Hoppa till innehåll

Hur mycket tjänar jag som dykfotograf i Karibien?

Jag heter Patrik Enlund, i september fyller jag 35 år, och just nu jobbar jag som dykfotograf på en liten ö som heter Curacao och ligger i Karibien. I det här inlägget tänkte jag skriva om min ekonomi i livet jag lever här. Du kan läsa flera ekonomiska rapporter och inlägg om hur jag ekonomiskt kan klara av att resa runt jorden på heltid. Du hittar alla de texterna här >>

Nedan skriver jag om min ekonomiska situation just nu.

Det här är mitt kontor!

Hur mycket tjänar jag som dykfotograf?

Lönen är provisionsbaserad och jag tjänar 30 procent av summan jag säljer bilder för. Jag kom hit i oktober och har varje månad i egen ficka fått ut någonstans runt 3 000 Guilder vilket är lite drygt 17 000 svenska kronor. Jobbet går ut på att jag fotograferar turister som är här och dyker. Det är alltifrån personer som aldrig dykt förut som gör ett prova-på-dyk till riktigt erfarna dykare med sin egen utrustning. Lönen kan ju variera lite beroende på hur högt tryck det är med turister på ön och vilka dykgrupper jag hamnar med. Vissa dagar säljer jag väldigt lite bilder och vissa dagar säljer jag för nästan hiskeliga summor. Jag räknade ut den totala summan jag sålt bilder för till kunder – sen oktober har jag sålt mina undervattensbilder för totalt: 335 609 svenska kronor. Lite svindlande, och om något är det en fantastisk självförtroende-boost.

Hur mycket tjänade jag som dykguide i Thailand? Läs här >>

En av hyllorna i matbutiken där jag handlar. Foto: Patrik Enlund

Vad är mina kostnader varje månad?

Läs också inlägget: Så är livet och vardagen på Curacao >>

Jag hyr en liten enkel lägenhet. Första fem månaderna betalade jag cirka 750 Guilder per månad, med el vatten och gas inkluderat. Sen första mars bor jag i en bättre lägenhet och betalar 850 guilder varje månad. Knappt 5 000 svenska kronor.

Majoriteten av all mat som säljs här är importerad vilket gör att det är relativt dyrt. Mina matkostnader per månad har varierat mellan 400 till 500 guilder, då räknar jag både inhandling i butik och restaurangbesök. Det är cirka 2 000 – 3 000 svenska kronor.

Sen har jag givetvis en del utgifter utöver mat. Jag har varit på bio, jag har fikat, köpt godis, ätit glas, jag har åkt buss, jag har dykt för skojs skulle utanför jobbet. Jag har druckit drinkar i solnedgången och delat ett gäng sexpack öl med vänner. Dessa utgifter har legat runt cirka 500-600 guilder per månad. Alltså cirka 2 500 – 3 500 svenska kronor.

Hur mycket kan jag spara?

I runda slängar ser ju resultatet ut såhär:

Inkomst: 3 000 Guilder.
Hyra: 850 Guilder.
Mat: 500 Guilder.
Övrigt: 600 Guilder.

In totalt: 3 000 Guilder.
Ut totalt: 1 950 Guilder.
Kvar efter utgifter: 1 050 Guilder.

Jag kan alltså spara runt 1 000 Guilder varje månad vilket är knappt 6 000 svenska kronor.

Vad gör jag med pengar jag sparar? Läs mina tips här >>

Fasta kostnader för en världsresenär

Ovanpå detta tillkommer en del fasta kostnader som inte går att undvika var i världen jag än reser. Det är:

  • Reseförsäkring.
  • Dykförsäkring.
  • Service av min dykutrustning.
  • Internationellt körkort.

Dessa kostnader betalar jag per år och varierar.

Läs allt om min ekonomi som resande i världen här >>

Om du har frågor om min ekonomi eller några andra funderingar är det bara att kontakta mig i mina sociala medier eller maila direkt patrik@ettannatliv.se