Burma, Dag 11: En dag uppe i kyliga och gröna Pyin Oo Lwin

1378

Den svarta svanen sträcker på halsen och simmar ståtligt vidare bredvid sin partner. Det är första gången jag ser svart svan. På andra sidan dammen med svanarna står röda vackra blommor i perfekta rader och de många olika träden i slänten har alla olika utseende.

Pyin Oo Lwin

Pyin Oo Lwin

Vi befinner oss i gigantiska ”Botaniska trädgårdarna” i det lilla samhället Pyin Oo Lwin som ligger uppe i bergen en timme norr om Mandalay. Vi är 1000 höjdmeter över havet. Det är mycket svalare och inte alls fuktigt i luften här uppe.

Vi kom hit vid lunchtid och bestämde oss för att spendera eftermiddagen i Botaniska trädgårdarna. Det är är oerhört fridfullt att bara strosa omkring här och inte höra en enda bil. Många burmeser kommer hit för att slappna av eller ha picknick med familjen.

Pyin Oo Lwin Pyin Oo Lwin Pyin Oo Lwin

Vi passerar den vackra orkidé-trädgården, vi kikar in i fjärilsmuseet. Det finns så sjukt många fjärilssorter i Burma i alla möjliga färger och mönster. Börjar man ens räkna får man svindel.

Vi tar oss också upp i utsiktstornet. Typ 250 trappsteg, men så värt det. Hissen slås av och på hela tiden så den vågar vi inte ta.

Pyin Oo Lwin Pyin Oo Lwin

Pyin Oo Lwin

I omgivningarna en bit utanför tätbebyggelsen finns flera häftiga vattenfall och grottor som vi gärna vill se. Men vi räknar med att ta dem på vägen ner om några dagar. Vi är rätt trötta på tempel nu, så nu vill vi hänga här uppe i bergen och se underverk skapade av naturen.

Det lilla samhället Pyin Oo Lwin är också känt för sina många koloniala byggnader som står kvar sen engelsmännens tid i landet. Engelsmännen gillade framförallt just Pyin Oo Lwin i Burma. Det var brittiska styret i Yangons sommartillhåll. En av anledningarna är troligtvis det svalare klimatet. Det blir nästan aldrig över 30 grader här uppe.

Pyin Oo Lwin

Botaniska trädgårdarna ligger en halvtimmes promenad från centrala Pyin Oo Lwin. På vägen dit passerar vi flera av de vackra kolonialbyggnaderna som står i mitten av grönskande stora trädgårdar. Det finns också flera kristna kyrkor som uppfördes av britterna och står kvar än idag.

Överallt i samhället hittar du hästar som drar de små hästdroskorna i fina snirkliga former och vackert målade. Hästarna är inte lika magra som hästar kan vara i Sydostasien. Men snälla, åk aldrig häst och vagn som turist. Om du ens funderar på att göra det, läs då vad bloggen Swedish Nomad skriver om saken här: Därför ska du aldrig åka häst och vagn >>

Hästar ska inte vara i trafiken med högljudda motorer och avgaser för att köra runt dig. Gå själv eller hyr en cykel som kostar 1000-2000 kyat att hyra från ditt hostel eller hotel här i Pyin Oo Lwin.

Jag slänger med en liten rekommendation om en restaurang. ”Krishna South India Restaurant”. En ung indisk kvinna lagar fantastiskt god curry. Både med kyckling, fläsk och vegetariskt alternativ. Hon serverar oss mängder med skålar med olika såser och grönsaker och bröd. Nästan så vi knappt orkar äta allt. Det smakar riktigt, riktigt gott. Restaurangen ligger på en bakgata från den stora trafikerade huvudleden, fråga på ditt boende efter en karta och prata med lokalbefolkningen för att hitta rätt. Den gör inte mycket väsen av sig och är mer ett hem än en restaurang vilket gör det hela bättre.

I morgon ska vi vidare med tåget mot Hsipaw. En av världens vackraste tågsträckor med en magnifik viadukt som jag kommer berätta om och visa bilder på.

Fakta: Så tar du dig till Pyin Oo Lwin från Mandalay
Det går bussar från Mandalay till Pyin Oo Lwin. Det var fullbokat när vi ville åka så vi tog taxi. Det tog oss en timme.

Det går att ta en delad taxi även om du är singelresenär. Det finns en taxistation vid klocktornet i Mandalay. Priset per person för resan till Pyin Oo Lwin är 6000 Kyat.

Det går också att ta tåget. Men det lämnar Mandalay svintidigt på morgonen och tar väldigt lång tid.

Missa ingenting från Patriks resa genom Burma – gilla Ett annat liv på Facebook:

SHARE

2 COMMENTS

Comments are closed.