Hoppa till innehåll

Jag uppsökte läkare – glad att jag hade min reseförsäkring

Jag skriver ofta här på bloggen om hur viktigt det är att ha en reseförsäkring, men det är inte ofta ni läser om att någonting faktiskt händer mig. Idag ska ni dock få läsa om just det. Ett klockrent exempel på när det är bra att vara försäkrad. Du måste inte vara en galning som hoppar från flygplan, broar eller klippor för att behöva gå till doktorn. Ibland kan det vara något löjligt och litet som ändå medför höga kostnader.

När vi jobbade på campingen här i Nya Zeeland blev jag tvungen att uppsöka läkare på grund av att jag under väldigt kort tid tappade väldigt mycket i vikt. Detta till trots ett normalt intag av varierad och nyttig kost kombinerat med god och tillräcklig sömn. Jag kände liksom att något var fel, jag som redan är pytteliten och spinkig ska ju inte tappa såhär mycket i vikt.

Jag kontaktade den lokala läkarkliniken och mitt försäkringsbolag Europeiska ERV. Lyckligtvis har försäkringsbolaget ett telefonnummer där de är tillgängliga dygnet runt, året om.

Hos läkaren blev det en vanlig läkarundersökning uppföljt med ett blodprov. Läkarbesöket i sig kostade 80 Nya Zeeländska dollar (cirka 500 kronor) och blodprovet så mycket som 270 Nya Zeeländska dollar (cirka 1 600 kronor). Tack vare min reseförsäkring fick jag tillbaka hela summan på 350 Nya Zeeländska dollar och det tog bara några veckor innan pengarna sattes in på mitt bankkonto.

LÄS MER: Patrik – Tänk aldrig ”Det händer inte mig” >>

Lyckligtvis visade det sig också att ingenting var fel med mig. Blodprovet kom tillbaka utan några anmärkningar och viktraset kan delvis förklaras med att jobbet på campingen var väldigt energikrävande. Jag blev också ombedd att fortsätta hålla ett öga på vikten och notera ifall jag känner mig trött eller orkeslös.

En av anledningarna till att jag har Europeiska ERV som mitt försäkringsbolag är tack vare att de enbart har hand om reseförsäkringar. Inga bilar, hus eller annat tjafs – bara resor. En annan anledning är deras sätt att möta kunderna på. De vill göra det enkelt. Jag hittade nyligen den här på deras webbsida: En ordlista för krångliga ord i försäkringen >> Hur bra eller?!

LÄS MER: Resa och jobba i Nya Zeeland – Stor guide med allt du behöver veta >>

I just det här fallet var kliniken i Nya Zeeland väldigt snorkiga. Jag har aldrig mött så otrevliga sköterskor inom vården – i något land. De ville absolut inte ha att göra med mitt försäkringsbolag. Jag var tvungen att betala ur egen ficka på plats annars skulle mitt blodprov kastas i soporna. Som tur är hade jag tillräckligt mycket pengar att lägga ut.

ERV var dock mycket hjälpsamma och bad mig skicka in alla kvitton för att få tillbaka pengarna efteråt. Normalt vill de göra utbetalningen själva direkt till kliniken. Men det är här dem är så bra, de är flexibla. För det behövs när det handlar om resor ute i världen. Allt kan hända och då gäller det att anpassa sig snabbt.