Josefine: Hur jag började leva ett annat liv – Del 2

1729

Efter min tågluffarresa runt Europa ville jag förbättra min engelska och valde att flytta till London. Där spenderade jag ett händelserikt år fyllt av mycket och hårt arbete, höga hyror, oärliga landlords, stökiga pubar och billig cider. Jag bodde tio minuters gångavstånd från mitt arbete och tyckte om att spendera fritiden i området där jag var bosatt. Jag hade redan då anammat tänket att upplevelser har högre värde än prylar. Det var inte en slump att jag lyckades hitta boende och arbete i närheten av varandra. Det krävdes motivation och mycket jobb för att hitta och förhandla sig till ett överkomligt pris på boende i centrala London.

Hur jag började leva ett annat liv – Del 1

En av mina favoritsysslor var att utforska London till fots. Foto: Josefine Nilsson
En av mina favoritsysslor i London var att utforska staden till fots. Foto: Josefine Nilsson

Tack vare stamkunder från puben jag arbetade på lyckades jag få ett kontorsjobb som fördubblade min lön. Jag tjänade nu den svindlande summan av 10 pund i timmen. Det var inte alltid lätt att motstå Londons frestelser och spara pengar istället för att spendera. Det blev många besök i mataffärernas ”reduced sections” och återhållsamma utekvällar.

Primrose hill, belägen nära min favoritpark Regents Park i London. Foto: Josefine Nilsson
Primrose hill, belägen i närheten av min favoritpark Regents Park i London. Foto: Josefine Nilsson

Pengarna jag lyckades spara använde jag för att åka på weekendresor så ofta det gick. Jag tog nattbuss till Skottland för att under en helg utforska Glasgow och Edinburgh. Jag åkte på konsert till Birmingham. Tog vid ett tillfälle en impulsiv bussresa utan planer till Bristol. När min syster var på besök åkte vi och njöt av stranden i Brighton. Två helger spenderades i Manchester.  På sommaren åkte jag på musikfestivaler. Jag tog även semester och hade en oförglömlig vecka på ett familjeägt pensionat i Grekland.

En weekendresa gick till kusten i Brighton. Foto: Josefine Nilsson

Efter ett intensivt år i London kände jag att tiden i min favoritstorstad var tvungen att gå mot sitt slut – för den här gången. Jag hade under en tid haft i bakhuvudet att göra en längre resa och för första gången lämna Europas gränser. För att lyckas med detta krävdes kapital, en summa som inte var möjlig att snabbt få ihop som ung arbetare i ett överprisat London.

Vandrade planlöst runt på små gator i Edinburgh. Bild: Josefine
Vandrade planlöst runt på små gator i Edinburgh. Bild: Josefine

Så det bar iväg hem. Väl i Sverige insåg jag snabbt svårigheten med att hitta jobb. Då jag ringde en arbetsgivare som jag skickat mitt CV till möttes jag av en stressad röst som sa att de fått in 100-tals ansökningar. Arbetsplatsen var inte attraktivt belägen, och ändå var det så många som var intresserade av jobbet. Där och då insåg jag att jag måste söka nya vägar för att tjäna ihop pengar till min framtida jorden runt-resa.

I London bodde jag minuter från välkända Camden Lock Market. Foto: Josefine Nilsson
I London bodde jag i närheten av välkända Camden Lock Market. Foto: Josefine Nilsson

Vänner som sedan en tid tillbaka bott i Oslo erbjöd mig att komma dit. Jag kunde bo i deras lägenhet tills jag hittat något eget samt få hjälp med att söka jobb. Bara några dagar senare satt jag och min resväska på en nattbuss mot grannlandet Norge. Ett land jag besökt flera gånger för att åka skidor men som jag förutom skidbackar, ”champagnebrus”, kvikk lunsj-kex och goda våfflor inte hade mycket kunskap om.

Om livsäventyret i Norge läser du i nästa del.

Gilla Ett annat liv på Facebook för att inte missa nästa text från Josefine:

josefine

SHARE

2 COMMENTS

  1. Nä det är inte lätt att tjäna pengar till annat i London. Inte ens i Yorkshire faktiskt. Har flyttat hem från båda av huvudsakligen ekonomiska skäl.

Comments are closed.