Hoppa till innehåll

Nu ska jag bo och jobba med dykning i Östtimor

Jag slutade mitt jobb som dykinstruktör och lämnade Maldiverna. Nu är jag istället dykinstruktör i Timor Leste, eller som det heter på svenska – Östtimor.

Jag har fått jobb på dykfirman ”Compass Diving” och precis som i Maldiverna får jag ett arbetstillstånd för att kunna jobba lagligt. Jag bor på dykcentrets egen lodge på ön Atauro, en timmes båtfärd från landets huvudstad. Det är en relativt stort ö som mest består av berg, det högsta är cirka 1 000 meter över havet. Det är inte palmer och kritvit sand utan mer känsla av vildmark och tuff terräng. Men oj så tyst och lugnt det är här. Det är balsam för själen. När jag skriver detta sitter jag på verandan och blickar ut över det vidsträckta havet. Det enda jag hör är vindens sus och vågorna som rullar in över stranden.

Här är huset där vi äter alla våra måltider. Precis intill stranden.

Timor Leste är ett av världens yngsta länder, landet har bara varit självständigt i drygt 20 år. Det ligger i det som kallas för Koralltriangeln, den plats på jorden som har störst mångfald när det gäller koraller. Inte någon annanstans finns så många olika arter koraller.

Jag har varit här en dryg vecka nu och redan börjat jobba. Jag hoppade i vattnet med mina mest kritiska ögon. Jag ville inte ha för höga förväntningar. Jag har sett både bra och dåliga korallrev över hela världen och nu var det dags att ta reda på hur bra är egentligen ”koralltriangeln” som alla pratar om.

Låt mig slå fast en sak på en gång: De reven jag dykt hittills är de bästa jag någonsin sett. Utan tvekan, utan konkurrens.

Globalt pågår just nu det som forskarna tror kan bli den värsta korallblekningen i historien. Här i Östtimor syns inte ett spår av det. Temperaturen i vattnet ligger på stadiga 29 grader och inte en korall visar tecken på stress. Och det är fiskar precis överallt. Överallt. Mitt hjärta tar glädjeskutt.

Detta kan jämföras med Maldiverna där det vissa dagar kunde bli 31-32 grader, med tydlig effekt på korallerna som började bli vita.

LÄS OCKSÅ: Hur får man jobb som dykinstruktör – Patrik tipsar!

Hur länge ska jag vara här? Mitt arbetstillstånd är giltigt ett år och min plan är att utnyttja hela visumet. Det var ju min plan när jag åkte till Maldiverna också. Men som jag skrev tidigare, allt måste ju klaffa för att jag ska trivas och vilja stanna. Känslan här i Östtimor är dock bättre än den var i Maldiverna redan från start.

Nu längtar jag redan till oktober när det är dags för blåvalarna att göra entré. De passerar här under sin migration från Australiens västkust upp mot Indonesien. Jag kommer alltså att få snorkla med världens största djur. Blåvalen. Bara att skriva detta gör att håret på mina armar reser sig.

I kommande inlägg här på bloggen kommer ni få läsa om vardagen i mitt jobb och hur boendet och livet här på lodgen är.

Nu kör vi.

LÄS MER: Så mycket tjänar jag som dykinstruktör >>