Hoppa till innehåll

Caroline: ”Staten indoktrinerar barnen i form av skola”

”Svenska staten ser barnen som sin egendom och med tvång indoktrinerar dem i form av skola”. De orden kommer från en blogg som Caroline driver. Hon vill inte ha sina barn i svensk skola. Hon menar att de stöper alla i samma form trots att alla är olika.
– När jag läser Skolverkets läroplan blir jag mörkrädd. Man kan inte säga att alla ska bli likadana. Det är därför det finns mobbning, för alla passar inte in i formen, säger hon.

Foto: Privat

Caroline med maken Paul och barnen Henry och Winston familjemyser i en hängmatta. Foto: Privat

Förra året sålde Caroline, 35, och Paul, 39, huset i Rävlanda. Med sig ut i världen tog de sina två små barn Henry, 4, och Winston, 6. De hade tröttnat på samhällets sätt att styra människor som robotar.
– I Sverige gör folk som de blir tillsagda. Det har de lärt sig sen ung ålder. Det är på ett helt annat sätt än vad folk gör i andra länder. Alla ska gå i skolan och det ska vara lika utbildning och lika villkor. Man måste anpassa sig och bli en god medborgare som ska betala skatt och hela faderullan. Har man en åsikt utanför normen då ses man som konstig. Man ska tänka på ett visst sätt. Det börjar i skolan. Hjärnan formar sig när man är barn. När man är vuxen är man stöpt i den formen. Det är få som ifrågasätter när man redan är stöpt. Man ska passa in. Man ska vara lätt att bli kontrollerad.

Caroline är precis som många andra en mamma med enormt mycket kärlek till sina barn. Det hörs när hon pratar. Kärleken har lett till att hon vill sina barns bästa – ända ut i fingerspetsarna. Hon är kritisk till mycket i Sverige – framför allt skolan.
– Vi funderade på vad vi skulle göra med våra barns utbildning. Den svenska skolan som är påtvingad var inte något alternativ för oss. Vi besökte och tog kontakt med ett tjugotal skolor innan vi lämnade Sverige. Vi fick veta att barnen skulle lära sig alfabetet i 7-årsåldern. Men min son läste själv vid två års ålder så han skulle bli uttråkad, säger Caroline.

Foto: Privat

Familjebild på kameler i Saqqara, Egypten. Foto: Privat

Caroline och Paul gav sig som sagt ut på en mindre turné för att hitta den bästa skolan för sina barn. För fakta är att trots att Sverige är ett fritt och demokratiskt land har du som medborgare inte rätt att plocka dina barn ur svensk skola enligt lagen.
– Vi var övertygade om att vi inte kunde skicka våra barn till en vanlig skola. Vi besökte montessoriskolor och friskolor. Men det visade sig att de i grund och botten också måste följa läroplanen och de kunde inte göra några undantag.

Caroline ställer sig mycket frågande till hur det kan vara såhär i ett demokratiskt och liberalt land.
– Är det okej att man tvingar andras barn till att göra saker? Jag tycker inte det är okej. Varför ska någon tvinga mitt barn att göra saker som han inte vill. Mitt barn är fredligt och vill inte göra någon illa, säger hon.

Caroline och Paul driver flera internationella företag online och är på resande fot i jobbet 3-4 månader om året. De började i det här läget fundera på hemskolning
– Vi tog kontakt med kommunen och de sa att det inte alls var möjligt. Man måste ha särskilda skäl för hemundervisning, säger Caroline.

Hon berättar att de fick höra att skälen är så särskilda att barnet i princip måste vara mycket sjukt för att det ska godkännas. Om du i Sverige idag väljer att inte skicka dina barn till skolan kommer du att krävas på ett vite som är baserat på din inkomst.
– Man får ett vite som är högre än sin egen inkomst. Detta för att motivera folk att inte vägra att skicka sina barn till skolan. Om man inte betalar vitena kommer det resultera i att de skickar kronofogden för att ta huset och socialen griper in, berättar Caroline.

IMG_20150911_132211

Foto: Privat

Caroline påpekar att hon inte har något emot skolan som sådan. Det är mer faktumet att att det inte finns något val utan istället ett tvång som hon ställer sig frågande till. Ett system med en central läroplan där skolan ska vara lika för alla med uppdelningar efter ålder istället för intressen. I Carolines och Pauls jakt på en bra utbildning för sina barn hittade de något som kallas för ”unschooling”.
– Det är att lära sig på ett naturligt sätt. Barnet lär sig självt och den vuxna fungerar som en mentor och ett stöd för att hjälpa barnet att följa sitt intresse och ge material och kunskap för det intresset. Man kan delta i kooperativ för unschoolare, anmäla barnet till kurser eller hjälpa till att hitta en lärlingsplats också, säger Caroline.

