Linn Södervall: ”Att landa i nuet – det vi alla behöver göra”

767

Sedan slutet på juli har vi volontärarbetat på ett yogaretreat som heter Govinda Valley, cirka en timma söder om Sydney. Här arbetar jag som receptionist och hjälpa till med att laga mat.

Vi sökte oss till ett yogaretreat då vi kände att vi ville ha lite mer lugn och grunda oss. ”Grunda” är ett uttryck som används mycket inom yoga och det handlar om att vara närvarande och grunda sin kropp sitt sinne vända fokus till sitt inre. När jag känner mig tankspridd eller har svårt att fatta beslut, vet jag att jag inte är närvarande i nuet. Tar jag då tid för att gå inåt och vara i nuet, gå på promenader i naturen eller sitta i meditation och bara andas så vet jag att jag kommer känna mer lugn och finna de svar jag söker. Saker kommer liksom till en utan ansträngning. Då det är så mycket som sker i världen just nu kändes det inte heller som rätt tillfälle att resa runt i en van.

Redan första veckan tog vi tillfället i akt att utforska The Royal National Park, som ligger endast någon kilometer från retreatet. Här går det stigar över och längs med havet. Det är fantastiska vyer över hela kuststräckan. Längs med kusten går det även att se små mysiga stugor, där de som underhåller och sköter om området bor. Det är perfekt att vandra under den australiensiska vintern då solen inte är så stark och det är lite svalare.

På Govinda Valley arbetar vi sex timmar per dag och har två dagar ledigt i veckan. Retreatet är beläget mitt i en dal och på 10 minuter kan vi gå och titta ut över havet. Naturen är fantastiskt vacker och varje morgon vaknar vi till kookaburrornas skratt. Maten är fantastiskt god och allt är veganskt. Då jag har ett stort matlagningsintresse är det intressant och roligt att få vara med och förbereda all mat och se hur allt går till. Varje morgon och eftermiddag är det yoga, även vi volontärer får delta i mån av plats. Retreatet är ägt av en Hare Krishna-rörelse och varje dag är det Kirtan, som är en mantrameditation som görs i grupp. Det är väldigt intressant att testa på olika saker och det känns väldigt nyttigt att se och lära hur människor lever på olika sätt. Även om vi alla människor lever och lär på olika sätt så är vi alla i grund och botten lika och har alla något gemensamt, det tycker jag är så fint.

Vi är nu klara med Govinda och kommer fortsätta med nya projekt. Trots att det inte varit det bästa året för resande så har vi haft fantastisk tur med de ställen vi hamnat på och det är jag enormt tacksam för.

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.