Hillary och Will – rika på resor istället för pengar

3962

Vi är många som drömmer om att se världen och drömmar är till för att gå i uppfyllelse. Ibland känns det svårt att nå dit man vill men om längtan är tillräckligt stor så finns det ofta vägar runt hindren för att komma dit ändå. Hilary Sparkhill och Will Peters är ett par från England som har hittat ett sätt att uppfylla sina backpackerdrömmar utan oräkneliga extraskift eller overkliga trisslottsvinster.
– Det bästa är att jag alltid vet att jag kan åka ut och resa, säger Hilary.

image
Foto: Will Peters

Hilary och Wills första kontakt med Workaway var för flera år sedan när de läste om organisationen i en reseblogg. Sedan dess har paret bland annat levt på en farm på Portugals landsbygd, tagit hand om hemlösa hundar i Spanien, varit engelskalärare på ett spahotell i Budapest, räddat djur från misshandel i Turkiet, hjälpt till att driva ett yogacenter i Italien och varit trädgårdsmästare i Australiens regnskog.

Nu bor paret mitt i centrala Melbourne, i en lägenhet de hittade på Workaway och som de betalar med två timmars städhjälp om dagen hos grannen som är hyresvärd. Hilary och Will har haft svårt att hitta jobb sedan de bosatte sig i Melbourne och utan Workaway skulle de aldrig kunna leva här.
– Hade vi inte haft Workaway så hade vi behövt åka hem, säger Hilary.

image
Foto: Hilary Sparkhill

Workaway är ett utbytesprogram som sträcker sig över hela världen och som hjälper nyfikna resesjälar att se världen oavsett om spargrisen är proppmätt eller utsvulten. Via hemsidan www.workaway.info kan du hitta alla möjliga jobberbjudanden från familjer och andra människor som behöver hjälp med sina verksamheter. De vanligaste jobben är trädgårdsarbete, hushållsarbete, djurskötsel och barnomsorg. Du får inte betalt i pengar, men i husrum, mat och minnen för livet. Det är fritt fram att kolla runt på hemsidan utan att bli medlem, men om du bestämmer dig för att vara med behöver du betala en årsavgift på cirka tvåhundra svenska kronor.

– Det var så värt det, enligt Hilary, den avgiften har besparat oss tusenlappar på vi aldrig behövt betala för boende eller mat.

Jag frågar Hilary och Will vilken som är deras bästa erfarenhet av Workaway hitills och de är båda överens om att tiden i Italien var svår att slå. På Yogacentret var alla varandras vänner och att hela stället drevs av volontärer från världen över bidrog till sammanhållningen.
– Det skapar en sådan bra vibe när ingen där jobbar för pengar, säger Hilary. Vi jobbade tillsammans, för varandra.

image
Foto: Will Peters

Alla människor man träffar är ett av de allra största plusen med Workaway enligt de båda.

– På hostel kan det lätt bli en partystämning som inte passar alla och folk kommer och går från dag till dag, förklarar Hilary. Via Workaway är chansen stor att man träffar likasinnade människor och då man bor och jobbar tillsammans flera veckor i sträck så får man tid att bygga upp en riktig vänskap.
– Ja vi har träffat alla våra vänner här via Workaway, lägger Will till.

Deras huvudsakliga jobb på yogacentret var att göra hushållsarbete, men uppgifterna varierade och ingen dag var den andra lik.
– Vi hjälpte till där vi behövdes, en dag kunde vi plocka ogräs i trädgården och en annan hugga ner träd i skogen. Vi lärde oss massor, berättar Will.

Även om paret inte tjänat en enda krona så har de blivit många erfarenheter och kunskaper rikare. Hilary och Will delar det stora intresset för djur och tack vare Workaway har de fått chansen att lära sig saker om djurhållning de annars kanske inte skulle ha gjort.
– Ingen skulle någonsin anställa oss två på ett djurcenter utan erfarenhet men tack vare Workaway har vi fått chansen, berättar Hilary.

image
Foto: Hilary Sparkhill
image
Foto: Will Peters
image
Foto: Hilary Sparkhill

Jag undrar om de inte har några mindre bra erfarenheter också, och det har dem. Will berättar om när de jobbade som trädgårdsmästare i regnskogen Daintree i nordöstra Australien.

– Det enda negativa var att vi blev behandlade som om vi gjorde ett betalt jobb. De gav oss en lång lista på saker vi skulle hinna göra varje dag och det stressade oss.

Hilary och Will tror att det kan ha att göra med att det förr var möjligt att få sitt andraårsvisum via volontärarbete.
– Kanske är farmare i Australien vana vid att vi behöver de lika mycket som de behöver oss och därför har de större förväntningar på sina volontärer, spekulerar Hilary.
– Men stället var helt otroligt, fortsätter hon. Vi bodde i den vackra regnskogen och fick paddla kajak med delfiner. Vi spenderade mycket mer tid där än andra backpackers som bara brukar åka dit på utflykt i en dag eller två.

image
Foto: Hilary Sparkhill
image
Foto: Hilary Sparkhill

Workaway finns i hela världen och både Hilary och Will ser fram emot att prova det i Asien när de är klara här i Australien, där kan man nämligen vara volontär på dykcenter och lära sig att dyka.

– Jag älskar Workaway, säger Hilary. Det är perfekt för den som vill resa långsamt. Ta dig tid att lära känna en plats på riktigt, lev med lokalbefolkningen och låt de lära dig saker du aldrig annars hade vetat.

elinstadenberg_bl

SHARE

1 COMMENT

  1. Wow thank you for sharing. It helps my motivation so much and I feel that I’m very soon can do just the same.

Comments are closed.