Andrea: Vi lever ett annat liv i Kambodja

3235

26 okt 2016
Ett annat liv kan man egentligen inte säga utan det är ju mitt liv; ett resultat av mina val. Precis det livet jag vill leva och njuta. Alla har vi möjligheten att skapa det livet vi drömmer om – vi måste bara våga att välja!

Om du vill ha något du inte aldrig haft, måste du göra något du aldrig har gjort.

andrea1

Jag har valt att än en gång ge mig ut på en annorlunda oviss resa. Oviss betydde hittills för mig att jag inte exakt visste när jag kommer hem mer än när pengarna tagit slut eller oviss i avseende till vilka resmål jag ska besöka. Den här resan är alltså inte en resa som enbart ska tillfredsställa äventyraren, upptäckaren eller vad-som-än-händer-varje-dag-är-underbar-livsnjutaren i mig utan denna gång lämnade jag Sverige med ett annat perspektiv.

Vi hittar oss själva återigen i Kambodja; ett land som håller den där ”hemmakänslan” för oss. När jag var här första gången, visste jag att någon gång kommer jag hit igen. Redan året efter kom jag hit igen, då med min bättre hälft, och vi stannade nästan ett halvår. Med en känsla i magen om att vi någon gång kommer komma tillbaka, åkte vi hem till Sverige. Detta var för numera nästan tre år sedan. Nu är vi tillbaka med inställningen om att stanna och ”make a living”! Att vandra gatorna, stranden och träffa människor med detta tankesätt är helt annorlunda än när vi var resenärer här. Vi ser Kambodja inte längre som backpackerdestination utan som hem.

Vi har hittat en plats som passar oss väldigt bra som heter Otres Village, nära vit sandstrand och havet, med vårt lilla bo vid ån. Det är fortfarande ofattbart när man tänker efter, hur enkelt det har varit att fixa jobb och boende här. Efter endast två nätter på hostel, har vi hittat en liten bungalow med terrass (och den essentiella hängmattan) precis ovanpå ån, med vacker utsikt över mangrover och vildväxande grönska, endast två minuters gångavstånd ifrån vårt nya jobb. Enkelt som allting är i Kambodja, hyr vi per månad. Vår lilla bungalow är inte exakt västerländskt standard utan väldigt enkel, lite halvfärdig vad det gäller färg och kvarsittande maskeringstejp här och där, olika golvbelägg som inte helt täcker golvets alla springor toppad av en (not so nice) fuktig skåpslukt. Ett pyttelitet, sporadiskt badrum med endast kallvatten känns inte initialt som en wellness-oas men vår stora balkong, närheten till paradisstrand, avskildheten från trafik och utsikten rätt in i frodig grönska är stora stora plus. Köket kommer vi inreda ute på balkongen idag; simpelt och odramatiskt.

Super Fruit Salad Livet i en hängmattaCambodia

Jag kan inte riktigt beskriva hur, men jag känner mig så säker i en så ”osäker” situation som det är att ha sålt och sagt upp allting i Sverige, köpt en enkelbiljett, packat ryggsäcken med det viktigaste och gett mig ut till ett så främmande och annorlunda land med en väldigt begränsad summa av pengar. Men varför inte!? Vad är det värsta som kan hända? Jag är så trygg och säker i vad jag kan, vem jag är och vad jag vill att jag vet att jag alltid landar på fötterna. Jag bär ingen rädsla eller oro i mig – inte ens i en, vad andra kan tycka, så oviss situation som denna. Jag lever. Varje dag. Som den kommer. Jag litar på min förmåga att skaffa mat på bordet och ett tak över huvudet.

Jag skriver jag hela tiden men vi är ju två. Min underbara partner/älskare/vän/kompanjon/coach/kritiker/rådgivare/bättre hälft är med mig; eller bättre sagt, det är vi tillsammans.

Vi som har samma värderingar, olika och gemensamma intressen, en framtidssyn vi delar så starkt och som gör oss till klippor för varandra vid likheter och olikheter. Att han är den han är, gör att vi kan göra det här tillsammans. Hade det inte varit så, skulle jag ändå vara precis där jag är idag. Men det är ännu bättre att få dela detta underbara liv med någon jag älskar.
Det är också lika fascinerande som underbart hur enkelt det är att träffa likasinnade människor. På endast några få dagar har vi fått många nya och spännande bekantskaper, både med västerlänningar och khmer.

Det är lite andra projekt som kommer ta form framöver men som det är för tidigt att prata om just nu. Det är riktigt spännande i alla fall och möjligheterna känns oändliga.

Love xxx

andrea_bl

SHARE

13 COMMENTS

  • Hej Patrik! Vi jobbar med lite olika bland annat med våra yrken så jag utför mindre SPA-behandlingar samt hudvårdskonsultation. Sedan är det lite andra saker redan i gång som jag kommer skriva om i kommande artiklar. Men det jag kan säga är att man nog måste ha pension och vara frisk eller vara en driven entreprenör för att hålla sig över vattenytan.

 1. Hej trevlig läsning ifrån dig. Är intresserad att följa och ha mer kontakt med er. Kent heter jag och bor i Sverige närmare bestämt i Vingåker. Är numera pensionär och vill hitta ett paradis under den tråkiga årstiden här. Hoppas på mer info ifrån erat paradis. // Kram Kent

  • Lite sol istället för snö är aldrig fel 🙂 Kul att du ser möjligheterna till ett annorlunda liv Kent! Min f.d. lärare bor i Vinåker – Lena Losciale; en stor inspiration och mentor till mig. Det är många som kan ta ut långa semestrar eller är i pension som bor här – både året om eller bara under vintern. Men det är viktigt att ha en bra försäkring, att ta reda på sjukvården härnere och verkligen avväga om man kan och orkar med denna kultur och brist på faciliteter, särskilt om man reser ensam. Mer info kommer komma definitivt!

