Krönika: ”Madeira, är det en ö?”

3868

Madeira, det är ett tjusigt namn, tänkte jag. Jag hade så klart hört det tidigare, men hade ingen direkt känsla. Madeira-vin? Mycket blommor? Är det stort? Vart ligger det?
Och så flyttade jag dit. 7 månader senare vet jag följande:
Madeira är en liten ö mitt i Atlanten. Självständigt, hör till Portugal men ligger närmare både Marocko och Kanarieöarna. En befolkning på 270 000, en flygplats som toppar listan som svårast att landa på, ett över 215 mil långt vattenkanalsystem kallat levador, högsta punkten är 1861 meter över havet och nyårsfyrverkeri är listat i Guinness rekordbok som världens största.

 

Missa inga inlägg från Joanna – följ Ett annat liv på Facebook:

Foto: Joanna Wåhlin
Foto: Joanna Wåhlin
Foto: Joanna Wåhlin
Foto: Joanna Wåhlin

Klimatet är varmt och soligt året runt, med en del regn och tidvis kyligare perioder under vinterhalvåret. Varje månad är det någon typ av arrangemang och festlighet. Allt ifrån blomsterfestival, karneval, äppelfestival, kastanjefestival och spektakulär julbelysning hela december som toppas med fyrverkerierna på nyår. Och det är alltid säsong. Potatis skördas tre-fyra gånger om året och beroende på klimatzon växer bananer, citrusträd, vindruvor, avokado, mango, äpplen, päron och en mängd olika sorters passionsfrukter. Madeira är 80 % självförsörjande på frukt och grönt, blåbär plockar du från träden ovanför huvudet och det du har som krukväxter hemma i köksfönstret står som träd och buskar på varenda tomt.

Foto: Joanna Wåhlin
Foto: Joanna Wåhlin
Foto: Joanna Wåhlin
Foto: Joanna Wåhlin
Foto: Joanna Wåhlin
Foto: Joanna Wåhlin
Foto: Joanna Wåhlin
Foto: Joanna Wåhlin

Madeira är en naturupplevelse. Bäst upplevs ön genom att vandra, vandra och vandra. Utmärkta bergsvandringar med overkligt vackra vyer och levadavandringarna, längs vattenkanalerna som hela öns system kretsar kring. De har sedan upptäckten och bosättningen på mitten av 1400-talet på ett naturligt vis försörjt ön med vatten för bevattning, delvis dricksvatten och i dagsläget även elektricitet. Vandringarna längs dessa kanaler finns i varierande utförande och svårighetsgrad med någonting som passar alla som gillar att gå. Tack vare den knappt märkbara lutningen kan man gå många kilometer utan speciellt stor ansträngning.

ANNONS

Madeira är allt på en gång. Här kan du se soluppgången uppe från bergen med vindbitna kinder, sparka löv och plocka kastanjer i skogen iklädd fleecetröja och vandringskängor, äta lunch vid de 25 vattenfallen, väja för fritt gående kor på högslätten, åka tillbaka ner till sydkusten för en strandpromenad och dopp i havet innan du tar en taxi ner till Gamla stan och äter middag på en lyxig restaurang belägen vid kullerstensgator och jakarandaträd. Allting är som ett vackert fotografi och det doftar friskt, vitlök, Mimosa, avgaser och Atlanten. Det är tyst, brusande, livligt, storslaget och alldeles, alldeles stilla.

Många säger om Madeira att ön är det vackraste de sett. Minns detta, inför nästa resa.

joanna

SHARE

2 COMMENTS

Comments are closed.