Att resa lätt och njuta mer

8029

Vi är tillbaka i Sverige. Gamla jobbet men nya idéer, nya projekt, projekt som utvecklas och saker som granskas. Jag älskar att resandet ger en nya perspektiv. Ett nytt sätt att se på saker, att ifrågasätta, bekräfta eller omvärdera.

IMG_20170802_164703

När jag reser så reser jag lätt. Det har inte alltid varit så. Det typiska “Man vet ju aldrig vilka situationer som dyker upp” har präglat min packningslista många år. Efter varje resa, oberoende om det var en helgtrip, en vecka hos föräldrarna eller flera månader på resande fot, kom jag alltid tillbaka med kläder i ryggsäcken som jag inte ens hade plockat upp. Som jag burit runt på helt i onödan.

Jag har kommit fram till att det egentligen handlar om att våga lämna saker hemma, att våga vara oförberedd i varje tänkbara situation. Fundera över vad du huvudsakligen kommer att göra på din semester/resa och vilka kläder som känns mest användbara och bekväma. Kom också ihåg att folk runtomkring dig inte bryr eller inte ens lägger märke till om du har haft på dig samma kläder i tre dagar. De flesta människorna träffar man ändå bara en gång! Och om man verkligen behöver någonting, så finns det alltid ett sätt att införskaffa det väl på resande fot. Till exempel är det lättare att skaffa en till fleece på plats än att ha med två från början. Tankesättet “…men tänk om vi går ut, tänk om det blåser, tänk om vi inte kan tvätta, tänk om de skorna passar bättre till denna kjol och dessa till denna tröja, tänk om vi äter ute i storstan eller vill ta en drink på den coolaste roof-top baren, tänk om vi får för oss att vandra, tänk om det är kallt flera dagar i sträck då måste jag ju ha ett ombyte för stilens skull, tänk om….”

Med ovanstående tankesätt blir resväskan eller backpacken proppad, tung och besvärlig att hitta i. Och det gör att det blir besvärligt att packa upp, packa in, att resa, bära och gå långa sträckor. Vi blir beroende av taxi, buss, tunnelbana eller hyrbil. Varje souvenirköp måste noggrant övervägas och klädvalet är kvalet redan på morgonen (vad passar ihop med vad och hur passar det vädret). Resultatet av att vi inte vågar vara oförberedda på alla tänkbara scenarier är att vi låser oss, att vi inskränker vår rese- och rörelsefrihet och därmed själva poängen: upplevelsen och njutningen av att resa och vara fri.

IMG_20170802_164457
Tre veckor wwoofing i Italien och endast lite handbagage behövs 😉
Att resa lätt är det bästa!
Att resa lätt är det bästa!

Mina bästa tips för att resa lätt:

  • Packa ENBART kläder du ÄLSKAR (inga “tänk om”, “kanske”, “men”).
  • Packa för en vecka, två till tre ombyten räcker (i värsta fall kan du tvätta några underkläder i handfat).
  • Packa kläder främst för funktion inte stil (sköna tajts istället för stiliga baggy jeans).
  • Bryr du dig om stilen, se till att kunna kombinera alla plagg med varandra.
  • Funktionskläder är väldigt komprimerbara, lätta i sin vikt, torkar snabbt samt oftast riktigt snygga.
  • En basic klänning för utekvällar och restaurangbesök. Jag brukar gilla en blå klänning istället för den “lilla svarta” för att den även funkar på stranden dagtid.
  • Packa kläder du kan bära i lager (ett linne, en kofta/tunn  långärmad, en fleece, en vindjacka istället för en tjockjacka som tar mycket plats men enbart fungerar för ett slags väder).
  • Fyll inte upp hela din ryggsäck/resväska (bara för att du har 50L behöver du inte packa 50L, lämna plats till souvenirer och sakerna du har i din daypack – man vill ju inte gå med kassar och handväskor i händerna)
  • Använd nätpåsar för dina kläder (det gör det enkelt att packa upp och packa in samt hitta rätt kläder. Jag använder en nätpåse till underkläder, en till nederdelar osv.)
  • Max tre par skor – ett par till vardags som också funkar som finskor (typ tygsko, converse, sandaler), ett par gympadojor för vandring, löpning, långa dagar till fots i stan (jag använde mina för diverse volontärs/trädgårds/byggjobb också), ett par flip-flops (smidigt för strandsemestern eller om du snabbt behöver få på dig skor för att gå på toa – på hostel, camping mm).

“Vi har mer utrymme att njuta om vi har mindre skrammel att tänka på.”

Att packa minimalistiskt och smart lämnar mer frihet till de viktiga sakerna – att uppleva, njuta och upptäcka. Att skala ner till det essentiella, det vi verkligen behöver ökar livskvaliteten då vi utsätts för mindre distraktioner; mindre saker att tänka på, att underhålla. Det gäller inte bara resandet utan hela vår vardag.

“Vi kan bättre fokusera på själva ändamålet om vi eliminerar distraktioner.”

Jag hoppas du får användning av mina tips – utmana dig själv, våga packa mindre! (Du kan ju alltid köpa på plats vilket också är ett trevligt minne att ta med hem)

// K<3rlek, Andrea

andrea_bl

SHARE

2 COMMENTS

Comments are closed.