Patrik: Mountainbike nerför Åreskutan – så jäkla kul

173

Du ångrar bara det du inte gjorde.

Den meningen styr mitt liv. Om något går att göra – varför ska jag inte testa det? Dyka med luft under vattnet? Hoppa fallskärm från ett flygplan? Vandra på en glaciär? Jag bara kör.

Cykla mountainbike nerför en skidbacke? Ja, hallå!? Är det ens en fråga?

Såhär glad blir jag av mountainbike-cykling.

I våras började jag cykla mountainbike ordentligt, innan har jag bara testat lite grann här och där. Det blev stigcykling i skogen över stock och sten, full fart genom leriga vattenpölar och upp och nerför berghällar och kullar.

Adrenalinet pumpade och endorfinerna fyllde varenda cell i kroppen. När jag cyklar mountainbike tänker jag inte på något annat, det blir nästan lite som meditation. Jag rensar liksom skallen. Varenda hjärncell arbetar frenetiskt för att bearbeta det som dyker upp framför mig. En rot där, gira vänster. En sten där, gira höger. En liten backe med en knixig sväng och en sten. Då måste jag lyfta framdäcket i farten, gira höger samtidigt och luta vänster för att inte välta.

Det är kul, lerigt, fartfyllt och en jäkla massa action – precis min melodi.

När frågan från mina kompisar kom om jag ville cykla nerför en skidbacke – det som kallas för ”Downhill mountainbike” – var ju som sagt svaret givet.

Här är vi redo att kasta oss ut för backen, givetvis satte jag på mig hjälmen först.
Så glad över att ha testat downhill-cykling.

Vi styrde kosan mot Åre som är med där uppe i toppen av Sveriges bästa med sin ”Bike Park”. Jag hyrde en cykel hos Skistar, köpte liftkort och sen gav vi oss iväg upp i stolsliften. Downhill är något helt annat än vanlig stigcykling. Till och börja med måste jag bära en himla massa mer skydd. En fullface-hjälm, ryggskydd, armbågsskydd och knäskydd.

Skydd i all ära, men är olyckan framme – som jag alltid skriver om: Glöm inte försäkringen. När jag reser i världen är jag försäkrad hos Europeiska ERV. Men nu finns de även i Sverige med sina försäkringar. Sen två år tillbaka är det de som ansvarar för aktivitetsförsäkringen i alla Skistars verksamheter, då snackar vi alltså både skidåkning, skidhyra, skidskola men också mountainbike. Du kan vara försäkrad under alla säsonger så att säga. Du är skyddad mot stöld eller skada av utrustningen du hyr och du är givetvis försäkrad mot olycksfall. Du kan dessutom också köpa en avbeställningsförsäkring när du bokar din resa hos Skistar.

LÄS alla mina inlägg om reseförsäkringar här >>

Detta är en valfri försäkring som du kan lägga till hos Skistar när du bokar. Det är en väldigt liten kostnad per dag, en summa du är glad att du betalade om något skulle hända. Så för alla himlars himmel – gör det!

Försäkrad och klar sitter jag och gungar med benen i liften. Taggad på att testa något för första gången. Det är en pirrande känsla jag älskar. Jag har tusen tankar och många förväntningar.

Johan delar med sig av sina tips under hela dagen.
Carro är taggad.

En stund senare sitter jag redo på sadeln att kasta mig ut. Vi börjar lätt i en av de enklare lederna. Precis som i skidbacken är svårighetsgraderna ordnade efter färg. Det sköna är ju att jag knappt behöver trampa, det är bara lägga fingrarna på handbromsarna och vara redo. Tyngdkraften och cykelns runda hjul gör att jag färdas neråt ändå. Så härligt!

En av alla luriga kurvor.

Vinden i ansiktet och med utsikten från Åreskutan mitt framför ögonen susar jag fram och jag lever mig in i nuet. Det är bara jag och den där stigen. Lutade svängar, S-kurvor, små hopp och svårigheter. Jag klarar varenda en. I början lite lugnt och försiktigt, jag är som ett barn, jag suger i mig kunskaper och erfarenheter och snappar upp vartenda tips jag får av mina mer erfarna vänner.

När jag är nere vill jag bara upp igen. Igen, igen och igen. Om du inte testat downhill mountainbike – gör det!

För kom ihåg: Du ångrar bara det du inte gjorde.

SHARE