Denguefeber och katedralbesök i Leon

1960

Centralamerika har sin beskärda del av tropiska sjukdomar och Nicaragua är inget undantag. Exempelvis  har 90% av alla 10-åringar i Nicaragua antikroppar mot dengueviruset, vilket betyder att de någon gång infekterats av viruset innan 10-årsåldern. Denguefeber är något som vi tyvärr fick erfara samtidigt som vi lämnade denna del av världen, men det var inget vi visste om när vi steg av bussen i universitetsstaden Leon och gick ut för att hitta något att äta. Vi fick däremot snabbt möta ett bekant ansikte i folkvimlet, en gammal doktorandkollega från Linköping. Det bor över 200 000 människor i Leon och vi möter honom i den första restaurangen vi kliver in i, så just där och då kändes världen väldigt liten.

20160520_103227
Denguevirus sprids av myggan Aedis Aegypti och denna myggsort känns väl igen av att de är svarta med vita ränder. De är aktiva på dagen och kan bära på fler olika sjukdomar såsom dengue, Zika, chikungunya, samt gula febern virus. Pontus och jag hade tävling i vem som kunde döda flest av dessa blodsugare. Foto: Privat
IMG_3646
Forskningscenter för infektionssjukdomar vid Leons autonoma universitet. Foto: Privat

Några dagar senare gav han oss en guidad tur runt den mikrobiologiska avdelningen på Leons autonoma universitet. Vi blev uppdaterade på den senaste forskningen på zika- och denguevirus, samtidigt som vi fick en ordentlig genomgång av labben och undervisningssalarna på universitetet. Vi fick också möjlighet att besöka kliniken där det just nu pågår fas tre-studier med ett vaccin mot dengue, samt prata med professorn som leder studien här i Leon. Vaccinet riktar sig mot de fyra vanligaste subtyperna av dengue, det finns dock hittills fem kända subtyper i världen, och vaccinet borde komma ut på marknaden om några år förutsatt att vaccinet klarar fas tre-studien. Denguefeber fungerar lite som getingstick. Första gången du får denguefeber kan du bli ordentligt sjuk, men det är vanligare att du får milda eller inga symtom alls. Andra gången du drar på dig denguefeber ökar dock risken att du utvecklar dengue-blödarfeber och systemisk chock vilka är riktigt allvarliga tillstånd. Allt handlar om hur ditt immunförsvar reagerar och att det finns olika subtyper av dengueviruset, så ett vaccin som skyddar mot de vanliga subtyperna vore väldigt bra. Jag och Pontus får nu vara ännu mer vaksamma och undvika denguemyggorna så vi inte åker på denguefeber igen.

20160720_121210
Det är väldigt trevligt att gå runt i Leon och titta på gatukonsten, som ofta referar till revolutionen år 1979 där diktatorfamiljen Somoza avsattes. Foto: Privat

Om du inte har vänner på universitetet, så kan jag trösta dig med att det finns massor av saker att göra både i och utanför Leon, allt från vulkanbrädeåkning, revolutionsmuseum till att hoppa på en lokalbuss ut till stränderna vid Stilla havskusten. Leon är även en universitetsstad så det finns ett rikt uteliv där både turister och lokalbefolkning smälter samman för att umgås. Ett tips som vi fick av vår vän var att lösa en biljett för att klättra upp på taket på katedralen i Leon.

20160720_114651-2
Det blev en stor kontrast mellan det vita taket på katedralen och de mörka molnen som tornade upp sig på himlen. Foto: Privat

Det kostar tre US Dollar per person och där uppifrån får man en fin överblick över Leon. Inne i katedralen finns flera kända nicaraguanska personligheter begravda och vi fick känslan att den här kyrkan var Nicaraguas svar på Westminister Abbey. Katedralen har även guidade turer i katakomberna, men de var tyvärr stängda för allmänheten när vi var där.

20160720_120733
Katedralen i Leon där flera kända nicaraguanska personer finns begravda. Här hittar man graven efter Félix Rubén García Sarmiento, även känd som Rubén Darío, som var en mycket känd 1800-tals poet. (Foto: privat)

Gilla Ett annat liv på Facebook för att inte missa nästa inlägg av Ulrika:


Ulrika skriver även på sin privata reseblogg Ankor på vift.

ulrika

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.