Fantastiskt rolig dag i de vilda forsarna i Nepal

1650

Klockan nio på morgonen blir vi upphämtade av en stor buss som redan är halvfull av morgontrötta backpackers redo för ett äventyr. Målet för dagen är forsen Seti som kommer hela vägen från bergen kring Annapurna-massivet och passerar en liten bit utanför centrala Pokhara.

Bussen slingrar sig fram på vägen i dalen nedanför de gröna kullarna och intill den vilda forsen. Vattnet har en färgblandning av glaciärblått och en något grumligare grå färg.

rafting-4

I Pokhara där vi befinner oss är forspaddling stort. Det finns flera långa forsar i regionen som är perfekta för forspaddling. Och alternativen är många. Det går faktiskt att boka in sig på en flera dagar lång tripp längs floden. Eller så kan du göra som oss, ta en halvdag. Vilket gott och väl stillar mitt adrenalinsökande sinne.

Efter dryga halvtimmens skumpande över gropiga vägar och smala passager är vi äntligen framme. Det är ett gäng unga nepalesiska grabbar som är våra guider för dagen. De är ett tajt gäng som har roligt tillsammans och skojar och skämtar även med oss. Entusiasmen går att ta på när de plockar fram gummibåtarna och börjar tillsammans med oss pumpa upp dem.

rafting

rafting-3

rafting-2

Fyra gummibåtar ska ta oss, drygt 20-talet personer, ner längs forsen. Vi blir alla utrustade med flytvästar, hjälmar och paddlar.

Vi får en säkerhetsgenomgång och genomgång av kommandon. Det här är inget för den late. Om guiden ropar ”paddla framåt” är det bara ta i för kung och fosterland. Ropar han ”ner” så gäller det att snabbt huka sig ner i båten. Efter memorering av allt det viktiga är vi redo.

Då kan äventyret börja. Vi glider sakta ut från den sandiga och stengrå flodbanken och närmar oss med försiktighet det galet, virvlande och forsande vattnet. Vår guide sitter längst bak och styr.

Foto: Radid Runner Expeditions, Pokhara – https://rapidrunnerexpeditions.com

Den första biten är relativt enkel, det skumpar och hoppar och vi skrattar. Det är som att vara på tivoli. Men snart blir det vildare. Vi fastnar på en sten med sidan mot forsen och vatten väller in i båten. ISKALLT! Brr! Men vi vänjer oss snart.

Vi hoppar och studsar på båten för att komma loss och vips så skjuts iväg med full kraft. Gummibåten nästan tippar oss alla över bord innan den planar ut och vi kan inta våra positioner igen. Högljudda skratt.

Foto: Radid Runner Expeditions, Pokhara
Foto: Radid Runner Expeditions, Pokhara – https://rapidrunnerexpeditions.com

Vi snurrar runt, åker baklänges, på sidan, framlänges och åt alla möjliga håll. Båten kastas åt både höger, vänster och bakåt samtidigt som vi förflyttar oss ner i dalen. I hälarna har vi två guider i varsin kajak som är där ifall någon skulle ramla ut.

Och vips så händer det, den nederländska tjejen framför mig faller pladask över sidan när båten studsar mot en våg av vatten. Hon försvinner helt under men flyter upp och hela hennes ansikte vrider sig av skratt. Hon blir snabbt uppdragen i båten igen och gapskrattar som aldrig förr även om hon fick ett skrapsår på handen från en av stenarna i forsen.

Den här forsen har grad 4 på den internationella 6-gradiga fors-skalan. Rätt bra drag i vattnet alltså som ni förstår. Jag tror inte jag hade en sekund utan ett leende på läpparna. Det här var lätt en av de roligaste dagarna i Nepal.

Det är andra gången som jag forspaddlat. Min första gång var faktiskt i Sverige, i Bergslagen i trakterna norr om Örebro. Här i Nepal är forsen lite vildare och det är minst lika kul. Nu är jag sugen på att lära mig forspaddla med kajak. Kanske bokar jag in mig på en fyra dagar lång kurs här, den som lever får se.

Vi får denna dag en timme och fem minuters rafting för 4 000 Nepalesiska rupees (cirka 360 svenska kronor). I det ingår också en baguette på vägen hem och strax före klockan 13 är vi tillbaka vid vårt hostel igen.

Ännu en rolig dag i ett annat liv.

Missa ingenting i Ett annat liv – gilla sidan på Facebook:

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.