Andrea: Den berömda Mascadalen är stängd – vad gör jag nu?

5505

Den berömda Masca Trekking kommer aldrig vara sig lik. Ett ”måste” att genomföra här på ön såsom Samariaravinen är på Kreta. Nu har just det hänt som många fruktade. Någonstans visste alla här på ön att det egentligen enbart handlar om en tidsfråga innan den berömda Mascadalen skulle bli avstängd av säkerhetsskäl.

Masca-byn
Masca-byn.

Det stormiga ovädret och vilda havet krossade formligen bryggan till avhämtningsplattformen för båtarna som befinner sig i havsbukten där den branta trekkingleden genom dalen har sitt slut och för de flesta besökare är det rent av ogörbart att vandra upp igen. Vem som helst försökte sig på att trekka ner genom Masca men inte vem som helst kom fram oskadd. Vårt jobb som guide (Läs mer) var bland annat att säkerställa vem vi i slutändan tog med oss och vem som behöver skickas tillbaka upp för sin egen säkerhet samt att varna och hjälpa till vid knepiga ställen under vandringen.

Bryggan
Bryggan.

Otaliga olyckor med privatpersoner och påföljande räddningsaktioner med bland annat helikopter har alltid varit ett orosmoment för myndigheterna. De sju tyska turister som trots alla varningar från inhemska och det ohyggliga stormväder ändå tog sig ner genom dalen och sedan behövde ringa räddningstjänsten var pricken över i. Dagen efter stängdes Mascadalen för alla tills vidare.

Ingången till dalen
Ingången till dalen.

Det är inte bara jag som nu är utan arbete utan kedjan av alla påverkade är lång. Från att hela transportbolag hotas att lägga ner sin business om inte dalen snart öppnas igen, till en drastisk minskning i omsättningen för biljettförsäljare, taxichaufförer, båtbolag och ända till bagaren, restaurangerna och frukthandeln som nu kommer sakna en viktig inkomstkälla på grund av hundratals uteblivna picknick till hungriga vandrare som fram till nu beställdes av utflyktsföretagen.

”Scandi season” (som vi kallar vinterhalvåret här eftersom det är då vi skandinaver tycker om att åka till Teneriffa) är över i slutet av april. Trots det så har Adam och jag tagit initiativet att utforska nya vandringsrutter vilket var rent av magiskt. Vi vandrade ungefär sextio kilometer under ett par dagars tid längs bergsterasser fyllda med blommande mandelträd, genom sommardoftande tallskog, gömda byar, över färsk lava från vulkanen El Chinyero som hade sitt sista utbrott 1909. Vi vandrade över ängar fyllda med vilda ringblommor samt hisnande utsikter på snötäckta Teide och evigt skiftande natur.sdr

edfIMG_20180306_142847cof

Blicken på Vulkanen Teide
Blicken på snötäckta Vulkanen Teide

IMG_20180219_120107IMG_20180304_122242IMG_20180219_122637

edf

IMG_20180304_121503

IMG_20180306_123033IMG_20180219_114608

Den nya vandringsturen som nu ska gå hem hos tusentals vandringssugna besökare och ersätta upplevelsen genom Mascadalen, kommer ta oss upp på en höjd av 1 280 meter och fortsätter på bergsryggen som sträcker sig brant upp precis ovanför den bortglömda bergsbyn Masca och erbjuder verkligen fascinerande utsikter över hela nordvästra delen av ön samt grannöarna La Gomera och La Palma. Dessutom avslutar vi med en båttur till den så mäktiga Mascadalen från havets sida (igår hoppade delfiner längs med båten). Den här turen kommer definitivt inte göra någon besviken och jag ser redan fram emot mina första gäster. Håll tummarna för mig och alla andra involverade att vi lyckas med den nya Masca Trekking!

The big boss och kollegan
The big boss och kollegan.
Spaniens högsta berg, vulkanen Teide
Spaniens högsta berg, vulkanen Teide

IMG_20180313_113325

dav
dav

IMG_20180313_124239

Kommer någon av er kära läsare till Teneriffa och är sugna på att vandra med mig? Eller har ni andra tips eller erfarenheter som ni vill dela med er? Kommentera gärna!

Ha det underbart allihop,
Andrea <3

andrea_bl

 

SHARE

4 COMMENTS

  1. Vi åker till teneriffa på söndag. Har du tips eller kanske nån hemsida där man kan boka vandring med er?

    • Hej Johan! Åh vad underbart! Vår vandring är på tisdagar, torsdagar och lördagar. Du kan boka via TUI eller Ving via nätet eller på plats med en guide och då heter utflykten Masca Trekking av företaget Sun Holidays. Den går också att köpa direkt genom att ringa vårt kontor också: +34 922 864 106 Igår såg vi delfiner igen <3 Var inte blyg och hälsa på mig sen när ni är med på turen! Alla skandinaver går ju i min grupp 😀 Vi ses!

    • Hej Fredrik! Ja, det är det verkligen också! Och vädret är helt perfekt, man kan steka på stranden men åker man upp lite i bergen så är det perfekt temperatur för vandring och aktivitet!

Comments are closed.