Så gick det till när vi startade café i Kambodja

1938

Nu är vi inne i vår tredje vecka som caféägare. Vi har fått en del reviews på  HappyCow redan och har haft gäster varje dag. Vi hade ju inte alls räknat med – eller för den delen, att öppna ett café. Hur gör man? Vad behövs? Vad förväntar sig folk? Kostar det inte en massa pengar? Behöver vi inte professionell utrustning? Hur borde det vara? Vad ska man ha på menyn? Hur kommer gäster hitta oss? Är vi ens tillräckligt konkurrenskraftiga bland alla de många många andra caféer och restauranger här? Spelar läget roll?

Allt det är frågor vi INTE ställde oss.

WC huset

Första gången vi kom in i lokalen, fick vi båda en uppfattning om att den var, ja, ful. Smaklös, ful, mörk och instängd med en slöja av dammig gammal smuts. En håla. Men det vi också såg, helt oavhängigt från varandra, var all potential detta ställe har. Det skulle bara behöva renoveras lite och vi skulle kunna göra det till en oas, ett avslappnande ställe bortanför allt kaos, oljud och kommers. Vi började med att bestämma oss när vi skulle öppna och planerade baklänges därifrån. På så sätt kunde vi jobba i lugn och ro och hade koll på våra delmål och slutmål.

Vad är det minsta vi behöver för att kunna servera mat och ta emot gäster? Det var inte så mycket insåg vi. Vyn från baren Vyn på väg in Badrummet WC och dusch

Vi började alltså renovera med enkla medel. Vi inventerade allting som fanns, gjorde ordentligt rent, målade om och installerade en dusch. Kalldusch så klart. Vi inhandlade resterande porslin och har nu inte mer än 10 styck av varje skål, tallrik och glas. Vi får helt enkelt diska däremellan eller köpa in mer när det blivit lite cash-flow.

Menyn var inte svårt heller, vi listade helt enkelt maten vi själva tycker om att äta under en sen frukost. Det finns en butik där vi kan skriva ut inte långt ifrån oss där vi för några få dollar skrev ut och laminerade våra fina menyer. Vår hyresvärd som bedriver sitt hostel ovanför oss, var mer än villig att placera våra menyer i varje rum och hon till och med tog in oss i sin beskrivning på Booking.com.

Vi skapade ett ett konto på Happy Cow vilket är en app för att hitta vegomat och hälsobutiker. En viktig sak vi behövde var en hushållsmaskin, alltså en mixer för smoothies, växtmjölk och röror. Det var nog den dyraste anskaffningen som kostade oss 70 US Dollar. Ett skämt.

Lokalen

 

Städning

Tvättning

Tegelvägg

Målning Grannen Gecko

Men varför är det så enkelt här då? För att alla som reser är otroligt laid-back. Alla är så avslappnade och ingen har stora förväntningar. Man rider på en våg av lycka och inre tillfredsställelse så ytligheter blir väldigt obetydande. Livet är äventyrligt men enkelt när man reser och samma princip appliceras på att öppna ett café (visst, en del byråkrati får man ju också gå igenom men bortsett från det…).

Vi har en gasspis på två plattor, en mixer och ett kylskåp vi delar med vår hyresvärd. Kvalitén på maten är viktigt för oss, likaså att möta och ha tid för alla själar som besöker oss. Det är viktigt. Inte snygga möbler och dekoration eller de mest avancerade redskap och ”gourmet-köks-layout”.

Jag måste säga att vi gör fantastisk mat. Vi älskar våra kunder som mer känns som vänner på besök. Vi älskar att kunna sprida medvetenhet, kunskap och välmående. Vi älskar att vi har så otroligt låga priser, för då gör vi bra mat tillgängligt för så många fler och det är ju vad vi vill.

Att nå många och förändra världen <3

Fräsch WC Handfatet efter WC huset

Serveringen Bord Älskade gäster! Bord

andrea_bl

SHARE

1 COMMENT

  1. Hel underbart att ni startat denna oas med enkla medel ,jag önskar er lycka till och hoppas vi ses snart ,saknar er .

Comments are closed.