Upptäck historiska Barcelona

1482

Som jag hade sett fram emot att åka till Barcelona, städernas stad, sangrians stad och arkitekten Gaudis stad – nu kom jag äntligen dit.

Flygplatsen el Prat är stor, palmer står uppradade utanför och i fjärran kan jag se bergen som reser sig. För det finns en hel del berg runt om staden som är värda ett besök. Mountjuic är ett av dem, här ligger också Castle MountJuic. Det byggdes först som ett försvarsverk 1022. Flera gånger har det ändrat skepnad fram till 1751 då Juan Martin Cermeno lät uppföra det som är dagens Castell de Mountjuic. Häruppe finns också en park och du har fin utsikt över staden och även över flygplatsen och industrihamnen. Om du inte orkar gå upp hela vägen går det en linbana som tar dig upp på berget. Staden breder ut sig nedanför och den kända kyrkan La Sagrada familia sträcker sig mot himlen. Vi ser flygplanen som landar och lyfter.

mount-juic-jpg hamn-jpgmount-utsikt-jpg

Vi kliver ur den kalla taxibilen och ut i värmen, den slår emot oss som en vägg. Det är september och fortfarande 30 grader varmt.  Vår lägenhet som vi hyrt för helgen ligger ett stenkast från La Rambla, Barcelonas stora centrumgata. Här trängs restauranger med försäljare, gatukonstnärer, artister och en massa folk. Jag gillar det, det är ett myller. Jag gillar streetkulturen, försäljarna sitter på marken där de säljer solglasögon, nyckelringar, sjalar.  Jag köper en stor sjal till en av försäljarnas stora glädje, den är svart med elefanter på. Den är stor nog att använda som handduk, sarong, picknickfilt, skynke, väggprydnad, ja den har helt enkelt massor av användningsområden. Vi vandrar vidare i den ljumma sommarkvällen.

la-rambla-jpg konstnar-jpg tim-burton-jpg guld-jpg

Vi vaknar tidigt på fredagsmorgonen, solen står redan högt på himlen. Vi går längs med La Rambla viker av och går in på ett café för att äta frukost. Min frukost består av kaffe, juice och en fralla. Solhatten är på, promenadskorna snörade. Idag ska vi gå långt. Vi följer en promenadrutt på kartan som tar oss förbi sevärdheter i staden. Vi går förbi marknaden La boqueria. En stor marknad med allt från frukter i alla dess former och färger till hängande köttben och gapande fiskhuvuden. Jag njuter.

boqueria-jpgfrukt-jpgjuice-jpgkrabbor-jpgnotter-jpg

Först ur är Casa Batlló ett av alla de husen som Antoni Gaudi har ritat.  Hela byggnaden saknar i princip raka linjer och består istället av böljande oregelbundna former som gör att inget rum är det andra likt.  Vi promenerar vidare.

casa-gaudiLångt bort ser vi hur La Sagrada familia tornar upp sig. Ju närmre vi kommer desto ivrigare blir jag att få se den. Sagrada familia är kyrkan som började byggas 1882 och är hör och häpna inte färdigbyggd än. Gaudi har även designat denna ståtliga byggnad och han var väl medveten om att bygget skulle fortsätta långt efter hans egen död.

grupp-sagrada-jpg sagrada-jpg sagrada-lyft-jpg sagrada-naras-jpgEfter att ha beundrat detta ståtliga bygge går turen vidare mot triumfbågen. En man står och blåser såpbubblor på gatan framför, barnen springer och försöker fånga dem, ett par fotar sig framför bågen. Det gör även vi.

triumfhopp bubblor

Jag känner doften av havet när vi närmar oss stranden. Vi tar vägen genom den stora parken Ciutadella park. Här sitter folk och vilar sig i skuggan eller svalkar sig med en glass. På den lilla sjön mitt i parken har några hyrt roddbåtar. Intill parken ligger Barcelona zoo.

Vi kommer ner till stranden Barceloneta som sträcker sig långt bort. Stranden ligger alldeles in till stadskärnan. Stranden kantas av barer, affärer och försäljare. Här kan du medan du solar och badar beställa mojito och sangria.

strand

Ett annat sevärt ställe när du är i Barcelona är Antoni Gaudis skapelse ”Park Guel” som är med på Unescos världsarvslista. Många byggnader och pelare i parken är dekorerade med mosaik, vilket ger ett färgglatt intryck.  Parken var från början avsedd att bli ett bostadsområde med exklusiva tomter.

boljande guel odlaHär kan du se huset som Gaudi bodde i. Park Guel ligger på en höjd. Medan du spatserar runt så ta en titt på utsikten.

utsikt

Bara ett stenkast från La rambla ligger de gotiska kvarteren. Här promenerar du genom trånga gränder, mysiga caféer, förbi katedralen Santa Maria del Mar och mycket mer som du inte får missa.

gata

gar

FAKTA om Barcelona

 • I Barcelona bor det 1,6 miljoner människor. Det är människor i rörelse hela tiden, dag som natt.
 • Det är lätt att ta sig runt i staden, antingen med tunnelbana buss eller att promenera.
 • Att flyga hit tar omkring 3,5 timme. Ryan Air har flera avgångar i veckan från Skavsta flygplats i Nyköping.
SHARE

2 COMMENTS

 1. Vilken härlig resa. Promenadkartan tyckte jag var bra. Var hittade du den? Älskar att promenera i storstäder.
  //Helene

  • Ja Barcelona var helt underbart!
   Jag tror vi fick kartan på vårat boende. Annars går den säkert att hitta på någon turistinfo eller på flygplatsen.
   Det var en vanlig karta överstan med små fotsteg utmärkta vid sevärdheterna 🙂

Comments are closed.