Hon berättar att det finns många studier som visar hur man lär sig på optimala sätt. De visar att man inte lär sig bra om man blir tvingad.
– Det kan man se själv hur man kommer ihåg sin egen skolgång. De ämnen man inte är intresserad av vill hjärnan inte spara. Den informationen är inte nyttig på något sätt. Det man är intresserad av fastnar. Följer man barnens intressen stimulerar man nyfikenheten istället för traditionell skola där man blir tvingad att lära sig saker.

etna6

Familjen på toppen av Etna, Italien. Foto: Privat

miamibeach

Henry och Winston på Miami Beach, Florida, USA. Foto: Privat

Paret Caroline och Paul bestämde sig snabbt när de inte fick någon god respons från svenska skolväsendet. Tack vare att Paul kommer från England kunde de skaffa brittiska pass till sina barn. Sen sålde de huset och drog.

Efter drygt ett år av resande i 25 länder, bland annat två månader i Indien, en månad på Maldiverna, tre månader på Bali, en sväng till Colombia i Sydamerika och tre månader i Thailand och Laos har nu familjen för tillfället slagit sig till ro i Tjeckiens huvudstad Prag.
– Nu kommer jättemånga personer säga att hemundervisning är jättedåligt, de tror att man inte kan få kompisar om man inte går i skolan. Men genom att man inte är i skolan kan man följa sina intressen och det är där man får sina riktiga vänner och sociala kompetens. Sen kommer folk att säga ”man måste leva på riktigt”. Men det är ju verkligheten barnen lever i när de inte är instängda i ett klassrum. Våra barn är med i våra företagsaktiviteter och de förstår vad vi gör och de får hjälpa till ibland. De pratar med personer i olika åldrar som gör saker på riktigt istället för att bara läsa om det i en bok, säger Caroline.

Caroline vet vad hon tycker och hon är inte rädd för att säga det.
– Skola är ingen dålig idé om det är frivilligt och barnen får det de behöver där. Varför skulle staten ha rätt att tvinga ditt barn? De tror kanske att de äger barnet? Vem är det som äger barnet? Jag har kommit fram till att man inte kan äga ett barn för barnet är sin egen person. Föräldrarna förvaltar barnet och tar ansvar tills att barnen klarar sig själva. Äger man en annan person, då är den personen en slav.

Hon fortsätter:
– Det de allra flesta ångrar på sin dödsbädd är att de inte spenderade så mycket tid som de borde med sina barn att de inte fullföljde sina intressen. Man skjuter upp saker som man vill göra och sen är det försent. Det är därför vi gör vår upptäcktsresa och tagit beslutet om unschooling.

Caroline bloggar om sitt liv och unschooling på www.denandraresan.com. Tillsammans med sin man driver hon också onlineföretagen www.hamaca.se som säljer hängmattor och www.mypashmina.se med pashmina-sjalar och cashmere från Nepal samt www.mattor-online.se.

Att företagen sköts online gör att Caroline och maken Paul kan välja var helst i världen de vill slå upp sitt kontor.

Och det gör dem lyckliga.

LÄS MER PÅ SAMMA ÄMNE:
Rosanna vill inte vara en robot: ”I Sverige är det ”såhär ska det va”. Du ska plugga, skaffa jobb, man och barn. Och när man är ledig gör man inget nytt.”

Att resa är en bättre utbildning än att gå på universitet: ”Om jag är intresserad av historia kan jag antingen sitta i skolbänken och läsa eller åka världen runt och besöka museum och prata med lokalbefolkningen”

 

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för fler inspirerande texter i ditt flöde:

patrik

5 kommentarer till “Caroline: ”Staten indoktrinerar barnen i form av skola””

  1. Vill bara korrigera en sak om demokrati. Problemet är inte staten eller demokratin i sig utan staten består av människorna som står bakom den. Utan människorna finns ingen stat. Sverige är en demokrati. De som styr landet är framröstade av majoriteten. Det är en slags mobbing i gigantisk skala där majoriteten bestämmer och om man inte håller med så straffas man. Folk har valt att det ska vara okej att tvinga andras barn. Så det är demokratin som är problemet.

  2. Håller med och om jag får barn så får det bli utlandsflytt (till stor del redan gjort, är mest formaliteterna som saknas). Tråkigt att lagändringen 2009 av Beatrice Ask skapar en helt ny sorts flyktingar från Sverige och att det ofta är väldigt samhällsnyttiga individer som ni (och jag) som måste fly. Såna som driver företag som kunde gjort nytta för Sverige osv.

    1. Instämmer. Det är inte bara ”utbildningsflyktingar” som lämnar Sverige utan andra också som driftiga företagare. Det är inte värt att bo i Sverige och betala mer än 50% skatt och känna att man tar en enorm risk när man anställer någon, och dessutom se hur den anställdes inkomst halveras efter att all skatt där också är betald. Antingen är politikerna totalt IQbefriade eller drabbade av kognitiv dissonans när de inte fattar det ologiska med arbetsgivaravgift. Det är mycket trevligare villkor för företagare i tex UK, Malta, Tjeckien eller Estland s varför ska man stanna i Sverige. Kan intyga att vi har bättre levnadsstandard här i Tjeckien än vad vi hade i Sverige. Det har blivit omvända roller. Nu har Sverige blivit en trist grå öststat istället.

  3. Pingback: radio bubb.la – 5/6 – radio bubb.la

Kommentarer är stängda.