Hoppa till innehåll

Patrik: Så är det att vara digital nomad

Jag är tydligen vad de kallar en Digital nomad. Jag är oberoende av vilken plats jag är på för att kunna driva mitt företag. Jag behöver bara en internetuppkoppling och voilá så kan jag sköta mitt företag.

Idag tänkte jag ge er en inblick i vad det egentligen innebär att vara en digital nomad. Är det alltid så glassigt som det verkar på bilderna ni ser här på Ett annat liv? Svaret är väl kort och gott nej. Men med det sagt så är livet fortfarande fantastiskt.

LÄS MER: Så finansierar jag mitt resande liv >>

Här blev kontoret på ett tåg i Burma.

Ett annat liv startade jag i april 2015. Jag blev egenföretagare i augusti 2016. Att vara egenföretagare innebär att jag har en enskild firma registrerad hos Skatteverket. Jag har så kallad F-skatt.

Det är inte bara Ett annat liv som är mitt företag. Jag gör mycket vid sidan om sajten som ni läsare aldrig ser röken av. Jag är frilansande journalist och säljer texter, reportage och intervjuer till olika sajter och tidningar. Jag har vid sidan om Ett annat liv en ren kontaktsida till mig som företagare: www.patrikenlund.se

Tidiga morgnar och sena kvällar

Ibland när jag bara måste få ut ett inlägg på sajten eller skriva färdigt en text kan det krävas uppgång före solen. Jag har suttit och knappat på datorn runt 05-rycket flera gånger. Jag har även suttit vaken efter 02 på nätterna för att hinna färdigt med olika texter, videor eller bildredigering.

Att jobba som dykguide samtidigt som jag driver en stor resesida och ett frilansföretag är kanske inte alltid den bästa kombinationen. När dykdagen är slut och jag är trött som attans måste jag ändå ibland ägna mig åt timmar av bildredigering eller videoskapande.

LÄS MER: Så ser den ärliga budgeten ut i ”ett annat liv” >>

Foto: Patrik Enlund

Mitt kontor en kväll bara sådär mitt i veckan. Foto: Patrik Enlund

Men också låååånga frukostar och otroliga solnedgångar

Jag tar då och då när jag inte dyker med mig datorn och mina arbetsuppgifter till ett trevligt frukostställe på stranden och hör vågorna skvalpa samtidigt som jag sippar på en färskpressad apelsinjuice. Ibland kan det räcka att bara ta med telefonen och sköta sociala medier, kommentarer och Ett annat liv direkt från hängmattan när solen går ner. Inte så pjåkigt om du frågar mig.

LÄS MER: Jag jobbar inte – jag simmar med fiskar hela vintern >>

Mail, mail och mail

Japp, jag skriver sjutusenfemtioelva mail i veckan. Så känns det åtminstone. Det är så jag sköter det mesta i mitt företag. Så enkelt är det. Något som bara måste göras.

Här sitter redaktör Patrik på ett café i stan för att skriva artiklar och koppla upp sig mot internet. Foto: Lovisa Enlund

Här sitter jag på ett café mitt i stan för att skriva artiklar och koppla upp sig mot internet. Foto: Lovisa Enlund

Är det krångligt att vara egenföretagare?

Nej, inte alls. Det är nästan världens enklaste sak, tycker åtminstone jag. Speciellt i tider som dessa när alla svar på dina frågor finns på internet.

Skatteverket och Bolagsverket har slagit sina kloka huvuden ihop och skapat sidan Verksamt.se där jag hittar all information om moms, bokföring, deklaration och precis allting som rör mitt företag. Hela sidan är gjord på ett väldigt användarvänligt sätt och har enkla filmer som förklarar svåra grejer.

Skulle det ändå bli något krångel kan jag alltid plocka upp telefonen och ringa Skatteverket så hjälper de mig att reda ut mina bekymmer. Jag vet inte hur många samtal jag ringt till dem. De är pärlor allihopa där på Skatteupplysningen!

Det är på Verksamt.se du tar dina första stapplande steg som ny företagare. Börja läs där!

Bokföring, fakturor, moms och deklaration

Japp, det här är grejer som jag måste hålla koll på. Det är inte så svårt och tråkigt som det låter. Även i detta fall är Verksamt.se och Skatteverket till stor hjälp. Och med ett litet företag betyder det lite av just detta.

Varför inte vandra längs Englands södra kust. Det här är i Cornwall.

Det här, Englands södra kust, var en dag mitt kontor. Foto: Leanne Richardson

…men det bästa – jag bestämmer helt själv

Jag jobbar långt ifrån varje dag med mitt företag. Jag bestämmer helt själv när jag vill jobba och hur mycket och hur länge. Gränsen mellan fritid och arbete suddas ut då jag kanske svarar på ett mail i min smartphone medan vi väntar på att maten på restaurangen ska komma ut. Det finns liksom inget 9-17 överhuvudtaget. Det är det absolut bästa. Och jag kan förflytta mig till en ny vacker plats när jag tröttnar.

patrikenlund

3 kommentarer till “Patrik: Så är det att vara digital nomad”

  1. Bra artikel. Vad använder du för mjukvara för att sköta bokföringen? Nåt som funkar online eller ett so du installerat på din dator?

    1. Hej Per, jag kör för närvarande med Bokio. Gratis bokföringsprogram online: http://www.bokio.se

      Har dock funderat på att köpa ett program att ha nerladdat på datorn. Får se vad jag gör framöver.

Kommentarer är stängda.