst. Jag sitter inne i en stuga, det är ”kulet” som vi säger i Dalarna, och regnet faller lätt utanför fönstret. Hela familjen har åkt några dagar till Säfsen för lite vandring, cykling och för att bara ta det lugnt i kylan. Min första svenska semester på flera år.

Jag har varit rätt flitig de senaste veckorna med planeringen. På rasterna på jobbet så har jag kunnat ringa en del samtal och boka resterande inför min kommande långsemester på obestämd tid. Jag har haft tid att läsa igenom artiklar och annat mellan varven som jag inte tidigare haft ro att läsa. Jag var mest ute efter lite tips, men tyckte att det var läge sådär fyra veckor innan avgång att fördjupa mig i visum och de buntar med dokument som följde med volontärprojekten. Jag ger ett tips, GÖR DETTA TIDIGARE! Det skulle ni troligtvis ha gjort. Själv är jag en så kallad tidsoptimist.

Jag började med att läsa igenom visumreglerna för working holiday visa för Nya Zeeland vilka är väldigt enkla att förstå. Jag är ostraffad, mellan 18-35 år gammal, och har pengar att betala för mig i landet och en biljett hem. Liknande gäller för Australien. Detta är något som de flesta som är intresserade av jobbvisum i Australien och Nya Zeeland vet om. Vad jag däremot inte visste och som jag förstår att fler blir förvånade över är en lungröntgen som krävs om man varit i länder med risk för tuberkulos i mer än tre månader. Förvirringen var total. Ska jag söka visumet innan jag börjar resan, då jag har ett år på mig att åka in. Kostnaden för detta ligger på ett par tusen kronor och ska göras på specifika sjukhus/vårdinrättningar som den Australiensiska och Nya Zeeländska regeringen bestämt.

Foto: John Barker/Flickr
Foto: John Barker/Flickr

Jag läste forum efter forum, skrev till Australienska ambassaden i Tyskland och läste bloggar. En del menade att har man fått visumet så har man, men jag vill inte bli stoppad vid gränsen, då personalen bör kunna se de länder som jag har befunnit mig i. Så jag kommer att söka visumet från Asien och leta på ett ställe att göra lungröntgen där. Det återstår alltså att se om jag kommer att besöka Australien och Nya Zeeland eller ej. Det är speciellt just för att det handlar om tillfälliga arbetsvisum, det är inte lika krångligt eller dyrt att söka turistvisum. Turistvisum är mer eller mindre enkelt att skaffa, det handlar om att vissa länder kräver en del information om dig, och ibland kan handläggningen vara längre, annars går detta snabbare.

Ett tips jag fick från en reseexpert var att själv hålla koll på visumreglerna i Asien då de ständigt ändras. Det gjorde jag också, fyra veckor innan jag åker.

Som svensk medborgare får man automatiskt visum i ca 30-90 dagar i många länder. Det som gäller för mig är Sydafrika, Malaysia (kan bli kortare tid om man reser in utan utresebiljett), Singapore, Sydkorea etc. Däremot krävs det visum för Nepal och Sri Lanka vilket just nu kan sökas via internet eller på flygplatsen. Visum för Indien kräver däremot att passet skickas in till ambassaden, även om jag läst på någon hemsida att man kan söka det på flygplatsen. Det finns såklart Indiska ambassader runt om i Asien som jag räknar med att kunna använda. Som ni förstår så är detta en djungel. Mycket viktigt att ta reda på innan man åker iväg.

Vissa visum är alltså enklare att söka från Sverige, de länderna bör kanske besökas först, då det finns en ram för hur lång tid du har på dig att resa in i landet från att du söker visumet. Det är svårt att hänga med när det gäller visum. Sri Lanka hade exempelvis inte visumkrav för några år sedan. Så det gäller att läsa aktuell information, helst på ambassadernas hemsidor eller andra ”riktiga” hemsidor som inte försöker sälja hjälp till visum som tjänst, det kan bli dyrt eller ännu värre, du kan bli lurad! Jag kommer därför inte ge någon konkret information om visum, utan bara upplysa om att själv göra noga efterforskningar kring visum lång tid innan du åker.

Nu har jag valt att ta allt som det kommer. Försöka att lösa problemen på plats och höra mig för bland andra backpackers om hur de har gjort. Under den här resan ska jag försöka lära mig själv att ta livet som det kommer och inte planera så mycket. Resan är ju hittills bara planerad till januari, och jag har beställt en alldeles ny kalender som börjar från och med augusti -16. Jag har med andra ord en del att lära mig.

Glöm inte att ta med en hög med små ID-kort så ska det nog lösa sig.

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för att följa Ann-Louise resa som volontär:

ann-louise

SHARE