Södra England – Del 1: Historiska skeppsvarvet i Portsmouth

2235

Det här är Del 1 om vår roadtrip i södra England.

Det är söndag morgon och jag och Leanne packar vår lilla Mini Cooper proppfull med sovsäckar, tält, stormkök och mat. Vi ska ut på äventyr. Lämna det lugna Suffolk nordost om London och köra tre timmar ner till Englands södra kust. Vi siktar något längre västerut än de klassiska ”White cliffs of Dover”. Vi siktar på Cornwall, men med flera stopp på vägen.

Stopp nummer 1 blir Portsmouth och det ”Historiska skeppsvarvet” (Portsmouth Historic Dockyard) som är en samling båtar och museum i hamnen. Inträde för hela området är 35 brittiska pund och för det priset kan du återkomma så många gånger du vill under hela året. Vill du bara se en eller några saker kan du köpa enskilda biljetter.

Foto: Darren Glanville/Flickr
Foto: Darren Glanville/Flickr

De fyra huvudattraktionerna i det historiska skeppsvarvet är fyra skepp/fartyg:

The Mary Rose, HMS Victory, HMS Warrior 1860 och HMS M.33

Det som jag gillade bäst med vårt besök här var The Mary Rose. Det var ett skepp som kantrade och sjönk i hamnen i Portsmouth under en strid med Frankrike 1545. Det här är museum inomhus och det påminner väldigt mycket om Vasamuseet. The Mary Rose bärgades i oktober 1982 och har fram till i år 2017 konserverats genom att sprejas med vax – precis som Vasa konserverades. Konserveringen fortsätter även nu och framåt med andra inslag – men i år är första gången som besökare till museet faktiskt kan se skeppet utan att det är täck av ett vitt tält och konstans sprejas.

Museet är häftigt med alla prylar och detaljer som bärgats tillsammans med skeppet. Mycket intressanta fakta om de som levde och jobbade ombord.

portsmouth-4
På grund av ljuset var det riktigt svårt att ta bra bilder. Jag fick heller inte använda blixt. Men detta är väl så bra som jag kunde få det. Foto: Patrik Enlund
portsmouth-3
Kanoner som bärgats från botten. Foto: Patrik Enlund
Bild lånad från http://www.maryrose.org – skeppets egen sida på internet. Klicka in där för att lära dig mer om The Mary Rose.
Bild lånad från http://www.maryrose.org – skeppets egen sida på internet. Klicka in där för att lära dig mer om The Mary Rose.

Själva skeppet är också häftigt att se men på grund av att det legat på sjöbotten i England och inte i Östersjöns bräckta vatten har det inte bevarats lika bra som Vasa. Bara ena halvan av skeppet finns att beskåda i museet. Den halva som hamnade under dy på botten och på så vis skyddats. Den halva som stack upp ur dyn har spolats bort med strömmar eller ätits upp av små vattendjur.

De andra tre skeppen är utomhus men du kan gå in i dem och titta runt. De är inte fullt så gamla som The Mary Rose.

Jag gillade också besöket på HMS Victory. Skeppet är känt för vinsten i ”Slaget vid Trafalgar” utanför Gibraltar. Skeppets amiral ”Nelson” avled av sina skador under striderna. När han hörde att 18 skepp i de spanska och franska flottorna gett upp sa han sina sista ord liggandes i ett hörn på sjukhusdäck: ”Thank God! I have done my duty.”

Nelson står staty på Trafalgar Square i London.

– Hans kropp fraktades hela vägen tillbaka till England i en tunna full med brandy för att bevara kroppen. Resan hem tog nästan två månader.

Detta berättar en av guiderna ombord på båten för oss när vi står och tittar på en liten vit skylt som säger ”Här dog amiral Nelson”.

portsmouth-7
Leanne utanför HMS Victory. Foto: Patrik Enlund
portsmouth-8
Foto: Patrik Enlund
portsmouth-6
Kanoner på HMS Victory. Foto: Patrik Enlund.

Vi kom in i HMS Victory via en genom en dörr på sidan av skeppet. Det översta däcket var stängt på grund av halkrisken efter tidigare regn men det gjorde ingenting – det häftiga med det här skeppet är att du kan gå ner och ner och ner och ner och ner.

Det kändes som trapporna aldrig tog slut. Små branta trätrappor och riktigt lågt i tak. Så lågt att vi måste kröka nackarna. Det luktar av gammalt trä och vi kan riktigt känna hur historien sitter i väggarna.

Efter de två riktigt gamla skeppen tog vi en rundtur på ”HMS Warrior 1860” som både har segel och en ångdriven propeller. Det var det första krigsskeppet i sitt slag.

Vi var nöjda med tre av fyra och skippade att gå in i det stora krigsfartyget HMS M.33. Det räckte för oss att se det från utsidan.

Har du vägarna förbi Portsmouth tycker jag definitivt ska göra ett stopp i det historiska skeppsvarvet. Jag lärde mig massor av nya saker som jag aldrig fått höra på historielektionerna i skolan.

Nästa del om vår resa i södra England: Om vårt besök i nationalparken New Forrest

patrik

SHARE

4 COMMENTS

Comments are closed.