Hoppa till innehåll

Patrik: Den helt ärliga budgeten – så fungerar ett annat liv

Nu har det gått över två och ett halvt år sedan jag sa upp mig från jobbet och gjorde mig av med boende och prylar för att resa på heltid och följa drömmen.

Jag får ständigt frågor om hur det är möjligt att leva såhär. Jag har tidigare skrivit (Läs här) flera inlägg med tips och trix på hur en kan ta sig fram ute i världen utan att leva i ett ekorrhjul.

Men i denna text blir det annorlunda.

Jag tänkte nämligen öppna upp helt och hållet. Låta er fullständigt få inblick i min ekonomi och mitt liv. Bara för att visa att allt är möjligt. Att allt går om du bara vill.

patrikpengar

Min ekonomi

Det viktigaste och det som är grunden i mitt liv är att jag inte har några fasta kostnader överhuvudtaget. Jag kan när som helst packa min ryggsäck och dra vart som helst utan att vara skyldig någon någonting.

Tyvärr, måste jag säga, går det ju inte att leva i denna världen utan betalningsmedel. Även om jag kan bo gratis via vänner eller till exempel Couch surfing finns det oavsett oundvikliga kostnader.

Om du inte betalar med pengar så betalar du med din tid i form av arbete. Till exempel om du jobbar gratis för mat och boende.

Kontentan är att vi måste betala med något för att kunna leva och vara. Oavsett om det är pengar eller tid och arbete.

När jag lämnade Sverige 2015 fick jag frågan om jag någonsin kommer tillbaka. Mitt svar var då och det står jag fast vid även idag: Sverige är ett land som alla andra. Ett land där jag har bra kontakter och kan jobba under kortare perioder för att dra in pengar till reskassan. Likväl som jag redan har jobbat i Australien och kommer jobba i Nya Zeeland. Och kanske även i Kanada. Och vem vet var jag hamnar? Världen ligger öppen.

Med det sagt så kan jag berätta att jag kom till Sverige i år vid midsommar för att fira och umgås med familj och vänner som jag inte sett på närmare ett år. Efter midsommar passade jag på att jobba lite på min gamla arbetsplats Expressen i Stockholm. Det blev totalt 21 dagar av jobb. Bara 21 dagar. Och då var jag också ledig flera dagar i mellan där jag kunde njuta av den svenska sommaren med familj och vänner.

Något som jag gillar i livet är variation. Ena dagen bonde i Australien, andra dagen dykare i Thailand och tredje dagen journalist i Sverige.

Fördelen med Sverige är ju att våra pengar står i bra kurs mot många andra länder i världen. Lönen jag drar in i Sverige räcker längre ute i världen än på hemmaplan. Är jag därför hemma och hälsar på – varför inte hoppa in några pass så jag sedan under resan kan njuta lite extra.

Efter Sverige bar det av till England där jag tillsammans med min engelska flickvän Leanne kunde uppleva det riktiga England. Det bortanför turismen. Vi bodde i Suffolk men gjorde en roadtrip i både Skottland och södra England.

poolbygge-2

Jag vid pool-bygget.

Jag passade också på att jobba även där. Jag hoppade in som allt-i-allo för att hjälpa Leannes pappa som bygger swimmingpools. Vilken upplevelse alltså, väldigt intressant! Jag skrev om det här >>

Det blev även några dagar hos Leannes moster som behövde lite hjälp på hästgården. Lite smågrejer som skulle fixas här och där. Jag klippte gräs, bankade ner stolpar och klippte vass. Ute i friska luften långt ut på engelska landsbygden, rätt nice om du frågar mig.

Är jag stenrik?

Många som hör av sig eller kommenterar det jag skriver tror att jag är stenrik eller har rika föräldrar eller att jag har vunnit på lotto. Den myten slår jag hål på gång efter gång. Här kommer nu ett totalt ärligt svar.

Hur mycket pengar har jag på bankkontot idag när denna text publiceras?
Svar: 14 182 Svenska kronor och 95 öre.

patrik_reseforsakring

Mitt företag

Jag startade hösten 2016 mitt företag registrerat i Sverige. En enskild firma. Jag är kort och gott frilansande journalist och driver den här sidan – Ett annat liv. Mitt företag har en egen sida: www.patrikenlund.se Jag säljer reportage och texter till olika tidningar, magasin och till företag som publicerar texter online.

Jag skriver bland annat för sajten Momondo där det går att söka efter flyg och hotell men även läsa inspirerande resetexter om olika platser, resmål och hotell.

Mitt företag drar inte in några enorma summor utan det är en liten business jag liksom har på sidan av. Men det adderar ju såklart också till reskassan. Det håller mig flytande.

17976020_10155211423463524_1772301019_o

Livet just nu

Just nu befinner jag mig i Thailand tillsammans med min flickvän. Vi jobbar som dyk-guider. Men, tja, jobb och jobb vet jag inte. Här har jag skrivit om hur en vanlig dag kan se ut. Vad säger man liksom, det är dykning och fiskar överallt. Vi måste visserligen bära lite väskor, tvätta utrustning och hänga upp den. Men det kan jag leva med när havet och undervattensvärlden är mitt kontor.

Jobbet som dykguide täcker våra levnadskostnader. Jag tjänar 1 000 Thai baht per dag och jobbar cirka 23-25 dagar på en månad vilket ger mig 23 000 Baht i månadslön.

Ekonomin just nu

Vi är inte bundna till någonting. Vi hyr en liten lägenhet och betalar månadsvis. Skulle vi vilja lämna och flytta kan vi göra det när vi vill. Inga kontrakt håller oss fast.

Här kommer en liten kort budget över dem utgifter vi har:

Boende per månad: 14 000 Thai baht (Cirka 3 600 Svenska kronor).

Mopedhyra per månad: Cirka 3 000 Thai baht (Cirka 640 Svenska kronor).

Matkostnader per månad: Cirka 9 000 Thai baht (Cirka 2 300 Svenska kronor).

Totala kostnader per månad för två personer: 26 000 Thai baht (Cirka 6 700 Svenska kronor).

Till detta får ju såklart adderas det som går under kategorin ”Nöjen” som drinkar i solnedgången, några bärs här och där eller hela utekvällar på någon trevlig bar.

Framtiden

Efter dyksäsongen väntar nya äventyr. I juni flyger vi till Nya Zeeland. Vi har fått våra Working Holiday-visum godkända och kan alltså vara där i ett år för att jobba och resa. Jag har skrivit lite om det här >>

 

patrikenlund

2 kommentarer till “Patrik: Den helt ärliga budgeten – så fungerar ett annat liv”

Kommentarer är stängda.