5 vackra platser att besöka i Sörmland – en timme från Stockholm

1052

Nu när det är bäst att hålla sig inom Sverige tänkte jag tipsa om min hemmaplan. Jag har växt upp i Sörmland med naturen runt knuten. Det finns otroligt många vackra platser att besöka och uppleva. Jag delar här med mig av fem stycken platser jag tycker du borde besöka. Några platser kommer jag för alltid hålla hemligt för att låta dem förbli oupptäckta. Men dessa fem tycker jag du definitivt borde ta dig till.

Stendörrens naturreservat – en mysig oas

Stendörren är ett jättemysigt naturreservat vid kusten mellan Nyköping och Trosa. När jag växte upp var vi ofta i Stendörren om somrarna. Vi tog med oss matsäck och fika och spenderade en hel dag här. Här kommer även den oerfarne lätt ut i naturen. Via flera hängbroar kan du promenera ut till de allra yttersta öarna och hitta din egen lilla klippa att hänga på. Ta med fiskegrejerna, för här får du fiska utan fiskekort. I skogspartierna kan du vid rätt tid på året hitta blåbär att mumsa på och det finns flera små stigar att utforska mellan tallar och enbuskar. Som liten grabb tyckte jag det var jätteroligt att springa på stigarna och hitta små genvägar och hemliga gångar i skogen. Gillar du att bada och sola är de runda klipphällarna perfekta för just det.

Hitta hit: https://goo.gl/maps/FUuqQ5vznY2h73kE6

Foto: Patrik Enlund

Skärgården i Nyköping / Oxelösund / Trosa

Hela Sörmlands kust är fantastiskt vacker med alla små kobbar och skär. Det finns flera sätt att utforska skärgården på. Med egen motorbåt eller segelbåt, med kajak eller kanot eller så kan du åka på en tur med båten M/S Fiskeskär som utgår varje dag från Oxelösund. Då har du även möjlighet att stanna på en ö över dagen. Du kan också bo på vandrarhem på ön Sävö dit det går båtar, om du vill kan du bar stanna över dagen. Är du ute med egen båt, håll koll på vilka öar som är fågelskyddade så du vet om du kan lägga till eller övernatta på just den ön. Jag har själv paddlat otaliga gånger i skärgården och slagit upp tältet på de mest otroligt vackra platserna. Att vakna av solen som skiner in genom tältduken, vågorna som kluckar och fåglarnas kvitter – ja, det är oslagbart.

Nynäs slott – historia och natur

Historia och natur i en sammanvävd kombination. Nynäs Slott är ett riktigt gammalt gods som har funnits här mellan Nyköping och Trosa på olika vis sedan åtminstone 1300-talet. Det ägs och sköts av Region Sörmland vilket har gjort det fullt tillgänglig för allmänheten. Det finns en fin slottsträdgård och till och med en så kallad rehabiliteringsträdgård med ett eget växthus. Det finns också en trädgårdsbutik och restaurang som ligger i orangeriet. Vill du lära dig mer om slottet och dess historia kan du gå på guidade visningar. Under normala år går visningarna både utomhus och inne i slottet. Men på grund av Corona erbjuds i år bara visningar utomhus.

Scenkonst Sörmland sätter också upp teater på slottet i vad de kallar ”Teaterladan”. Slottet ligger mitt i Nynäs naturreservat och det är lätt att ta sig från slottet ner till havet med fina klippor, stränder och fikaplatser.

Hitta hit: https://goo.gl/maps/cwSjYNKWEdZFDBKo7

Foto: Patrik Enlund

Bråviken – häftiga branter

Bråviken är den långa havsvik från Östersjön som sträcker sig hela vägen in till Norrköping. Kanske har du varit på Kolmårdens djurpark, den ligger precis vid Bråviken. Sörmlandsleden har flera etapper som går längs kusten med magnifik utsikt från de höga klipporna. Spana in etapperna 33 till 39. På flera ställen går det också utmärkt att bada. Tätorten Nävekvarn precis utanför Nyköping är ett bra utgångsställe. Om du inte är sugen på att vandra på Sörmlandsleden finns en mysig småbåtshamn och café i Nävekvarn. Det finns också ett kafferosteri som säljer kaffe och fika i Kvarsebo en bit in längs kusten. Nu är vi och rör oss i gränstrakterna mot Östergötland. Vid färjeläget som helt gratis tar dig och bilen över till Vikbolandet på andra sidan Bråviken finns också ett café. Du hör ju, vill du bara mysa och stanna för en fika går det också bra. Perfekt att cruisa runt i bil eller med motorcykel på de mysiga småvägarna i skogen. Det finns också mängder med gamla loppmarknader i området väl värda ett besök.

Hitta hit: https://goo.gl/maps/5SLeQcwT1zqJoijr9

Foto: Pressbilder Trosa.com

Trosa – en charmig småstad

Trosa är en charmig liten småstad med gamla trähus i rött, gult och vitt. Gatorna är täckta av kullersten och nere i hamnen finns de gemytliga hamnbodarna. Trosa är verkligen stereotypen för en småstad. Den mysiga ån skär rakt genom kärnan och här är det jättefins att promenera och riktigt njuta. Jag kommer ihåg att jag älskade att åka till Trosa, det var så fint och så fick vi alltid äta glass. Trosa är bra på det viset att det finns något för alla. Vill du bara och flanera i finkläderna och slå dig ner på en bra restaurang kan du göra det, vill du bada och sola finns Trosa havsbad och vill du ge dig ut med båt har Trosa ett perfekt läge.

Hitta hit: https://goo.gl/maps/pVkzMoArCjkHUPhJ9

SHARE

2 COMMENTS

Comments are closed.