 2. Underbart! Drömmer om att göra samma sak med min man i framtiden. Får jag fråga vad ni jobbar med där?

  • Hej Sara & man! Vi jobbar med lite olika bland annat med våra yrken så jag utför mindre SPA-behandlingar samt hudvårdskonsultation. Sedan är det lite andra saker redan i gång som jag kommer skriva om i kommande artiklar. Men det jag kan säga är att man nog måste ha pension och vara frisk eller vara en driven entreprenör för att hålla sig över vattenytan. Eller så jobbar man inom NGO´s eller med företagsutveckling då det är många många stora företag som slår sig ner i huvudstaden. Men alla drömmar kan bli verklighet i Kambodja 🙂

 3. Fint att ni trivs. Kambodja är lätt att trivas i. Jag bodde där 2006-2011. Sedan blev det två år i Chiang Mai och sen tillbaka 2014. Nu tillbaka i Sverige för några år. Sverige är också fantastiskt känner man efter många år ute.
  Så till riskerna, de har jag sett en del av. Håll er hela och rena. Ta inga risker, ni vill inte bli sjuka där.
  Jag skulle inte rekommendera Kambodja till en pensionär med hälsoproblem. Får man en stroke eller hjärtattack är man död.
  Det är också ett land där ondskan lurar precis under ytan – det finns så många sår och trauman och tilliten är låg. Det finns alltid en risk att fällan slår igen och man blir utblottad och sviken. Var vaksamma men ändå tillitsfulla.

  • Hej Jens! Vad intressant! Ja, visst blir man bara ”fast” i detta land trots alla dess sämre kvaliteter. Men det bara är något magiskt också! Jag blir väldigt rörd av din omtanke och dina råd, tack! Vi själva har redan sett många ”lost souls”, självmedicinering med droger, alkohol osv. Flera av våra kontakter härnere har varit med om rån och horribla doktorsbesök. Så, som du säger, behöver man vara medveten och ta hand om sig själv och välja noga vem man släpper in i sitt liv; har man säkerställt det, är paradiset ditt! Tack än en gång – skönt att veta att du finns där med råd och erfarenhet!

 4. Hej Andrea,
  Vad spännande att höra din berättelse om Kambodja. Jag och min make var där för bara två veckor sen, kunde nästan ha träffat dig! Vi var på Otres, Koh Rong och Kampot. Jag var överväldigad över hur många turister och expats det fanns i Kambodja! Vi uppfattade landet som fattigt, skitigt och dyrt, jämfört med Vietnam där vi bor. Här ser man inte lika många expats. Vad som intresserade mig är varför det är just en sån favorit hos alla turister, jag menar inte att kritisera Kambodja pä något sett, men vill gärna förstå.

  • Hej Inga! Tack för din läsning 🙂 Ingen kritik tagen, helt försåtligt vad du skriver. Jag tror det är för att det är så enkelt med visum, relativt billigt om man vet vart man ska gå och hur man ska hyra utan att bli ripped off och ändå lugnt jämfört med Thailands stränder. Det är relativt enkelt att förverkliga sina drömmar här med tanke på starta eget vilket många expats gör, allt från bageri, till att göra yoghurt eller en tysk Biergarten. Vi har dock fler anledningar till vilja bo här nu 🙂 Det låter väldigt spännande att ni bor i Vietnam, vi har inte varit där än men det är definitivt med på listan! Kanske flyttar vi dit härnäst?

  • Det ligger såklart mycket i det Andrea säger. En sak är just att det ligger nära Thailand så för många är det första utposten från Thailand. Kambodja till skillnad från Thailand erbjuder utlänningar bättre möjligheter att köpa land, starta affärsverksamheter och att stanna en längre tid genom ett system som gör det lättare att förnya visum. Dels kan i princip alla boenden riktade mot utlänningar erbjuda en service att skicka pass till gränsen för förnyelse, dels finns businessvisa (som vem som helst kan skaffa) i ett sex månader, ett år eller enkelt förnya månad för månad i de större orterna utan att skeppa passet till gränsen. Att skeppa passet till gränsen är kanske inte förenat med regelverket, i Thailand är det åtminstone inte det och där har jag hört att det blivit svårare.

   Utbredningen av utländska affärsverksamheter har gjort att många västerlänningar enkelt kan hitta bra västerländsk mat och till viss del utländska varor och det gör att vissa lättare känner sig hemma snabbt då kravet på omedelbar anpassning är mindre. Såklart bidrar det också till högre priser då västerlänningar är vana vid en högre inkomst och då kunderna är västerländska och faktiskt kan betala. Separationen i ekomonim gör att khmerer sällan går på de västerländska ställena och priserna skiljer mycket mellan verksamheter riktade mot hembefolkning och utlänningar.

   När man lär känna kambodja bättre är marknaderna en guldgruva där du exempelvis kan köpa kanske världens bästa mango där ett vanligt pris är 0.75$ (utmärkt klimat och minimal användning av bekämpningsmedel).

   Att Kambodja tackvare sin olyckliga historia och brist på politiskt engagemang för utveckling ligger runt 30 år bakåt i tiden jämfört med sina grannar gör uppfinningsrika ekipage med motorer och motorcyklar vanliga i byarna och längs vägarna och detta för med sig en viss charm, långt ifrån den stress vi är vana vid, även om det såklart är tragiskt och ger khmererna väldigt hårda och slitsamma liv. Hoppas detta kan tillföra ytterligare klarhet i din frågeställning Inga. Personligen föredrar jag också Vietnam men Kambodja är en klar tvåa av de länder jag besökt i området, Vietnam är klart mitt favoritland totalt sett då jag besökt 30 länder.

Comments are closed.