Hoppa till innehåll

Dags att byta ut ”Att göra-listan” mot ”Att vara-listan”

Allting i en vanlig människas liv handlar om ”Att göra”. Det handlar så pass mycket om det att den oerhört kända ”Att göra-listan” kommit till världen.

På en av mina första arbetsplatser som ung och nyfiken på världen hade jag en inspirerande kollega.

Kollegan berättade en dag att om hen hade en bokad tvättid på kvällen när en polare ringer och frågar om de ska hitta på något säger hen alltid ja och skippar tvättiden. Ibland resulterar det i att hen måste springa och köpa nya underkläder. Men det var alltid värt det enligt min kollega. Med argumentet att den där tiden med polaren kanske inte kommer tillbaka. Kläderna kan tvättas en annan dag, det är inte hela världen. Budskapet är förstås att det är viktigare att vårda våra relationer och ha kul istället för att vårda vår tvätt. Även om den såklart bör tas hand om senare.

Något vi måste komma ihåg är att vi är ”human beings” som det heter på engelska. Inte ”human doings”.

Vi borde skrota ”Att göra-listan” och byta ut den mot ”Att vara-listan”.

Att vara-listan. Att göra-listan

Kom ihåg:

”Att vara”. Inte ”Att göra”.

Klassikern, när vi alla var små kom ju frågan från alla vuxna och från alla andra runt omkring: ”Vad vill du bli när du blir stor?”. Den frågan borde vi slänga iväg samtidigt som ”Att göra-listan”. Vi borde istället fråga: ”Hur vill du vara när du blir stor?”

Här är min ”Att vara-lista”:

  • Jag ska VARA glad
  • Jag ska VARA lycklig
  • Jag ska VARA snäll
  • Jag ska VARA kärleksfull
  • Jag ska VARA omtänksam
  • Jag ska VARA hjälpsam
  • Jag ska VARA ett föredöme
  • Jag ska VARA en inspiration

För mig personligen ska allt i mitt liv utgå från denna lista. Kan jag inte uppfylla hela listan då måste jag ändra på saker runt omkring mig för att kunna uppfylla allt.

Jag tänker inte ändra på listan för att kunna uppfylla andras mål. Som att till exempel jobba bara för att ha pengar.

1 kommentar till “Dags att byta ut ”Att göra-listan” mot ”Att vara-listan””

Kommentarer är stängda.