Josefine: ”Sann lycka kommer inifrån”

1913

Efter flera år på resande fot är det en stor omställning för mig att komma tillbaka till Sverige för ett liv som student. Med världen som mitt hem, utan måsten och utomstående krav levde jag i total frihet att bestämma över min tillvaro. Jag har inte ägt en klocka på evigheter och under mitt nomadiska liv tog jag varje dag som den kom. Min tid som soloresenär har varit fylld av äventyr, fantastiska människomöten, spännande nya intryck och upplevelser. Allt jag behövde fanns i min ryggsäck, som var liten och lätt att resa runt med.

Foto: Josefine Nilsson
Foto: Josefine Nilsson

Mina tillhörigheter var få och noga utvalda. Friheten med ett minimalistiskt liv på egna villkor är otroligt befriande och upplivande. Jag vaknade upp var morgon och kände efter hur jag ville spendera just den dagen. Ibland var en optimal dag för mig spenderad ensam på en enskild strand läsandes en bok, snorklandes och funderandes över livet.

Ibland ägnade jag morgon till kväll för att planlöst vandra runt och upptäcka sevärdheter, smågator och färgfulla marknader i en livfull storstad. Ibland var en perfekt dag att bara ta det lugnt, småprata med nya bekantskaper på mitt favoritcafé och om jag hade tur lära mig några nya fraser på det lokala språket.

Spenderade tre månader i Marocko där jag bodde hos flera gästvänliga familjer. Härtqar jag en selfie med den yngsta i familjen i en liten by utanför Marrakech. Foto: Josefine Nilsson
Jag spenderade tre månader i Marocko där jag bodde hos flera gästvänliga familjer. Här tar jag en selfie med den yngsta i familjen i en liten by utanför Marrakech. Foto: Josefine Nilsson
In the mountains I'm free. Photo: Josefine Nilsson
In the mountains I’m free. Photo: Josefine Nilsson

Jag har nu avklarat en termin som student i Sverige. Det är mycket som slår mig av att komma tillbaka till landet efter att ha levt en ganska annorlunda livsstil under en längre period. Jag skrev mer om mina funderingar gällande detta i ett tidigare inlägg (på engelska). En hel memoar hade kunnat skrivas om mina upplevelser och tankar av att uppleva den västerländska livsstilen med annorlunda ögon, för jag vet hur livet kan vara när det levs helt på egna villkor.

Någonting som slagit mig sedan jag kom tillbaka till Sverige är hur svårt det är att leva i nuet. Då många i vårt samhälle lever med stora krav och i ett högt tempo finns det mindre tid till att faktiskt stanna upp och känna av – hur mår jag egentligen och hur får denna situation mig att känna? Om jag ska vara helt ärlig var mitt första halvår tillbaka i Sverige känslomässigt kaos.

Det var en stor chock att slängas in i ett hårdare samhällsklimat där inre välmående tar lite plats. Inför 2017 lovade jag mig själv hålla fast vid och leva efter de värderingar och syn på livet som format mig genom att upptäcka världen. Att bibehålla en nära kontakt med mig själv, mitt mående och min inre utveckling är enligt mig något av det viktigaste i livet.

fall-163496_1280

Du som läser detta är en av de mest privilegierade i världen. Med en årlig inkomst på 200,000 kronor tillhör man de 3% rikaste i världen. Räkna gärna ut var du hamnar på listan här. Att växa upp i ett land som Sverige har stor risk att bidra till att man tar mycket för givet. Både essentiella saker såsom tillgång till mat och rent vatten, men även friheter såsom rösträtt och friheten att uttrycka sin åsikt. Inte minst tillgången till fri skolgång och vård. Utöver detta har vi möjligheten att göra egna aktiva val i att utforma våra liv och sin tillvaro.

Efter bara ett halvår tillbaka i Sverige har jag kommit fram till hur jag INTE vill att min framtid ska se ut. Någonting jag försöker påminna mig om varje dag är att uppskatta livets lilla, leva i nuet och göra det som jag blir lycklig av. De flesta i världen har inte de möjligheter som du och jag, att själva kunna bestämma hur en vill spendera sitt liv. Ta till vara på den chansen!

Att leva ett liv där en behandlar både sig själv och andra med respekt, medkänsla och kärlek är någonting att eftersträva. Materialism, girighet och konkurrens är gift som tyvärr frodas allt mer i vårt samhälle. Att prova på meditation, mindfulness och yoga är en bra start på rätt väg. Jag lovar att både du, och din omgivning, mår bättre av du lägger mer tanke och energi på ditt inre välmående.

Stanna upp, lyssna på dig själv och gör det du blir lycklig av. Tid spenderad på saker du tycker är kul, får dig att utvecklas och må bra av är tid väl spenderad. Fall inte i fällan att den onda cirkeln av pengar, karriär och konsumtion är det som betyder någonting i livet. Lycka kommer inte från hur mycket pengar du har på banken, hur stort ditt hus är eller hur många nya prylar du har. Sann lycka kommer inifrån.

josefine

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.