Hoppa till innehåll

Framme i England – Livet i ett litet samhälle på landet

Efter nio månader i Sydostasien är vi nu tillbaka på europeisk mark, närmare bestämt England.

Jag har varit i England en handfull gånger tidigare. Alla gånger har det varit med destination London och på en av resorna en utsvävning till Manchester för lite fotboll. Men det är då allt. Nu är det England på riktigt, tack vare Leanne.

Vi lämnade flygplatsen Heathrow med sikte på regionen ”Suffolk” ett par timmar nordost om London. Leanne är uppväxt här – i den lilla byn Acton. I det lilla samhället bor endast 1 800 personer. Jag vågar sätta mina livsbesparingar att det inte är några turister här. Det gör mig exalterad. Se på kartan här var Acton ligger:

Det här är det riktiga England. Det är här landets själ vilar. I de små byarna här i kring finns flera små pubar som förutom pints med öl serverar ”fish & chips” och ”bangers & mash”. Alla är typiskt engelskt trevliga och pratar med dialekt som är svår att hänga med i. Husen är sådär vackra som de bara kan vara på engelska landsbygden och kyrkorna i sten vittnar om en lång historia.

Acton

Hus i Acton. Foto: Google Maps

sudbury

Hus i grann-samhället Sudbury.

Det blir kulturkrockar direkt. Till att börja med – folk gillar att bo nära varandra. Husen har inte mycket till tomter, trädgårdar eller gräsmattor som en ser i en vanlig svensk småstad. Engelsmännen bor antingen direkt vägg i vägg med grannen eller med bara ett par meter mellan husen. Kommer du väl in i de små husen så hittar du tvättmaskinen i köket och heltäckningsmattor på golvet.

Varför de väljer att ha tvättmaskinen i köket istället för i badrummet är för mig ännu en obesvarad gåta som inte heller min flickvän kan svara på.
– Det har alltid varit så, jag har ingen aning, säger hon när jag höjer på ögonbrynen.

Hela upplevelsen är en mycket märklig känsla för en svenne-banan som är van vid en vanlig svensk villa med mycket yta både inne och på tomten och en tvättstuga och golv utan mattor.

Du behöver inte resa långt för att inse att Sverige är ett enormt rikt land. Många i England har inte råd att köpa villor med stor tomt och ett eget rum för tvättmaskinen. Det är lyx här medan det i Sverige mer eller mindre är standard.

De närmaste dagarna kommer jag få se mer av det ”riktiga England” och jag har min kamera med mig i högsta hugg. Det blir mer rapporter härifrån, var så säkra. Bland annat om hur en riktigt väl tillagad ”fish & chips” smakar.

Puben

Puben ”The Crown” i Acton. Foto: http://www.actoncrown.com/

sudbury3

Vackra engelska hus i Sudbury – samhället som ligger granne med Acton.

sudbury2

En gata i Sudbury.

 

2 kommentarer till “Framme i England – Livet i ett litet samhälle på landet”

  1. Lovely! När jag jobbade i Ashington utanför Newcastle o stannade kvar över helgerna tog jag ofta bussturer till Middlesborough, Sunderland, Durham o en del andra mindre orter runt om…varje by med självaktning hade en ”Queens head” e.d…glöm inte mashy peas till fish&chips…lärde jag mig aldrig äta..lr Yorkshirepudding däremot gärna en Eton mess… .älskade när damerna i canteenen slevade upp o sa ”Here you go lööööve”.. England är så mkt mer än London :-). Ha det bra o glöm inte säga Thank you när du går av bussen :-)!

    1. Fantastisk liten berättelse från dig Evy! Nu blir jag ju ännu mer sugen på England! 🙂

Kommentarer är stängda.