Andrea: ”Du väljer hur du vill leva ditt liv”

7005

Det är ju alltid den stora frågan: Vad kostar det? Hur har du råd att resa?

Sanningen är, jag har inte råd. Jag bara reser till ett ställe och ”make a living”. Det handlar inte om pengar, det handlar om ett val. Jag kom fram till mitt val genom att räkna ut: Hur mycket kostar min livsstil. Min kostar inte så mycket kom jag fram till. Ett tak över huvudet, mat på bordet, utrymme till att lägga undan en liten peng, en del fritid och solen på min hud så är jag den lyckligaste människan på jorden. Så, det handlar mer om vilken livsstil man är nöjd med att leva. Ett liv fyllt med upplevelser eller ett fyllt med prylar? Alla behöver vi pengar så klart men vad lägger vi dessa på och vilket liv resulterar det i?

IMG_20180321_110412

Fritid och sol är A och O för mig och därför är det okej för mig att inte ha den största och snyggaste lägenheten, att inte spendera pengar på elektronik, apparater, kläder, inredning, bilar eller andra prylar. Vilket i sin tur gör att jag inte heller känner mig ”fast”. Jag kan flytta när jag vill eftersom jag inte behöver bära eller bry mig om alla saker jag äger.

Apropå att äga saker, är det inte mer så att sakerna äger oss om det är dem som är anledningen till att vi inte kan göra vad vi känner lust för? Om det är sakerna, eller finansieringen av dessa, som gör att vi måste gå till ett jobb som vi kanske inte ens älskar? Enligt min uppfattning så är det i sådana fall just så, att sakerna äger oss, inte tvärtom.

IMG_20180327_203059

Som ni vet så vill vi inte bara resa och backpacka omkring, vi vill hitta ett hem, en bas vi kan utgå ifrån. Kambodja är underbart och jag saknar detta underliga land men som ni kunde läsa här, så har jag hamnat på Teneriffa. En ö i Atlanten där andra tillbringar sin årliga semester är numera mitt nya hem, en bas Adam och jag känner oss riktigt nöjda med. Planen är att vara här på vintrarna och i Sverige på somrarna. Men mer om det i ett kommande inlägg.

Man kan tro att allting här är billigare än hemma, men lönen är ju hälften också. Så rent praktiskt är det detsamma då inkomst och kostnad är proportionerliga jämfört med Sverige. Vissa kanske har både och, en stor inkomst och därför möjlighet att bo var de vill och tillräckligt med cash att spendera generöst på prylar och annat. Men för oss, vanliga människor, handlar det som sagt om vilken livsstil vi väljer leva.

IMG_20180321_140850IMG_20180325_163436

Lite mer än hälften av min inkomst går till hyra, el, vatten, internet, telefon, transport och mat. Den andra hälften delar jag upp i besparingar och upplevelser respektive fickpengar. Allt det för endast tre dagars jobb i veckan! Det betyder att jag skulle kunna tjäna mer pengar, men jag vill inte eftersom jag väljer att ha mer fritid istället. Nu undrar ni kanske varför jag då inte bor i Sverige om pengar i princip är detsamma med tanke på inkomst och utgifter? Här listar jag fördelar med att bo på Teneriffa jämfört med Sverige:

 • Värmen så klart! Jag behöver inte tänka på uppvärmning av huset och sparar därför pengar och el/ved/gas/olja eller vad man nu använder för att hålla frosten ute på vintern i Norden och kylan elva månader om året…
 • Det är ljust. Jag älskar att solen går upp mellan sju och åtta och går ner tio, tolv timmar senare. På så sätt kan alla dagar spenderas ute i friska havsluften, i bergen eller på standen. Adjö till D-vitaminbrist och dyra elräkningar.IMG_20180401_122410
 • Färsk mat. Ni vet ju redan från mina tidigare inlägg att färska matvaror är viktiga för mig. Här på ön handlar jag frukt och grönt i en så kallad Fruteria som är fylld med lokalt odlade och säsongsskördade varor. Allt från vin, palmsirap, potatis, avokado, papaya, apelsiner, rotfrukter, örter, tomat och sallader till exotisk noni och moringa och mycket mer produceras direkt här på ön eller grannöarna. Endast väldigt få saker jag köper är importerade. Jag som älskar växtbaserad mat har kommit till paradiset här! Jag kommer även testa en tjänst av en gård i närheten där jag bor, som levererar ”en grön box” hem mot en slant.
 • Havet och bergen. Jag kan bada och sola på förmiddagen och vandra i bergen på eftermiddagen. Fyra olika klimatzoner och en otroligt varierad natur bjuder på omväxling.
 • Klimatet. Det är lite kyligt under vinterhalvåret (20 grader +/- 3 grader dagtid där jag bor) så att jag kan ha på mig lite längre kläder och en kofta i motsats till Kambodja där det är hett och svettigt dygnet runt. Ändå är det stekande sol på stränderna här på södra delen av Teneriffa vilket är perfekt för klänning, shorts och bikini. På sommarhalvåret är det fem till tio grader varmare men så fort en åker upp i bergen är det en angenäm temperatur som möjliggör vandringar och annan aktivitet utan att brinna upp.
 • Garanterat övervägande fina dagar. På vinterhalvåret kan och bör det regna här på ön men det är garanterat många fler soldagar än regndagar. Jag känner inte att jag har missat en chans eller gått miste om någonting när jag stannar inne en solig dag.
 • Bättre priser för lokalbor. Tillbringar man lite längre tid på spansk mark, bör man ansöka om ett så kallat NIE, alltså ett tillfälligt personnummer. Med det får jag bättre priser på utflykter, massager, konserter med mera. Till och med på flyg och färja till andra delar av Spanien.
 • Närheten hem. Kanarieöarna är ju egentligen långt borta från Europa men flygen hem är väldigt prisvärda, så lite som 600 kronor. Det var lite mer komplicerat från Kambodja.
 • Att det är europeiskt. Jag älskar ju den vilda western i de sydostasiatiska länderna men för att leva känns det väldigt enkelt och tryggt att vara på europeisk mark med tanke på bland annat att jag inte behöver en extra reseförsäkring eller visum då allt sådant är reglerat mellan våra europeiska länder.
 • Språket. Det finns många vackra länder i Europa och på världen, många fler som jag vill upptäcka. Men jag är verkligen tacksam över att det talas spanska på de kanariska öarna. Världens näst mest talade språk efter kinesiska. På tredje plats är engelska. Än så länge kan jag inte mycket spanska men det kommer, det är definitivt ett språk jag alltid velat lära mig.


