Mysig paddling på floden Whanganui – En förtrollad värld

698

Ljudlöst glider kanoten fram på vattnet. Omgärdade av vildvuxen grönska och vackert fågelkvitter lägger sig lugnet som en len filt över hela tillvaron. Vi glömmer bort allting som inte är nuet. Här ute i vildmarken existerar bara det vi ser. Inget annat stör mitt sinne. Inget annat spelar någon roll.

SE VIDEON FRÅN VÅRT ÄVENTYR PÅ FLODEN HÄR >>

Jag tar ytterligare några paddeltag och kanoten får fart igen. En kungsfiskare svischar förbi precis över ytan. En gräsand med fyra ungar korsar floden bakom oss. Det här är deras fantastisk hem och vi är tacksamma att få vara gäster.

Den mäktiga floden Whanganui är vårt hem för tre dagar. Kanoterna är fullpackade med mat, tält och sovsäckar. Vi är ute på floden i en grupp med guider från Canoe Safaris.

Vi tältade under en rosaskimrande himmel. Foto: Patrik Enlund

Första kvällens middag bestod av krämig kycklingpasta och till efterrätt blev det vaniljglass. Foto: Patrik Enlund

 

Kan vi stanna här för alltid, tänker jag. Ingen annanstans får jag ett sådant lugn som när jag befinner mig i naturen, långt bort från civilisationen. Långt bort från internetuppkoppling känner jag mig mer connectad med världen än någonsin. Mer connectad med naturen. Min andning blir långsammare och hjärtat tar några glädjeskutt så att munnen inte kan sluta le.

LÄS OCKSÅ: Jobba och resa i Nya Zeeland – Guide: Allt du behöver veta >>

Lugnet råder längs en stilla flod. Foto: Patrik Enlund

Den starka strömmen på floden gör det lätt att paddla. Vi kan bara glida med och titta på omgivningen. Suga i oss av allt det gröna och vackra. Suga i oss av naturens energi som finns där helt gratis att ta del av.

Jag låter handen hänga ner över sidan och känner vattnet porla mellan fingertopparna.

LÄS OCKSÅ: ”En galet rolig dag i en canyon i Coromandel” >>

Många små vattenfall fyller konstans på flodens flöde. Foto: Patrik Enlund

Whanganui River tar oss till en förtrollad värld där absolut stillhet råder. Till en värld som glömts bort i en allt snabbare snurrande tillvaro som är vardagen för de flesta människor.

Den härligaste biten på floden var när den smalnade av och ringlade genom en brant canyon med mörkgrön mossa som klamrade sig fast på de branta klipporna. Det kändes som om vi paddlade i en scen som tagen rakt ur Jurassic Park.

LÄS OCKSÅ – Patrik: ”Rolig skidåkning på en aktiv vulkan” >>

På några ställen smalnade floden av och omgivningen förvandlades till en scen ur Jurassic Park. Foto: Patrik Enlund

En helt annan värld. Foto: Patrik Enlund

Att paddla Whanganui är inte svårt eller jobbigt, vem som helst kan klara av det. Totalt ringlar sig floden 290 kilometer genom ett dramatiskt landskap. Drygt 140 km räknas som en av Nya Zeelands ”Great Walks” – även om det inte är en ”walk”.

För mig var det en av sakerna som stod högt upp på min bucket list. Om du frågar mig säger jag att det är ett måste om du besöker Nya Zeeland. Att boka vår tripp med Canoe Safaris var ett bra val. Det familjeägda företaget tar väl hand om sina gäster och maten vi serverades på trippen var bortom denna värld. Vad sägs om korv med hash browns och äggröra till frulle, biff till middag och pavlova till efterrätt. Mellan måltiderna fanns det alltid något att snacksa på.

LÄS OCKSÅ: ”Avstressande dagar i natursköna East Cape” >>

Äggröra, stekta korvar, hash brown och bagel till frukost är inte fy skam ute i vildmarken. Foto: Patrik Enlund
Pavlova till efterrätt var en höjdare. Foto: Patrik Enlund

Phil och Kirsty har drivit företaget i många år och vet vad de gör. Tyvärr kunde Phil, som har paddlat floden i många år, inte vara guide på vår resa. Men jag rekommenderar att fråga efter honom om möjligt eftersom han har många historier att berätta om denna mystiska flod.

Kanotpaddlingen på floden Whanganui är ett samarbete med Canoe Safaris. Allt som jag skrivit om vår kanotpaddling är mina egna åsikter och jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för. Texterna är skrivna utifrån hur jag personligen upplevt paddlingen.

SHARE