Uppdrag slutfört – liftade hela vägen till Frankfurt

1309

Måndagen den 19 september började jag mitt liftaräventyr i Nyköping med Frankfurt som mitt mål.

Exakt en vecka, närmare 150 mil i bil och flera nya bekantskaper senare är jag framme. Mission complete!

Då ska man ändå komma ihåg att jag stannade en hel dag i Göteborg, två nätter i Hamburg och tre nätter i Dortmund.

Totalt antal liftande dagar blir således bara fyra.

Måndag när allt började från Nyköping till Göteborg, onsdag till Hamburg. Fredag från Hamburg till Dortmund och måndag från Dortmund till Frankfurt.

Jag ställde mig vid vägen i Dortmund på måndag morgon med tummen ute runt 09-tiden. Efter en timmes väntan och en liten förflyttning plockade den trevlige Robert upp mig. Han kunde bara pyttelite engelska men med hjälp av teckenspråk och Google maps förstod vi varandra.

Han körde mig hela vägen till en bit söder om Köln och den stora vägen 3 som leder till Frankfurt. Han släppte mig vid en passande rastplats med en lunchrestaurang och Burger King.

Där stod jag utanför entrén med min Frankfurt-skylt och hälsade och frågade artigt var folk var på väg.

Tillslut fick jag napp. Tre killar som visar sig vara från Rumänien är oerhört trevliga. De kan knappt ett ord engelska. Men med en blandning av tyska, franska och spanska förstod vi varandra och skrattade gott åt språkförbistringen.

De lyckades i alla fall förklara att de väntade på en brorsa som kom med en annan bil från Bryssel och att de kunde släppa mig nära flygplatsen i Frankfurt. Jag lyckades förklara att jag ska till Asien och dyka.

Det kallar jag succé när vi inte är i närheten av att tala samma språk.

Brodern kom så småningom och efter dryga timmens körning droppar de mig på en parkeringsficka med två toaletter söder om flygplatsen. Fullt med lastbilar, men de ska ju vidare söderut. Ingen bra plats alls, strategiskt sett.

Med hjälp av Google maps ser jag att en mindre väg korsar motorvägen längre fram och leder till centrum. Det är bara det att parkeringsfickan är omgärdad av viltstängsel. Eller snarare galler.

Jag kastar över min lilla ryggsäck, tar av mig skorna och börjar klättra med min stora rygga fortfarande på mig. Inga problem. På andra sidan en grusväg som leder genom en lövskog, som börjat anta höstens färger, bort till den mindre vägen.

Väl på den mindre vägen blir jag upplockad av den i kostym unge och välklädde Max. Han jobbar som säljare och har ett möte kvar innan dagen är slut.

– Jag kan köra dig till en av förorterna med en spårvagnsstation, säger han.

Jag hoppar såklart in. Han erbjuder sig att visa mig stan.

– Ring mig i morgon om du inte har något planerat så kan jag visa dig runt, säger han och räcker mig sitt kort.

Han berättar att han själv liftat i Mellanöstern för cirka fem år sedan. 

Dryga timmen senare rullar jag in med spårvagn 12 på Hauptbanhof (centralstationen) i Frankfurt och sträcker armarna i skyn. Mission complete.

Nu ska jag njuta mina två sista dagar på europeisk mark. På onsdag lyfter jag mot Singapore.

Succebilden! Framme i Frankfurt.
SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.