IMG_20180319_165507

Sedan älskar jag dessa småsaker som att öppna upp dörren varje morgon för att översvämma lägenheten med solljus och havsbris och njuta av 180 graders havsutsikt från vår balkong. Jag älskar att det växer palmer överallt och en bananplanta framför vår dörr. Att nästan varje gång jag åker ut på havet hoppar det delfiner framför båten, jag kan sitta på uteservering året runt och här pussas vi på kinderna istället för att skaka hand. Jag älskar också att jag hänger min tvätt utanför mitt fönster och att den torkar över natten eller på några få timmar på dagen.

Jag älskar att jag endast jobbar tre dagar i veckan och att vi har en takterrass med jacuzzi och hängmattor. Jag älskar att min vardag är ett äventyr, att den är fri och inte tyngd av hinder såsom kyla, mörker eller stora utgifter och avbetalningar.

IMG_20180320_141339

Mitt liv utspelar sig mestadels utomhus vilket gör att alla prylar inomhus blir betydelselösa och överflödiga. Jag väljer hundra gånger hellre denna livsstil än en förutsägbar vardag som grundar sig på en ekonomisk stabil och reglerad struktur med fem semesterveckor per år. Det ena är inte bättre än det andra, det är helt enkelt två sidor av ett mynt. Dock avgör i detta fall inga odds vilken sida av myntet vi får, utan det är vi själva som väljer. Och så länge vi är lyckliga, känner oss tillfreds, är vår bästa version och kan sprida vår glöd, kärlek och glädje gör vi helt rätt i vad vi än gör och hur vi än lever <3

Vet du hur din inkomst är fördelad? Vad älskar du med din vardag? Eller vill du ha en annan vardag? Vad står dig i vägen? Dela med dig av dina tips och tankar, jag är nyfiken!

Love, Andrea

P.S. ni hittar mig också på Instagram 🙂

andre_byline

SHARE

4 COMMENTS

 1. Trevligt inslag och modigt att våga göra det annorlunda eller skapa en egen väg i livet, inte följa strömmen. När jag slutar jobbar blir det ett varmare land, sol framför kyla, det ser jag fram emot. Bra utgångspunkt för resor och upplevelser.

  • Låter underbart Anders! Hade en gäst häromdagen med på trekkingen som hade hoppat av er på ön från en båt som tog honom hit efter två veckors ö-hopp i Karibien. Han var 77 och superfit och njöt livet fullt ut!

 2. Hej Andrea! Spännande att höra om ditt liv!
  Jag ska snart flytta till Fuerteventura och jag undrar hur det är att söka jobb? Jag vill också ha mycket fri tid.
  Vad var du för jobb som bara är tre dagar och hur fick du det?
  Tack för inlägget.
  Mvh Julia

  • Hej Julia! Åh, det låter underbart! Jag jobbar som trekkingguide och det är så klart ett lika osäkert som roligt jobb. Osäkert eftersom det inte finns jobb (pengar) om inte turisterna finns såsom det är för den nordiska turismen på, i alla fall här på Teneriffa, under sommarhalvåret. Då säljs det så gott som inga turer på skandinaviska så att kunna ett annat språk är viktigt. Men annars är det ett bra alternativ att jobba som guide, vandringsledare eller inom hotell-entertainment. Kontakta bolag på plats eller gå via kontakter. Har du inga bör du knyta nya då det är lättaste sättet att hitta jobb, lägenhet mm. Lycka till och håll oss uppdaterad!

Comments are closed.