Josefine: Hur jag började leva ett annat liv – Del 3

2931

En kort tid efter min ankomst till Norge och Oslo uppenbarade sig en dyster insikt. Visst fanns det jobb i staden, men att spara pengar skulle bli svårare än vad jag förväntat mig. Höga hyror, hög prisnivå och som i de flesta storstäder fanns det mycket att spendera pengar på. Jag kom snabbt underfund med att jag var tvungen att lämna storstadens frestelser.

Efter denna insikt började jag frenetiskt söka arbete genom Norges arbetsförmedling. Jag sökte efter lediga tjänster i de minsta byhålor man kunde tänka sig. Jag brydde mig inte det minsta om jag skulle ha världshistoriens tråkigaste månader framför mig. Mitt mål var att tjäna pengar till framtida äventyr och det sista jag ville var att spendera dem på höga hyror och storstadsnöjen. Upplevelser skulle jag få så det räckte och blev över under min resa runt jorden.

Hur jag började leva ett annat liv – Del 1

Hur jag började leva ett annat liv – Del 2

Aurlandsfjorden, Norge. Bild: Josefine Nilsson
Aurlandsfjorden. Foto: Josefine Nilsson

Jag hittade två jobb som verkade intressanta. Ett var som medarbetare på ett högfjällshotell mitt uppe i bergen, med längdskidspår utanför dörren och 20 minuters bilväg till närmaste civilisation. Det andra arbetet var i en liten by som efter en snabb googling visade sig endast ha runt 350 invånare. Perfekt, tänkte jag. Jag hade väldigt ”flax”, som man säger i Norge. Lyckades få säsongsanställning på hotellet som sträckte sig över den hektiska tiden runt påsken. Jag fick även sommarjobb i den lilla byn som kunde påbörjas direkt efter att hotellet stängt för säsongen.

Vandring i bergen runt Flåm i Norge påväg mot Joasete. Bild: Josefine Nilsson
Vandring i bergen runt Flåm påväg mot Joasete. Foto: Josefine Nilsson

Arbetet på hotellet var krävande med många arbetstimmar och mycket nytt att lära mig, inte minst det norska språket. Med trevliga kollegor och omgivningen av vackra snölandskap trivdes jag bra. Det var första gången jag med egna ögon såg snöklädda berg – och detta från fönstret i mitt rum.

Precis som jag hoppats på blev det mycket pengar in och minimalt med pengar ut. Det mesta av min tid spenderades antingen arbetandes på hotellet eller i rummet jag hyrde genom arbetet i en anslutande byggnad. Jag tyckte de snöklädda bergstopparna jag kunde se i fjärran var en otroligt vacker och unik syn, men hade ingen aning om vad som väntade mig. När anställningen på hotellet gick mot sitt slut var det dags att bege sig till mitt nya hem för de nästkommande månaderna. Jag kommer aldrig glömma min första resa med buss över Hemsedalsfjellet.

Flåm, en norsk sagoby omringad av berg, fjord och vattenfall. Bild: Josefine Nilsson
Flåm sett från ovan. En norsk sagoby omringad av berg, fjordlandskap och vattenfall. Foto: Josefine Nilsson

Aldrig tidigare hade jag sett sådan fantastisk natur, det kändes som jag drömde. Bussen körde på små snirkliga vägar omgivna av höga snöklädda berg, fjällsjöar och obeskrivligt vacker natur. Jag tog otaliga foton genom bussfönstret med min kamera. När jag kollade runt verkade det som jag var den enda på bussen som var i extas av sagolandskapet som flög förbi utanför. Jag kunde inte förstå hur övriga passagerare inte var lika hänförda som jag.

När bussen så småningom närmade sig Flåm, tappade jag andan. I denna undersköna sagoby skulle jag bo och arbeta. Byn är omringad av berg, fjordlandskap och vattenfall. Flåm är belägen vid Aurlandsfjorden som gränsar till Nærøyfjorden. Nærøyfjorden är med på UNESCOs världsarvslista och är en av världens djupaste och vackraste fjordar.

En av alla vackra vyer i Flåmsdalen, Norge. Bild: Josefine Nilsson
En av alla vackra vyer i Flåmsdalen. Foto: Josefine Nilsson

Byn är främst känd för Flåmsbanan, en tågresa som tar upp emot en miljon turister varje år genom vackra Flåmsdalen upp till Myrdal 867 m ö.h. Den är klassad som en av världens mest spektakulära tågresor. Jag som ville arbeta på en liten ort för att spara pengar, hade av en slump lyckats hamna på den finaste platsen jag någonsin sett.

Gilla Ett annat liv på Facebook för att inte missa nästa text från Josefine:

josefine

SHARE

2 COMMENTS

  1. Det är som du säkert har märkt är det mycket lättare att både få jobb och att spara pengar i norra Norge än i södra. Billigare hyror, inget att göra av med pengar på osv. Bor du inte alltför långt från svenska gränsen kan man åka över och handla de dyraste matvarorna i Sverige. Jag bor och jobbar i en pytteliten ort som heter Gratangen, mellan Narvik och Tromsö och brukar åka över till Kiruna och ”bunkra” mat, hundfoder mm ca. en g/mån. Flåm är ett vackert ställe. Var där för ett antal år sedan. Hoppas du trivdes.

Comments are closed.