Hoppa till innehåll

Min ekonomi: Så mycket tjänar jag som dykinstruktör i Karibien

Jag jobbar just nu som dykinstruktör på ön Grenada i Karibien. I det här inlägget skriver jag om min ekonomi i livet jag lever här. Du kan läsa flera inlägg om min ekonomi genom åren och hur jag ekonomiskt kan klara av att leva ett liv där jag reser runt jorden på heltid. Du hittar alla de texterna här >>

Nedan skriver jag om min ekonomi i livet här på Grenada.

Hur mycket tjänar jag som dykinstruktör?

Jag tjänar 200 östkaribiska dollar varje dag som jag jobbar. Det är cirka 750 svenska kronor. Jobbar jag halvdag får jag logiskt nog 100 östkaribiska dollar (cirka 375 svenska kronor). Ovanpå detta betalar min arbetsgivare hyran för min lägenhet. Den ligger på 1 500 östkaribiska dollar varje månad, vilket är cirka 5700 svenska kronor.

LÄS MER: Så mycket tjänade jag som dykfotograf på Curacao >>

Hur höga är mina utgifter?

Hyran är betald men el och vatten får jag stå för själv, jag har ännu inte fått den räkningen, så där återstår att se hur mycket den ligger på. Kvar att lägga pengar på är mat, transport och nöjen. Bussarna här är billiga. Oavsett om jag bara ska åka ett kvarter eller om jag ska åka hela vägen ner till stan kostar resan 2,50 östkaribiska dollar (cirka 10 svenska kronor).

Jag brukar ta bussen både till och från jobbet vilket ger mig en daglig utgift för bussresor på 5 östkaribiska dollar (cirka 20 svenska kronor).

Precis som på Curacao, där jag bodde förra året, är maten i matbutikerna ganska dyr då mycket är importerat. Ett paket bacon kostar cirka 20 östkaribiska dollar (cirka 75 svenska kronor) och två liter sojamjölk kan gå på så mycket som 28 östkaribiska dollar, vilket är drygt 100 svenska kronor. Kött är dyrt så in i bängen, däremot är frukt och grönsaker ganska billigt. Jag som sedan några år tillbaka äter allt mer vegetariskt och veganskt jublar inombords.

Allt som allt har jag en ungefärlig månadskostnad för matinköp kring 600-700 östkaribiska dollar (Cirka 2 600 svenska kronor). Sen tillkommer några restaurangbesök här och där.

Med 1-2 dagar ledigt per vecka jobbar jag cirka 22-23 dagar på en månad. Om jag räknar lågt, med tanke på en del halvdagar, tjänar jag i runda slängar 4 000 östkaribiska dollar varje månad.

LÄS MER: Så gör du för att kunna jobba med dykning >>

Hur mycket kan jag spara?

Inkomst: 4 000 östkaribiska dollar.
Hyra: Betald av min arbetsgivare.
Mat: 700 östkaribiska dollar.
Övrigt: 300 östkaribiska dollar.
El och vatten tillkommer: Ännu okänt.

Ut totalt: 1 000 östkaribiska dollar.
Kvar efter utgifter: 3 000 östkaribiska dollar (cirka 11 300 svenska kronor).

Allt detta får tas med en nypa salt nu då jag ännu inte riktigt hunnit se vad mina månatliga utlägg är exakt. Men det här ger en hint om ungefär hur det ser ut.