Patrik: ”Det är ett hårt jobb att gå sin egen väg”

2178

Jag försöker alltid går min egen väg och skiter i vad alla andra tycker och tänker. Men det är tufft. Det är ett hårt jobb att gå sin egen väg. Det är ett hårt jobb att inte följa normen.

Påverkan från alla runt omkring mig att följa ”normen” började redan när jag var liten. Jag fick förväntningar på mig från alla håll. Från mina föräldrar, mina morföräldrar och personalen på förskolan.

”Nej, Patrik du kan inte äta det där med ketchup på”.

”Nej Patrik, så kan du inte äta, du måste hålla gaffeln i andra handen”.

”Nej Patrik, den tröjan kan du inte ha, den är konstig”.

Och för att inte tala om alla reklampauser på tv eller skyltar på stan som berättade för mig hur jag skulle se ut och uppföra mig för att passa in och inte få massa konstiga blickar.

Och för att inte tala om alla andra elever i skolan. Där alla snabbt lärde sig att passa in för att inte dra till sig uppmärksamhet.

LÄS MER: Så är det att vara Digital Nomad >>

patrik dykning1

Jag måste än idag kämpa hårt mot samhällets förväntningar även om jag har ett stort självförtroende. Det är så djupt rotat i mig efter att ha växt upp i Sverige. Så djupt rotat inom mig. Att inte sticka ut. Verka ”vanlig”. Vara ”normal”. Allt det där.

Varje dag ligger det där och gnager i huvudet. Men dem allra flesta dagarna är jag stark och tänker ”nej nu jävlar, jag skiter i om någon tycker jag är konstig” och så gör jag min grej.

Men den finns där. Rädslan. Jag vill inte skämmas. Jag vill inte att folk ska titta på mig. Jag vill smälta in. Göra min grej och sen lämna. Inte ställa till en scen. Jantelagen.

Inte undra på att det är svårt för folk att byta liv fast de kanske egentligen vill. Det är många, många svenskar som hellre skulle göra något annat än det de gör idag. Men det är få som vågar bryta mönstret. Svenskarna stannar hellre i ekorrhjulet. Lättaste vägen ut. För man vill ju inte sticka ut. Man vill ju inte ställa till en scen och få konstiga blickar. Man vill smälta in. Verka vanlig. Ha villa, Volvo och vovve.

LÄS MER: Sanne höll på att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna >>

patriktv4
Här sitter jag i TV4 och pratar om att gå emot samhällets förväntningar. Huvaligen – nu kollar ju alla på mig. Foto: TV4

Nu har jag brutit mig ut och då kanske ni tror att det är över. Nu är det lätt tänker ni. Nej, jag får kämpa varje dag mot de där förväntningarna.

LÄS MER: Jag jobbar inte – jag simmar med fiskar hela vintern >>

Någon som genom hela mitt liv gått sin egen väg och inspirerat mig är min egen mor. Hon skiter fullständigt i om hon ställer till en scen eller om någon ger henne konstiga blickar. Då skrattar hon och går vidare.

Hon är klok hon, min mor. När hon blev intervjuad av tidningen en gång för många år sen för en artikel om att vara ute i naturen sa hon det här.
– Det är en viktig del av livet att få vara den man är och accepteras för det.

Word, mother!

patrikenlund

SHARE

1 COMMENT

  1. Oh tack Patrik. Jag är en vuxen 5-barns mamma, far-mormor som gjort valet att leva i en ryggsäck. Jag kämpar fortfarande med att släppa taget.

Comments are closed.