En dag i häftiga och flådiga Singapore

960

Utsikten är mäktig. Jag står på ”Jubilee bridge” vid vattnet mitt i Singapore.

Framför mig tornar de tre höghusen upp sig. Ovanpå ser det ut att ligga en båt. Ni känner till den. Det är en av världens mest kända byggnader och hotell. ”Marina bay sands”. Där de billigaste rummen går på dryga 2 000 kronor per natt.Jag kommer inte bo där. Jag nöjer mig med att titta på den spektakulära arkitekturen. Och det är inte så bara. Det ser rätt coolt ut.


Jag står på bron och njuter i det varma och fuktiga klimatet. Ett stenkast till höger om mig ligger ”Merlion”. En fontän som föreställer ett lejonhuvud med en sjöjungfrus kropp. Mermaide plus Lion ger er ”Merlion”. Tydligen en populär plats att ta selfies på märker jag på alla kineser som gång på gång försöker ta den perfekta bilden.


Jag går istället åt andra hållet över bron. Mot ”Esplanade – Theatres on the bay”. Stans stora konsertlokal. På den lilla scenen utomhus vid vattnet hålls varje kväll året om ett gratis uppträdande. Framåt kvällningen hinner jag dock inte dit i tid eftersom jag sitter bänkad på andra sidan vattnet för att se vattenshowen nedanför ”Marina Bay sands”.

Vattenshowen ”Wonderfull”.

När jag är här i september 2016 heter vattenshowen ”Wonderfull” och bjuder på häftiga konstellationer av ljus och vatten. En del bilder projekteras på en vägg av vatten ackompanjerade av mäktig musik för att avrundas med en klassisk hes Louis Armstrong som sjunger ”What a wonderfull world”.

Allt kring ”the bay” håller hög klass. Åt andra hållet från ”Merlion” fortsätter promenaden längs vattnet med flera dyra och fina restauranger med den vackra utsikten.


Singapore är Sydostasiens mest välbärgade land. Landet där det är förbjudet att spotta och förbjudet att föra in tuggummi. Ni förstår därmed att det är väldigt rent i Singapore. Kliniskt rent.

Det är knappt att jag vågar göra en fluga förnär när jag går längs gatorna.

Jag bor istället i Chinatown. Kontrasten är total. Jag bor på ett ruffigt hostel för bara 100 kronor. Här behöver man inte känna att man måste trippa på tå. Trots budgetboende är det i alla fall A/C i sovsalen där jag är inkvarterad. Någon snarkar, någon pratar onödigt högt i telefon tidigt på morgonen och någon tänder lyset mitt i natten. Men det får jag ta. Lite I-landsproblem bara.

Jag med mina nya solglasögon.

Chinatown och marknadsmänniskorna vaknar tidigt. Jag har ett enda uppdrag i myllret. Hitta ett par solglasögon för min framtida strandvistelsd. Efter lite prutande och smörande får jag ett par snygga med spegelglas för 8 Singapore dollar (cirka 48 kronor). Jag blev troligtvis lurad i alla fall. Men jag var nöjd med att få ner det från ursprungspriset.

Jag väljer att göra Singapore på budget. Alltså inga flådiga restauranger för mig. Jag tar mig dock till Orchard street som är huvudgatan i centrala Singapore med mängder av dyra shoppingcenter och restauranger. Mest bara för att strosa gatan ner, kika i skyltfönstren och titta på alla kostymnissar och kvinnor i dyra klänningar och högklackat

Förutom att gå runt ”the bay” och titta på det häftiga hotellet måste jag ta mig till ”Gardens by the bay”.


Flera olika trädgårdar med olika teman och de kända ”träden” som lyser upp på kvällen. Det kostar inget att gå omkring här. Men du kan spendera pengar om du vill och få ut mer av din upplevelse, gå på restaurang i ett av träden eller få en fin utsikt från ”skywalk” som är en bro mellan träden.

Med min backpackerbudget nöjer jag mig gott med att strosa omkring och titta på allt det grönskande vackra och de skulpturer som finns lite här och var i trädgårdarna och vid vattnet.

Något som jag hoppar över denna gång och får spara för framtiden är de botaniska trädgårdarna som jag blivit tipsad om. De ligger inte långt från centrum och är värt ett besök om du har mer tid än mig.

Nu bär det av vidare norrut. Mot Kuala Lumpur.

SHARE

1 COMMENT

  1. Jag är verkligen förtjust i Singapore. Älskade staden som backpacker på låg budget för många år sedan – och lika mycket som något mer lyxig resenär för något år sedan. Då drack jag också en klassisk Singapore sling på raffles – det hade jag inte råd med de där första gångerna. Hutlösa 180kr – som en hel dygnsbudget ju!

Comments are closed.