Tre dagar i Taranaki: Vulkan, fyrhus och ljusfestival

660

Söder om Auckland, väster om kända Whanganui och Tongariro, ligger den mindre kända regionen Taranaki med sin imponerande konformade vulkan. Detta är en del av Nya Zeeland som många missar just för att det ligger lite avsides.

När vi lämnade grottorna i Waitomo var siktet inställt på just Taranaki, denna lite avsides del av Nya Zeeland. Vi gillar avsides delar som ni vet, i augusti spenderade vi ju några dagar i East Cape.

Hur som haver, vi hade inte alltför många dagar över till Taranaki. Därför var vi turistiga och följde strömmen av folk upp till den Instagram-kända tjärnen där vulkanen avspeglas perfekt i vattnet. Ska vi bara vara här några dagar måste vi ju ta den bilden liksom. Annat går ju inte. Vi hittade också en mysig ljusfestival i en stadspark och brummade iväg till fyrhuset i Cape Egmont (läs mer och se bilder längre ner).

Mount Taranaki avspeglas vackert i tjärnen uppe på fjället. Foto: Patrik Enlund
Leanne framför Mt Taranaki. Foto: Patrik Enlund
Jag tar ett grepp om toppen. Foto: Leanne Richardson

Vandringen till tjärnen

Många är de turister som undrar hur de kan ta den där helt perfekta bilden av vulkanen Taranaki som avspeglar sig i en liten tjärn. Det var enklare än vi trodde. Vulkanen Taranaki (döpt till Egmont av upptäcksresaren James Cook) ligger i Egmont National Park. För att komma till tjärnen med avspeglingen behövde vi bara vandra i drygt två timmar. Den första timmen går vandringen genom lövskog och vi har absolut ingen utsikt. Department of Conservation har byggt en boardwalk (vad heter det på svenska?) hela vägen upp till tjärnen. Vi sätter inte foten på naturlig mark en enda gång. Lite tråkigt javisst och inte så skönt för knäna heller. Jag hade föredragit jord, rötter, stenar och grästuvor.

Vandringen börjar i slutet av Mangorei Road och där finns det en parkering, det var lätt att hitta till. Vandringen är väl skyltad hela vägen. Inte ens när vi kommer ut ur den täta lövskogen ser vi vulkanen. Den gömmer sig bakom de närmaste bergskammarna. Det är bara sista 20 minuterna fram till tjärnen som vi belönas med den vackra utsikten över dalen och vulkanen som mäktigt reser sig upp framför oss.

Tjärnen är inte större än såhär. Det förvånade mig, efter att ha sett alla bilder på Instagram trodde jag att den var större. Foto: Patrik Enlund

Utsikten ner mot staden New Plymouth och kusten. Foto: Patrik Enlund

Fint fyrhus och mysig ljusfestival

New Plymouth är största staden i området och ligger precis vid kusten nedanför vulkanen. Vi flyttade ut ur vår bil för två nätter och bodde i ett jättemysigt hus som vi hittade via AirBnb. Det lilla huset ligger en halvtimme utanför New Plymouth, bland blommor och träd på landsbygden, med knakande trappor och gammaldags inredning. Det lilla huset var vår bas när vi brummade runt och upptäckte regionen Taranaki.

Förutom vandringen åkte vi knappa timmen västerut, till regionens allra västligaste punkt där fyrhuset Cape Egmont stolt står och tittar ut över Tasmanska havet. Vi packade ryggsäckarna med smörgåsar och tog en picknick i gräset nedanför fyrhuset.

Samma kväll fick vi nys om ”Festival of lights” som pågår under några månader i en grönskande park mitt i New Plymouth. Den kunde vi ju inte missa, vi promenerade genom mörkret och beundrade alla de ljusinstallationer som är sjukt proffsiga. Nedan kommer ett litet urval:

SHARE