Ett första intryck av Johannesburg

1264

Johannesburg. Här kan man köra bil för halva det svenska bensinpriset, få bilen tvättad både i och utanpå för 30 kronor.

Jag känner snabbt av en stolthet över demokratin. Vår guide, en vit man i 30-årsåldern berättar lite av vad han vet om Johannesburg.

image

image

Jag märker att min kunskap om afrikansk historia är ungefär lika med noll. Jag har såklart hört talas om apartheid, Nelson Mandela och orättvisorna i landet. Men jag har aldrig vetat riktigt vad det innebär. Efter idag känner jag mig fortfarande inte mer kunnig än igår om detta. Vår guide menade att han inte ville prata om det som varit utan koncentrera sig på vad som har blivit bra. Han visade oss istället utvecklingen av Johannesburg. Människorna hade börjat ta mer ansvar. De hade bland annat fullt med människor ute som tog hand om återvinningen. De släpade stora säckar med återvinning mellan lägenhetshusen.

Man har börjat bygga nya lägenheter och städar upp områden som tidigare var farliga.

Lagar och regler finns, även om jag inte skulle säga att de fullföljs helhjärtat. Bilarna svävar över mittlinjen, stoppskyltarna verkar vara mer som skyltar för väjningsplikt och människor står överallt mitt på vägarna dagar som kvällar. Inget bilbälte och barnen i knät var någonting återkommande.

image

Men jag trodde att det skulle vara värre. Uppenbart fattigare. Vi har åkt runt i flera områden. Men kanske inte de allra värsta. Igår när vi rullade in från flygplatsen så stod det män ute på vägarna och tiggde pengar från bilisterna. En del dansade. Under dagen idag har jag sett prov på folk som korsar halva motorvägen i taget, liksom står där och väntar på att det ska bli tomt så att de kan fullfölja sin vägkorsning. Helt galet. Men fortfarande inte alls i den grad jag hade förväntat mig. Johannesburg är relativt städat. Människor rör sig ute på gatorna på precis samma sätt som i andra storstäder. Dock i ett lugnare tempo och inte alls lika många ”kavajnissar”, hihi. Det är en befolkad storstad. Fortfarande rekommenderas ingen att gå själv. Vissa områden bör undvikas helt. Men det är inte skottlossning på gatan flera gånger om dagen som jag trodde. Kanske är det, i någon annan del.

image

image

Utanför Johannesburg fick vi se en ”gör-det-själv-återvinning”. Det tycker jag är väldigt positivt.

Ibland när guiden påpekar saker som rösträtt och likabehandling av människor märker jag hur jag tar det för givet. Det är intressant att lyssna på människor som växt upp i ett land utan demokrati och mänskliga rättigheter. Det blir människor som värderar det och är tacksam för att regeringen ens ger folk en chans till rättvisa. Jag är så tacksam för Sverige. Där ska man inte ens tala om att strida mot mänskliga rättigheter.

Utanför Johannesburg kommer vi till ett villaområde för medelklassen. Eftermiddagssolen ligger lågt och gassar i bakgrunden, det är en sån där riktigt fin dag. Vid vägen springer barn och leker, vissa är på väg hem från skolan. De vuxna sitter och skrattar och pratar med varandra. Det finns längs vägkanten även en del stånd som säljer frukt och diverse saker. Det känns så harmoniskt och glädjefyllt. Innanför vägkanten finns de medelklassiga villahusen. Alltid instängda innanför en tjock mur.

image

Vi hade perfekt väder, 21 grader på dagen, varmare i solen. Kyligare på kvällen. Men en dag i Johannesburg räcker för mig. Nu vill jag ut till ingenstans, bushen och alla djuren.

DCIM100GOPROGOPR1217.

ann-louise

SHARE

2 COMMENTS

  1. Av min sambo som bodde ett antal år i Sydafrika under sin uppväxt har jag fått veta just det att missförhållandena (detta var på 90-talet)) gärna tystades ner. Man ville gärna fokusera på hur bra allting höll på att bli, men helst inte grotta i det som var/varit.

    Jag är väldigt nyfiken på just Sydafrika och hoppas kunna åka dit någon gång, han pratar så himla varmt om just Johannesburg där de bodde (självklart i gated community) att man ju helt klart vill förstå hur livet var för honom där och då.

    • Hej! Förlåt för sent svar!

      Ja precis. Det vill nog gärna tystas ner. Jag hade som sagt turen att komma väldigt nära en del av lokalbefolkningen, en man som gärna berättade ur de svartas sida, hur det var att leva som svart då. Dock kände jag aldrig att han var bitter på de vita idag, vilket gör att jag ser han som en pålitlig källa. Dagens Sydafrika styrs av en korrupt man som de vita säger ”ha mutat” de fattiga svarta med bland annat tillgång till rent vatten. Men tydligen så kör han landet i botten enligt de vita. Det är en mycket komplex värld. Jag var inte speciellt imponerad av Johannesburg, kanske det var bättre förr. Men jag kände mig inte speciellt trygg där. Säkert är det bättre i ett gated community. Jag rekomenderar att ni sedan drar er ut i naturen. Så fantastiskt vackert!! Ni ångrar er inte att ni åkte dit.

Comments are closed.