Tre dagar Yoga-retreat på en kulle bortom världen

5950

Jag andas långsamt in genom näsan och fyller mina lungor till absoluta max. Mina ögonlock är lätt stängda. Jag blåser ut all luft jag har och känner för varje andetag hur lugnet fyller mig.

Jag sitter i den bekvämaste position jag kan hitta just i detta nu. Rak i ryggen och ena benet böjt in mot kroppen och det andra utsträckt med lätt böjt knä.

Ett andetag till. Två. Tre. Fyra. Som blir femtioelva och sjuttiotvå till.

Vi befinner oss på ”Purna Yoga” i Pokhara för tre dagar med olika yoga och meditation. Purna Yogas anläggning ligger uppe på kullen precis utanför Pokhara. Det är tyst och lugnt här uppe. Som det bör.

Det här passet där jag sitter och andas är en blandning av båda. Meditativ yoga.

yoga-8
Yoga-salen på Purna Yoga har fönster med vacker utsikt.

Många tänker att yoga och meditation är ”flummigt hitte-på”. Men det behöver det inte vara. Meditation är vad du själv gör det till.

Meditation kan vara att sitta två minuter på sängkanten på morgonen innan du på riktigt startar dagen. Ta några djupa andetag och tänk på absolut ingenting. Hitta lugnet innan hjulet börjar spinna.

Det är lite så jag känner. Jag vill ta yoga och meditation till en nivå som passar perfekt för vanliga dagar. Hitta lugn. Känna ro.

Jag är så glad och tacksam att jag lever ett liv där jag faktiskt har möjlighet att i tre dagar enbart tänka på mig själv och känna lugn.

yoga-10

Ingen klocka, inga pling i telefonen, inga alarm, inga påminnelser, inga mail att kolla. Jag ska bara äta, andas, sova, yoga och vara. Hur många har tid med det i dagens samhälle egentligen? Inte många.

Det är lugnt och skönt här uppe på kullen. Mellan passen finns det gott om tid att göra lite det man känner för. Vi läser. Läser och tittar på utsikten. Det finns flera mysiga hörn, fåtöljer, hängande stolar och hängmattor att burra upp sig i och bara njuta.

yoga-7 yoga-4yoga-6

yoga-3 yoga-2yoga-14

Varje morgon väcks vi av personalen här som spelar på de ”sjungande skålarna”. Ett klassiskt inslag i Asien. Du känner garanterat till dem. Du slår till kanten på skålen med en liten vadderad klubba och kan sedan få skålen att sjunga genom att cirkulera med klubban runt skålens kant.

yoga-9
”Sjungande skålar”.

yoga-12

Ett helt underbart sätt att vakna på kan jag säga. Vi behöver aldrig veta vad klockan är. De väcker oss för den lugna starten på dagen med meditativ yoga och stretching. Jag har aldrig haft så bra morgnar tror jag. Långsam stretching och andning. Ingen busstid att passa, inget snabbt inkastande av yoghurt och macka. Det finns verkligen hur mycket tid som helst.

När frukosten är serverad ringer dem i den stora klockan på gården. Tid är oviktigt här. Vi sover när det är mörkt och bara är när det är just.

Det är olika frukost varje dag. Den här morgonen serveras majsgröt med färsk frukt. Papaya, mango och äpple för att nämna några. Kokt ägg och färskpressad juice av olika frukter.

Det mesta på just det här Yoga-stället handlar om avslappning. Två av passen varje dag är lite tuffare där jag känner att mina rygg- och benmuskler verkligen får jobba till bristningsgränsen. Men de övriga passen är ren och skär avslappning och stretch. Bland annat meditation med sjungande skålar och liggande meditation där vi inte ska röra en enda muskel på 30 minuter. Häftiga upplevelser alltihop.

yoga-15

Under förmiddagarna har vi möjlighet att få olika behandlingar. Vi kan välja mellan ångbad, lerbad och fotbad. Vi provar både ångbad och lerbad under våra dagar här. Fantastiskt vad det gör för huden.

Och kul är det också. När jag sitter där på en sten i trädgården och kletar in varenda millimeter på kroppen med mörkbrun lera känner jag mig som ett barn igen. Jag får leka med lera och smutsa ner mig själv helt och hållet utan att någon bryr sig. Fantastiskt ju!

yoga-16
Ångbad! Man ser ju lite rolig ut där i lådan…

yoga

Ett annat roligt och härligt inslag i programmet är ”Chanting Yoga”. Simpelt förklarat som ”Sångstund”. Ackompanjerande av ett dragspelsliknande instrument och trummor sjöng vi flera lokala sånger. Yogaledarna manade på oss med påhejningar om att inte vara blyga och släppa loss vår glädje och energi. Och det fungerar verkligen – efter ett gäng sånger känner jag mig helt upprymd av glädje och positiv energi.

yoga-11 yoga-13

Maten här är fantastisk. Stora portioner och riktigt gott. Helt vegetariskt och ekologiskt. Samma sak här, jag tror aldrig kroppen mått så bra av att äta maten vi fick serverad. Det var olika typer av grönsaks-currys, grytor och soppor varje dag. En dag fick vi mumsa på en smarrig wrap fylld med olika grönsaker och en riktigt god dressing.

Som det börjat gå upp för de flesta de senaste åren går det att skapa magi för smaklökarna utan att blanda i ett uns av kött, fisk eller kyckling – det vet garanterat kockarna här på Purna Yoga. Wow, säger jag bara.

För tre nätter, en kväll, en förmiddag och två hela dagar betalade vi 15 000 Rupees, alltså lite drygt 1 300 kronor. Det kan tyckas saftigt för en backpackerbudget. Och det är det väl, men vi ville verkligen till just det här stället då det var nummer ett på TripAdvisor och genomgående fått bra recensioner och rekommenderas av många.

Efteråt kan jag skriva under på att det var värt varenda krona.

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.