Min resa till världens ände – i Filippinerna

3281

Kokospalmer, mangroveträsk, regnskog med vattenfall, tomma vita stränder och bra vågor. Den droppformade ön Siargao är ett oupptäckt paradis i östra Filippinerna. Det är en av mina bästa reseupplevelser någonsin. Häng med till en plats som tar bort varenda uns av stress i din kropp och ger dig tusenfalt tillbaka.

Ön är fortfarande lite av surfarnas lilla hemlighet. Vågorna utanför öns sydostkust har i många år lockat duktiga surfare från främst USA och Australien. De senaste åren har dock allt fler surfare och andra turister börjat hitta hit.

Siargao ligger så långt österut det går att ta sig i Filippinerna innan Stilla havet tar vid. Att ta sig hit är inte det lättaste. Inga charterbolag opererar i den här delen av världen och du har tur om det går ett flyg varje dag. Det gör Siargao till en av de där unika öarna som det inte finns många kvar av i världen.

karta

Det är lätt att förstå att ön ökar i popularitet. Här råder lugnet och stillheten. Ingen försöker pracka på dig krimskrams på stranden, ingen erbjuder en massage eller billig läskeblask och inga andra turister står i vägen för utsikten. Det är bara du och ditt resesällskap. Lokalbefolkningen har inte tagit steget in i turistindustrin utan fokuserar främst på fiske.

Jag bokade ett flyg med lågprisbolaget Cebu Pacific från staden Cebu till Siargao. Det är det enda flygbolag som trafikerar den här sträckan. Det är ett mindre passagerarplan med propellrar istället för jetmotorer som ska ta oss österut. Sådant gör mig av någon anledning lite nervös. Allt går såklart bra och planet slår i backen på den minsta flygplats jag någonsin sett. Det finns inte ens ett flygledartorn.

siargao
Hyr moped och åk runt Siargao. Foto: Patrik Enlund
siargao-7
Gå till den lokala marknaden. Billigt och gott. Foto: Patrik Enlund
siargao-6
Hela ön andas surfing. Till och med på läskflaskorna finns surfingen med. Foto: Patrik Enlund
siargao-8
Köp det goda brödet bakat på kokosmjölk. Säljs bara under två timmar framför kyrkan i General Luna. Finns med eller utan kokosfyllning. Foto: Patrik Enlund

Efter att ha plockat ut min väska hoppar jag in i en minibuss som väntar utanför den lilla flygplatsen. Till det populäraste området nära samhället General Luna och de bästa surfplatserna tar det cirka 45 minuter att köra. På ön finns idag bara ett fåtal hotell och vandrarhem i olika prisklasser.

Jag spenderade en dryg vecka på ön med min bas i General Luna och det är definitivt en av mina bästa resor. De närmaste dagarna kommer flera resetexter från min tid på ön här på sajten.

Men här är i alla fall mina måsten på Siargao:

  • Hyr en moped och åk runt hela ön
  • Surfa vid ”Cloud 9” och ”Quiksilver”
  • Ät Chicken Adobo
  • Ät ”Kinilaw” (är Filipino style av Ceviche i Peru).
  • Köp ris, frukt och annat på den billiga marknaden och tillaga din egen mat
  • Åk på en ö-luff
  • Ät det saftiga brödet bakat på kokosmjölk. Med eller utan kokosfyllning. Det säljs varje dag, nybakta, men bara mellan 14 och 16. Framför kyrkan på huvudgatan i General Luna. Du hittar stället genom att titta efter de brinnande kokosnötterna som värmer ugnen.

Gilla Ett annat liv på Facebook för att inte missa nästa text från Siargao:

siargao-5
Färska kokosnötter finns det gott om. Det finns också gott om locals som gärna klättrar upp och hämtar en nöt åt dig. Foto: Patrik Enlund
siargao-4
Ö-luffa runt Siargao. Fantastiska öar och kristallklart vatten. siargao-3 siargao-2

patrik

SHARE

3 COMMENTS

  1. Kul! Var där kring påsk 1998 med familjen (vi bodde i Quezon City då). I General Luna fanns det bara två enkla hotell då. Vi fick fina rum i det bästa, ett vackert trähus och vi var helt ensamma.

    Vi flög till Surigao och tog sedan båten över.

Comments are closed.