Hoppa till innehåll

Work and Holiday-visum Australien: Allt du behöver veta

Jag har märkt att det råder stor osäkerhet kring Working Holiday-visum för Australien. Därför skrev jag ihop den här lilla fråga-svar-guiden där jag reder ut ALLT kring ansökan om ett Working Holiday-visum.

Vem kan söka?
Alla som fyllt 18 men ännu inte 31. Det innebär att du kan ansöka precis innan du fyller 31 och sen har du ett år på dig att åka in i landet. Från dagen du åker in får du stanna i ett år.

Var söker jag visum?
Det gör du bara på en ENDA sida. http://www.border.gov.au/

Nämnda länk ovan för visumansökningar är Australiska regeringens sida. Det kan du dubbelkolla i URL-adressen. Finns ”.gov” med så vet du att sidan är säker.

”.gov”. står för ”government” vilket översätts till ”regering” på svenska.

Den här sidan är alltså Australiens migrationsverk. Det är BARA här och ingen annanstans du ska söka. Alla andra sidor är mellanhänder som tar ut extra avgifter.

Gå direkt till själva ”Work-and-holiday”-ansökan här: http://www.border.gov.au/Trav/Visa/Appl/Working-holiday

Vad söker jag?
Ska du ansöka för första gången söker du ett så kallat ”First Working Holiday visa (subclass 417)”.

Det står när du följer instruktionerna på migrationsverkets sida.

Hur söker jag?
Du söker online. Du ska ha ditt pass nära till hands sen fyller du bara i alla uppgifter som efterfrågas och följer instruktionerna.

Kan jag få göra en läkarundersökning?
Ja, ibland efterfrågas det. Följ instruktionerna.

Vad kostar visumet?
440 Australiska dollar (cirka 2 800 svenska kronor)

När får jag mitt visum?
Om du inte behöver komplettera med något eller göra en läkarundersökning kan det gå fort. Så fort som 1-2 dagar. Ibland lite längre.

Hur får jag mitt visum?
Det skickas till dig på mailen. SPARA det i en mapp på mailen och på datorn.

Behöver jag skriva ut det?
Nej. När du kommer till Australien och visar ditt pass i kontrollen på flygplatsen ser de i datorn vad du har för visum. Du behöver inte visa någonting. Men såklart bra att ha visumet sparat i en mapp på mailen.

Hur får jag jobba?
Du får bara jobba 6 månader för samma arbetsgivare så du måste byta arbetsgivare om du vill jobba längre.

Kan jag åka in och ut ur landet?
Du kan åka in och ut hur många gånger du vill så länge ditt visum är giltigt. Från den första dagen du åker in i Australien är ditt visum giltigt i ett år.

Hur mycket pengar behöver jag för att få komma in i landet?
Du ska ha tillräckligt med pengar för att klara dig den första tiden och pengar till en hemresa. Det är dock upp till passkontrollanten att avgöra. Men Australiens migrationsverk skriver att man borde ha 5 000 dollar (cirka 32 000 svenska kronor). När jag själv åkte in blev jag inte ens frågad eller behövde visa någonting.

Kan jag förlänga ytterligare ett år?
Ja. För att kunna göra det måste du ha jobbat minst 88 dagar i ”rural area”. Det innebär att du ska jobba inom ett visst område. Oftast landsbygden. I det här dokumentet finns en lista med giltiga postnummer för områden där du kan jobba för ett andra år: https://www.border.gov.au/Forms/Documents/1263.pdf

Hur ansöker jag för ett andra år?
När du ansökte för ditt första år skapade du ett så kallat ”Immi account” på http://www.border.gov.au/. Där ska du logga in med dina uppgifter och sedan följa instruktionerna. Där står vad du behöver lämna in. Det är bland annat lönespecar, kontoutdrag, arbetsgivarintyg osv.