Patrik: Jag köper inte julklappar och det borde inte du heller

6616

Jag har slutat att köpa och ta emot julklappar. Jag har allt jag behöver. Så enkelt är det.

Nu tänkte jag presentera några siffror för att visa på galenskapen.

I november i år rapporterade flera medier om att julhandeln tros slå rekord igen. SVT rapporterade bland annat om detta här >>.

Siffran som presenteras är 78,5 miljarder kronor. Så mycket kommer alltså hela julhandeln att omsätta i Sverige.

Läs den siffran högt igen. Sjuttioåtta komma fem MILJARDER kronor. Det går liksom inte att greppa. Det är en sådan enorm summa av sådana atmosfäriska mått att det är helt omöjligt att förstå hur mycket pengar det faktiskt är.

julklappar

Samtidigt vet vi att det köps så otroligt mycket oönskade julkappar. Julklappar som mottagaren alltså inte ens vill ha.

Här är en artikel från 2013 från webbsidan E-handel.se. Där står det att svenskarna köper oönskade julklappar för 600 miljoner kronor. Att artikeln är fyra år gammal spelar ingen roll. Siffran är i år, 2017, troligtvis ännu högre.

Läs den första siffran ännu en gång. 78,5 miljarder kronor. Alltså. Jag vet inte ens vad jag ska säga eller tänka. Men hjärnan fladdrar ju genast iväg till de fattiga familjerna jag passerade varje dag i Kambodja eller de utsvultna barnen längs vägen i Tanzania eller alla flyktingar som är på jakt efter en trygg plats med tak över huvudet och mat på bordet. Och jag tänker på alla andra där varje dag går ut på att överleva. 78,5 miljarder kronor kan göra sådan enorm skillnad.

Jag tänker också på vår planet och klimatet. Julhandelns påverkan på planeten går troligtvis inte att mäta. Men vi kan väl sammanfatta det kort: Påverkan är inte positiv.

Det viktigaste i allt detta är att denna enorma summa presenteras från ett pytteland uppe i ett kallt hörn av norden. Vad tror ni siffrorna är i Storbritannien med över 65 miljoner invånare? Eller i USA med över 300 miljoner invånare?

Foto: Tony Webster/Flickr
Foto: Tony Webster/Flickr

Tänk om pengarna kunde läggas på något vettigt istället. Tänk om vi kunde samla alla dessa pengar och rädda planeten.

När det är försent kommer en generation människor vakna upp en dag och inse att det inte går att äta pengar. Först då tror jag att människor kommer att förstå detta.

Jag vet ju att den här lilla artikeln som svävar runt ute i cyber-rymden inte kommer förändra världen över en natt. Jag måste vara optimistisk realist (Som Lasse Lagerbäck brukade säga). Därför vill jag komma med några tips och råd i julhandeln.

Jag vet att du som läser den här artikeln kanske redan har eller kommer att köpa några julklappar.

Men snälla. Om du ändå ska lägga pengar på julklappar. Lägg dem inte på prylar. En pryl kan gå sönder, försvinna, glömmas bort eller bli stulen. Vi behöver mer tid med varandra än vad vi behöver prylar. Mer tid med familjen. Mer tid med vänner. De flesta familjer spenderar mer tid på jobb och skola än vad de spenderar med varandra. Det tål att tänkas på.

Foto: Jennifer C./Flickr
Är det här årets julkappar kommer hamna om några år? Lägg pengarna på upplevelser istället.Foto: Jennifer C./Flickr

Lägg istället dina pengar på upplevelser. En upplevelse kan inte gå sönder, den försvinner inte, den kan inte bli stulen och minnet av den lever du troligtvis länge på. En upplevelse görs också med fördel tillsammans med andra. Det som i dagligt tal fått namnet ”kvalitétstid” (för övrigt ett ord som jag hatar). Det ger alla som deltar något positivt tillbaka.

Upplevelser kan vara allt från en mysig helg i skogen till en resa till andra sidan jorden. Du bestämmer. Det finns flera bra sidor online där du kan boka din upplevelse. En av dem är Presenter.se där du kan hitta och boka din upplevelse.

Där finns bland annat möjligt att boka en natt i en äkta kolarkoja ute i skogen, en klassisk ölprovning, luftballongs-flygning och mycket mer.

Den genomsnittlige personens liv är översvämmat av prylar. Vi behöver inte mer av dem. Tänk på dig själv, din omgivning och planeten.

Och tänk på den här siffran igen: 78,5 miljarder kronor.

(Uppdatering 2019) Förra julen, det vill säga 2018, omsatte julhandeln 79,7 miljarder. Det är en ökning med 3 procent jämfört med 2017. 4 av 10 julklappar köptes på nätet och årets julklapp blev det ”återvunna plagget”. Källor: Julklappssajten Fineshelf och HUI Research som varje år utsett årets julklapp sedan 1977.

Den här artikeln är ett samarbete tillsammans med Filmtopp Media.

patrikenlund

SHARE

2 COMMENTS

  1. Tyvärr så genererar en resa till andra sidan jorden betydligt mer emissioner än vad hundratals prylar gör.

  2. Jag håller med om att en massa julklappar är det sista vi behöver egentligen! Det är inte bara slöseri med pengar vi bör tänka på utan slöseriet med jordens resurser frammför allt!

Comments are closed.