Härlig vistelse på Langkawi, Malaysia

3477

Jag känner den vita sanden kittla mina tår. Jag kisar ut över det klarblåa vattnet och bort horisonten. Bakom mig står vackra palmer på rad. Några moln bildar mäktiga formationer samtidigt som solen är på väg ner mot en sådan där magisk solnedgång som färgar hela himlen.

Jag står på Cenang beach på ön Langkawi utanför norra Malaysias kust. Langkawi är en ögrupp som ligger precis intill gränsen mot Thailand. Runtomkring den större ön Langkawi ligger flera små mindre öar.

Det är här vi spenderar ett gäng dagar innan resan till Burma tar sin början.

Langkawi
Datai beach på norra Langkawi dit vi tog oss på egen hand med moped. Foto: Patrik Enlund

Langkawi har vackra stränder med palmer, grottor, tät djungel, slingriga vägar, mangroveträsk och mindre berg. En bra mix för mig som gillar lite av varje.

Cenang beach, på västra sidan av ön, ligger 10 minuter med bil från flygplatsen. Tyvärr är det flygplatspriser på taxin som kör oss till vårt boende och vi får betala cirka 40 kronor för den korta sträckan som vanligtvis kanske gått på 5-10 kronor. Som ni märker, ändå väldigt billigt.

Via bokningssajterna på nätet kom jag över ett extremt prisvärt boende. ”Rainbow Lodge budget rooms”. Fem minuters promenad från stranden och huvudgatan i Cenang. Ett dubbelrum, visserligen utan AC (man klarar sig fint), för bara 45 Ringgit per natt (cirka 90 svenska kronor).

De har en bra restaurang, ägarna och de som jobbar här är väldigt trevliga och hjälpsamma. De hyr ut mopeder, bokar olika aktiviteter som ö-luff, snorkling och dagsturer i mangroveträsken.

 

På moped runt Langkawi

Vi bestämmer oss för att hyra en moped och upptäcka ön på egen hand. Det är ju något av det roligaste. Att bara åka på slingriga vägar, glömma bort var en är, vara vilse och sedan hitta en tom strand helt för oss själva.

En moped går på den lilla summan av 30 Ringgit (60 kronor) för 24 timmar. En full tank på närmsta bensinstation 4 Ringgit (8 kronor).

Vi brummade iväg på vår vita fara med ett beigefärgat skinnsäte på slingriga vägar med några vattenfall och vackra stränder i sikte. Apor, makaker, sitter i grupper vid vägkanten, ibland hänger djungelns lianer mitt i vägen och ibland åker vi längs en fantastiskt strandsträcka med hav så långt ögat kan nå.

Bortom ljudet av mopedens lilla motor kan jag höra djungelns ljud. Grodor som kväker, insikter som frammanar höga tjutlikande ljud, apornas tjatter och fåglarnas kvitter.

Efter dryga 20 minuters körning kommer vi fram till parkeringen vid Seven Wells. Ett område med flera vandringsstigar i djungeln, linbana upp till toppen av berget och ett vattenfall med vacker utsikt. Vi siktar in oss på vattenfallet.

Langkawi
Seven Wells vattenfall på norra Langkawi med en naturlig rutschkana. Foto: Patrik Enlund
Langkawi
Det är en låååång trappa för att komma upp och ner från vattenfallet Seven Wells. Foto: Patrik Enlund
Langkawi
Utsikten över dalen och havet från vattenfallet Seven Wells. Foto: Patrik Enlund

Vid parkeringen finns en liten restaurang och en kvinna som säljer kokosmjölk att dricka direkt ur kokosnöten. Oerhört törstsläckande och gott när vi kommer tillbaka efter den något ansträngande promenaden till vattenfallet uppför den långa trappen. Vi slänger också i oss varsin Mee goreng ayam (Wookade nudlar med kyckling) för 10 svenska kronor innan vi sitter upp i mopedsadeln för vidare färd.

Vi landar mjukt i sanden en stund senare på Datai beach på norra delen av ön. Här råder lugnet. En malaysisk familj har en grillfest med kyckling, fläsk, fisk, grönsaker som doftar gott över hela stranden. Ett par andra soldyrkare har också slagit läger här i sanden.

Vi låter strandhänget dra ut på tiden. Vi har ingen brådska. Ingen tid att passa. Men när sandkornen blir för obekväma och rastlösheten slår till är det dags att rulla tillbaka hem.

 

Tandoorikyckling till middag

Kvällen avslutas som kvällar bör avslutas. Med got mat på huvudgatan nära stranden i den ljumma kvällsvärmen. Just idag blev det med indisk touch. Tandoorikyckling med nanbröd. Jag bjuder på några bilder:

Langkawi
Tandoorikyckling och nanbröd på en av gaturestaurangerna. Foto: Patrik Enlund

Langkawi

Langkawi Langkawi

Missa inget från Patriks liv på resande fot – Gilla Ett annat liv på Facebook:

 

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.