Videoklipp – Tove, 6 år: ”Varför jobbar vi hela livet?”

9184

Vi på Ett annat liv ställer oss ofta frågan: ”Varför jobbar vi så mycket?”. Nu har vi fått oväntat medhåll från sexåriga Tove i en fantastisk liten video på Facebook. Se klippet, och läs sedan intervjun med Toves mamma om den galna uppmärksamheten som Tove skapat på internet, direkt under videospelaren.

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för att inspireras till ett annat sätt att tänka, se fina resebilder och läsa härliga resereportage:

”Varför går man på dagis och i skolan, universitetet och högstadiet och jobbar hela livet. Man får aldrig ens vara i fred någon gång”, säger Tove där hon sitter bak på mamma Wivekas cykel på väg till sin första dag i skolan.

Tove är just nu internets mest älskade. Videoklippet som hennes mamma filmat har setts av mer än två miljoner människor på Facebook, delats över 30 000 gånger och fått mer än 4 000 gillamarkeringar och tusentals kommentarer.

Jag ringde upp mamma Wiveka för att prata om klippet med hennes kloka dotter.
– Det är helt otroligt, säger hon om klippets spridning.

LÄS MER: Varför ska jag jobba hela livet när pensionen ändå suger? >>

– Jag hade henne på pakethållaren och vi stannade för ett rödljus och då filmade jag henne och frågade om första dagen i skolan. Hon var lite nervös och inte så himla pepp och hade blivit väckt tidigt. Och sen sa hon det där.

Varför tror du hon sa det?
Hon har en storasyster som går i tvåan och kommit över den där biten med att skolan är så roligt och insett att det är mycket läxor och så. Tove har därför förstått det och att man måste gå dit varje dag.

LÄS MER: Markus är ledig 269 dagar om året >>

Har hon tänkt mycket på det?
Hon har frågat förut när jag lämnat henne på dagis varför jag måste jobba och hon vara på dagis. Då har vi väl sagt det att vi måste tjäna pengar för att betala för hyran och maten och att hon måste gå till skolan för att lära sig.

Har ni funderat på det hemma, det här med att vi jobbar så himla mycket?
– Vi har pratat lite om det innan, vi bor i en trea fast vi är fyra och fram till nyligen hade vi ingen bil och har skurit ner på kostnader. Vi kommer ju inte undan det, det är ju en frihet att ha pengar.

Var har Tove fått de här kloka tankarna ifrån?
Tove är väldigt ifrågasättande som person. Vi försöker svara på allt hon frågar. Hon reflekterar över saker och tänker ”kan man inte göra så här istället”.

Har hon förstått hur stort det här har blivit?
– Nej, hon förstår inga tal över 100. Flera miljoner visningar säger henne ingenting. Vi sa att det kan vara så att någon har sett dig på internet, när du kommer till skolan.

Spridningen av klippet har blivit så stort att flera stora tidningar har hört av sig. Hur har ni tagit allt det här?
Det har varit lite kluvet. Både jag och Toves pappa har Instagram med stängda konton och pratat mycket om det här hur mycket barn ska synas. Och så drog det här iväg på min syrras konto. Vi funderade på om vi skulle ta bort det. Men det är ju helt okej det hon säger. Det är en fin tanke. Det blir kanske en rolig sak för henne senare.

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för att inspireras till ett annat sätt att tänka, se fina resebilder och läsa härliga resereportage:

SHARE