Hoppa till innehåll

Full insyn i min ekonomi: Rapport, oktober 2019

Det här är en fullständig sammanställning över min ekonomiska situation i oktober 2019. Jag skriver detta för att ge er insyn hur det funkar för mig, rent ekonomiskt, att leva ett liv på resande fot.

Jag har delat upp det i två. En del är mina privata pengar. Den andra är vad jag drar in i mitt företag. Jag har enskild firma och där är det ju så att företagets pengar är mina pengar. Men jag har valt att hålla isär det.

Faktiska pengar på banken just nu

Mitt privata bankkonto: 68 601,31
Mitt företags bankkonto: 5 729,06

Genomgång – Privat

För att sätta er in i var pengarna kommer ifrån får vi hoppa tillbaka lite i tiden. Sommaren 2017 jobbade jag 21 dagar på tidningen Expressen i Stockholm. Jag jobbade mycket kväll och helg vilket ger bra OB-ersättning. Eftersom jag jobbade så lite under året kom jag inte upp till den inkomst där skatteverket kräver full skatt. Därför ansökte jag om jämkning och om jag inte minns fel så betalade jag 7% skatt på min lön.

(Här har jag inte lyckats spåra tillbaka de exakta summorna).

Hösten 2017 jobbade jag också några strödagar här och där i England när jag hjälpte Leannes pappa som är byggarbetare och bygger swimmingpools. Jag tjänade 10 brittiska pund i timmen. Jag kom inte upp i den summa som kräver att jag betalar skatt.

Utgifter hösten 2017

  • Visum och flygbiljett till Nya Zeeland
  • Roadtrip till Cornwall i södra England
  • Roadtrip i Skottland
  • Levnadskostnader i England
  • Flygbiljett till Thailand

Jag har inte de exakta summorna här. Men av lönen från mina 21 dagar på Expressen under sommaren fanns det fortfarande pengar kvar. Det var i runda slängar någonstans just över 10 000.

Efter en tid i England åkte vi till Thailand för att jobba som dykguider. Innan jag fick första lönen för jobbet som dykguide i Thailand gick en liten del av besparingarna till mat, boende och andra mindre utgifter under den första tiden i Thailand.

Om vår ekonomi i Thailand har jag skrivit den här texten >>

Avresa till Nya Zeeland, juni 2018

2018 jobbade jag ingenting i Sverige. Vi kom tillbaka från dyksäsongen i Thailand, gjorde ett snabbt stopp hos familj och vänner på hemmaplan innan vi gav oss av till Nya Zeeland.

Efter vår korta sejour i Sverige och England (Läs här >>) hade jag fortfarande pengar kvar från jobbet sommaren 2017. Det var då exakt 7 831 kronor och 94 öre kvar.

Jag och Leanne lyckades dessutom spara en del av vår lön från dykjobbet i Thailand. Dessa pengar rörde vi inte överhuvudtaget innan vi kom till Nya Zeeland. Det var vår kassa vi tänkte leva av innan vi hittade jobb.

När vi fick jobb sparade vi och levde av pengarna vi tjänade där. Jag rörde således inte mina tidigare besparingar under året i Nya Zeeland. Jag har skrivit en rapport med alla summor om vår ekonomi i Nya Zeeland. Den kan du läsa här >>

LÄS OCKSÅ: Jobba och resa i Nya Zeeland – Stor guide >>

Det sista vi gjorde i Nya Zeeland innan vi åkte hem var att jobba fyra veckor för att ha lite pengar att komma hem med. När vi lämnade Nya Zeeland i maj 2019 förde jag över pengarna till min svenska bank. Det var totalt 15 575 kronor och 99 öre. Något senare fick vi också skatteåterbäring från Nya Zeeland vilket jag förde över och det blev 2 956 kronor och 93 öre.

Totalt kom jag alltså hem med 18 532 kronor och 92 öre från Nya Zeeland.

Kom också ihåg att det var 7 831 kronor och 94 öre kvar från besparingarna från 2017 som jag inte rört.

I maj plockade jag också ut 6 000 kronor från företaget och lade till mina privata besparingar (Detta är givetvis pengar som redan skattas för – bara för att klargöra).

Tidigare besparingar: 7 831,94
Pengar från Nya Zeeland: 18 532,92
Uttag från företaget: 6 000
På banken i maj 2019: 32 354,84

 

Vi spenderade några veckor i England i maj och juni där vi umgicks med familj och vänner. Ett par dagar hängde jag med Leannes pappa till jobbet och drog in lite fickpengar. Att bygga swimmingpools är sjukt intressant!

Jag tog sedan flyget till Sverige där jag hade ett jobb som väntade på mig. Jag jobbade som reporter på tidningen Södermanlands Nyheter (SN) i Nyköping under drygt två månader. Jag ansökte om jämkning hos skatteverket och betalade 17% skatt.

När jag jobbat färdigt var min totala utbetalda lön efter skatt 70 063 svenska kronor.

När jag deklarerat för mitt företag för 2018 blev resultatet att jag fick 1 136 kronor i skatteåterbäring. Dessa pengar gick till mitt privata konto.

SAMMANSTÄLLNING

INTÄKTER
På banken i maj 2019 +32 354,84
Intjänat i Sverige: +70 063
Skatteåterbäring +1 136
SUMMA: +103 553,84
.
UTGIFTER
Boende-hyra i Sverige –12 000
Mat, nöjen, bensin etc. –15 733,45
Flyg till Katmandu –5 375,94
Flyg till Bangkok –1 843,14
SUMMA: –34 952,53
.
På banken 8 oktober 2019 +68 601,31

 

Där har ni hela den privata sammanställningen. Jag har, som ni ser, betalat för flyget men jag har ännu inte betalat för vandringen till Mount Everest Base Camp. Jag har skrivit vad vår resa till Everest Base Camp kostar här >> Summan är: 18 930,94 svenska kronor.

Genomgång – Företaget

Jag har den 8 oktober 2019 exakt 5 729,06 svenska kronor på mitt företagskonto.

I bokslutet för 2018 hade jag en vinst på 8 673,05 kronor. Den summan har jag betalat svensk skatt för. Som rapporterat ovan plockade jag ut 6 000 kronor ur företaget och lade till mina egna besparingar.

För 2019 har jag hittills gjort en vinst på 2 686,82 kronor. Och då har jag ändå investerat i en hel drös med ny kamerautrustning för att kunna göra grymma resevideos för bloggen och Youtube-kanalen.

Företaget är inget jag kan leva av helt och hållet i dagsläget. Jag tjänar inga stora pengar, men de pengar jag drar in går till att betala för bloggens webbhotell, bredband, kamera, utrustning och annat som jag behöver för att kunna sköta företaget.

Det var väl det hela. Om ni har några frågor – tveka inte att kommentera eller maila: patrik@ettannatliv.se