5 punkter – så lätt är det att resa spontant

2357

Vi på ”Ett annat liv”-redaktionen har mottagit mängder med mail från personer som frågar efter handfasta tips när det gäller att resa. Vi har därför nu lyssnat på er – våra läsare och ger er här en guide på fem punkter som visar hur lätt det är att resa spontant. I vårt exempel har vi samlat erfarenheter från spontant resande i Sydostasien.

strand

1. Sluta oroa dig
Det har aldrig varit så lätt att resa som nu. Och nej, du behöver inte planera vartenda steg eller hotell du ska bo på. När du väl är på plats löser sig saker. Alltid. Och just Sydostasien har en lång historia av backpackers som kors och tvärs rest genom länderna här. Att resa genom till exempel Thailand, Kambodja, Vietnam och Malaysia är helt enkelt superlätt. Du kan bestämma dig samma dag och några timmar senare vara på väg till nästa storstad eller strand. Det spontana sättet att resa på är också oftast det billigaste. Boende bokar och betalar du över disk – med rätt charm kan du dessutom få till en bättre deal än om du använder bokningssystemet online. När vi ändå pratar om att sluta oroa sig ska du självklart inte vara för naiv – det kan alltid hända otrevliga saker. Så alltså. Sluta oroa dig – men var klok.

pengar

2. Cash is King
I billiga länder gäller kontanter. Kortet har du bara med dig för att ta ut dina kontanter. Överallt i Sydostasien finns det bankomater, ATM. Vissa öar kanske saknar dem, kolla upp det innan du lämnar fastlandet. Varje uttag kostar en liten summa så ett tips är att ta ut mycket pengar på en gång om du vet hur länge du ska stanna i landet. MEN gå inte runt med alla dessa pengar på fickan. Lås in dem i ett säkerhetsskåp i anslutning till där du bor.

packning

3. Packa lätt
Du behöver förvånansvärt lite packning. En liten 50-liters ryggsäck räcker långt. Ta bara med lite nödvändiga kläder, är du i behov av något mer kan du fylla på längs vägen. Solkräm, myggspray, smärtstillande och första hjälpen är alltid bra att ha med sig. En el-adapter som passar för Asiens olika länder för att kunna ladda smartphone, dator eller annat du använder. Finns att köpa hemma i Sverige eller på plats. Packa gärna i en vattentät packpåse som går att pressa luften ur – det sparar massa plats och håller dessutom dina saker torra. Ska du ta med en handduk se till att den är lätt och snabbtorkande annars går det alltid att använda de handdukar du får på de flesta hostel eller hotell.

kompis

4. Var öppensinnad
Människorna i den här delen av världen är trevliga och välkomnande. Lägger du manken till kan du få många vänner bland invånarna vilket kan innebära många fördelar för dig. Att resa är ett lätt sätt att skaffa sig många vänner. Alla som reser befinner sig på samma våglängd och är lätta att ha att göra med.

buss

5. Våga lämna trygghetszonen
Följer du de stora skyltarna eller går till den största busstationen kan du räkna med att den är byggd bara för turister, för att göra det enkelt. Klarar du av att vara lite obekväm är det extremt mycket billigare att ta dig fram med den riktiga kollektivtrafiken. De lokala bussarna kan vara sprängfyllda och trånga men ger dig också en upplevelse för livet. Du åker väl inte till Sydostasien för att sitta på en lyxig tvåvåningsbuss med massa europeiska eller nordamerikanska backpackers som skrålar ikapp till den senaste sommarplågan?

 

BONUS-PUNKTEN
Det är alltid bra att vara påläst. De flesta länder ger dig ett visum när du kommer in i landet, direkt på flygplatsen. Planerar du att stanna länge kan det krävas att du söker visum innan. Kolla upp och läs på vad som krävs för det land du vill besöka.

 

Har du rest och har fler tips? Hör av dig till oss – klicka här

SHARE

1 COMMENT

  1. Riktigt bra tips! Ska själv bege mig ut till Asien. Min mor och far är oroliga att jag inte har planerat tillräckligt, detta kanske ger dom ett lugn. Även fast den här sidan inte har gjort att jag vill ut i världen så har den definitivt gett mig en boost till att genomföra den, bra jobbat med denna sida!

Comments are closed.