Så kan jag resa runt världen med bara lite pengar

3564

Jag har skrivit om det lite grann förut. Men nu tänkte jag en gång för alla berätta hur jag utan en stor förmögenhet och inget välbetalt jobb ändå kan resa mycket mer än hårt arbetande svenskar.

Det som stoppar dig från att resa mer är INTE pengar. Det är bara du själv. Lösningar finns. Här skriver jag om hur jag tänker och gör.

Prioriteringar

Först och främst handlar det om prioriteringar. Jag lägger hellre mina pengar på resor och upplevelser än på något annat. För att göra det klart:

  • Jag äger ingen bil.
  • Jag äger ingen tv.
  • Jag betalar inte för bredband. Det finns ju ändå gratis i princip överallt.
  • Jag har inte den senaste telefonen och ingen annan dyr elektronik.
  • Jag köper väldigt, väldigt sällan nya kläder eller skor.

 

Bo billigt

Jag bor aldrig på flådiga hotell med pool och paraplydrinkar. Men ändå har jag bott i vackra paradis. En mysig liten bungalow på en strand med fantastisk solnedgång för under 100 svenska kronor per natt. Det är möjligt om du bara lämnar charterträsket och vågar låta bli att boka boende i förväg. Visst, det finns inget varmvatten (men vem behöver det i ett tropiskt land), elen kan komma och gå (men vem behöver el när man kan se solnedgången eller tända ljus), det kan vara mycket myggor som tar sig in genom väggspringorna (sätt på dig myggmedel och sluta klaga).

Det går också att campa som jag gjorde i Nya Zeeland med otroligt vacker utsikt.

utsikt-3

Andra sätt att bo billigt:

Couchsurfing – bo hemma hos en lokalbo. Du får dessutom nya vänner och blir troligen visad eller tipsad om platser som inte finns i guider eller kataloger.

Jobba för mat och boende:

Wwoof (Bo på bondgård – en av världens mest kända)

Workaway

Byta hus?
Möjligheterna är oändliga. Jag har inte provat det själv, men det finns sidor online där man kan komma i kontakt med andra som är intresserade av att byta hus för en kortare period. Andra alternativ som finns är att vara husvakt åt någon. Till exempel: Mind my house >>

Res billigt

Åk tåg! Eller varför inte båt?

Måste du trots allt flyga – boka då inte det enklaste och snabbaste flyget. Lägg ner lite tid och gör research. Kanske kan du ta ett billigt lågprisflyg till en storstad och sen flyga därifrån billigare till din destination istället direkt från där du befinner dig. Idag finns flera sätt att söka flygbiljetter på. Du kan till exempel söka via kartor och områden för att hitta de billigaste platsen att flyga från och till.

Och klaga inte på att du inte har råd att resa om du inte kan tänka dig att offra lite tid och bekvämlighet. Det är just de två som kostar pengar. Tid och bekvämlighet.

Här har jag skrivit en guide till hur du hittar de billigaste flygen >>

flygplan flight plane

Andra sätt att förflytta dig billigt:

Lifta – Jag liftade mig runt i Sverige hela sommaren och sedan hela vägen till Tyskland. Läs mer >>
En sida som hjälper liftare är Hitch Wiki >> Med bland annat kartor med bra platser att lifta på. Jättesmidigt!

Kör tillbaka hyrbilar gratis  – Finns flera sidor online där du kan registrera dig. En av dem är Driveback >>

Samåk med någon som redan kör – Bla Bla Car >> 

lifta

Ät billigt

Jag äter aldrig på de femstjärniga restaurangerna. Jag gillar att knata runt på marknaden och äta streetfood. Eller sätta mig på något av de små haken där alla locals äter. Där brukar det vara väldigt billigt och maten är oftast riktigt, riktigt god. Det behöver inte vara det skitigaste av skitigast. Det finns oftast riktigt trevliga små och renliga hak med dukar på borden och bordsvatten med en meny med löjligt låga priser.

matmarknad-19

En tumregel för att få ner priset på mat är att undvika turistområdet och hitta just till restaurangerna dit lokalbefolkningen går. Det handlar återigen om att prioritera bort tid och bekvämlighet. Det kommer kanske ta lite längre tid och det kommer kanske inte vara den mest bekväma restaurangen. Men reser du inte för att få något annorlunda? Äta på riktigt bra restauranger gör vi ju titt som tätt på hemmaplan ändå.

Se bilder frånse en fantastiskt matmarknad jag besökte i Malaysia här >>

Jobba och upptäck världen samtidigt

Det som jag gör just nu. Jag dyker i Thailand och tjänar pengar för att få göra det. Det är inte särskilt jobbigt. Jag ansvarar för säkerheten när vi dyker – men det gör ju varje dykare när du är på semester också. Jag packar väskor och tvättar våtdräkter men får också dyka med hajar och möta glada, semestrande och avslappnade människor som har en fantastisk upplevelse.

patrik2

När det kommer till jobb ute i världen. Det finns alltid någon som behöver en hjälpande hand. Vad en hjälpande hand är värt är olika. Ibland är betalningen mat och boende som jag redan nämnt ovan. Men det går att tjäna riktiga pengar och ändå vara på resande fot.

Det bästa är att du när som helst kan lämna och åka vidare om du inte gillar chefen eller kollegorna.

Här har jag skrivit mer om olika jobbmöjligheter i världen >>

Gör utflykter på egen hand

Boka inte via den lilla turistbyrån som erbjuder mängder av olika turer. Hyr egen moppe och åk iväg själv istället. Eller gå ner till piren och snacka ihop dig med någon båtchaufför. Det finns mängder med personer som gärna hjälper dig. Totalpriset kommer bli betydligt billigare.

Undvik turistfällor

Gör inte det som alla andra gör. Det är inte bara dyrt – det är ju tråkigt också. Fullpackat med turister som tar bilder på samma sak. Trångt, svettigt och stressigt. En upplevelse på egen hand är så mycket trevligare.

Åk alltid kollektivt och aldrig taxi

Jämfört med hemma är taxi billigt tycker du. Men då ska vi inte glömma kollektivtrafiken. Åk lokalbussen. I vissa länder kanske det innebär en resa med hönor och rissäckar. Men återigen, var det inte något annorlunda du ville ha? Vanlig buss får vi ju nog av hemma. Det här är ju ett äventyr – tänk att få dela säte med en höna.

SHARE

3 COMMENTS

  1. Hejja dig ? jag blev verkligen inspirerad så nu är det bara mod som saknas så fort det kommer hoppas jag att kunna resa .Trygghet är nog det mesta som håller mig hemma … men livet kommer juh ta slut antingen man ligger hemma eller är ute och får sig ett meningsfullt erfaranhet

Comments are closed.