Adam: ”Sverige är så himla enformigt”

1721

De allra flesta svenskar väljer en tillvaro med ett vanligt jobb, några semesterresor per år och ett liv där de känner sig trygga. Några få vill inte ställa upp på den idén. En av dem är 19-åriga Adam Probert som tycker Sverige är litet och instängt.

Adam gillar friluftsliv och är ofta ute i naturen. Foto: Simon Haglund

– Sverige är så himla enformigt. I andra länder är det mycket mer annorlunda. Det finns mycket att se i Sverige men det mesta ser ändå likadant ut. Flyttar man sina resor till ett annat land kan man se dubbelt så mycket, säger han.

Adam är bara 19 år och pluggar sista året på gymnasiet. Hela hans familj är friluftsintresserad och resor har varit ett naturligt inslag genom åren. Vartannat jullov sedan Adam var sju har familjen rest iväg en månad till olika delar av världen.
– När jag var yngre var vi i England, Danmark och Norge. Sen åkte vi till Australien, efter det ballade det ur. Vi åkte till Nya Zeeland, Sydamerika, USA och Galapagos. Året därefter var det Kenya och Tanzania och Zanzibar.

Adams plan är tydlig. Han tänker se till att skaffa sig en högskoleutbildning. Sen vill han kombinera ett vanligt liv med friluftsliv och resande.
– Jag vill ha mer. Jag har sett världen och hur människor har det och hur naturen ser ut. Jag har insett hur instängd man är i Sverige. Här finns en sorts människor och en sorts natur. Men det finns ett helt jordklot med olika människor och olika natur. Jag vill ser mer av det, säger han.

Innan Adam ens har kommit in i det så kallade ekorrhjulet har han tröttnat på hela upplägget. På att vi är så styrda av mönster.
– Jag vill ha spänning i vardagen. En dag bestämde jag mig för att ta en annan väg hem från skolan. Det gör inte folk. De ska cykla samma väg. De vågar inte ta nya chanser, inga risker eller hitta nya möjligheter.

Vad är det som fått dig in på de här tankarna?
– Det är nånting som har växt genom alla år sen jag var sju. Jag har insett att jag inte kommer bli gammal och bo i samma stad. Om det är i fjällen eller Nya Zeeland jag hamnar i vet jag inte. Men jag blir mer och mer säker på det det här för varje resa.

adam
Foto: Emma Hult

 

SHARE

2 COMMENTS

  1. Håller heeeelt med ovanstående!! Sverige är så oerhört enformigt och människorna följer samma mönster, allihop. Volvo, villa, ett jobb som gör dem deprimerade, samma bilsträcka till jobbet. Stress, depressioner, bitterhet… WOHO för oss ungdomar som inte vill vara en del av detta och som RESER! 🙂 Själv jobbade jag i Uganda under våren, nu är jag restaurangchef i Spanine och bryter av detta med en jorden runt resa från september till nästa sommar! Can’t wait!! 🙂

Comments are closed.