Hoppa till innehåll

Valarnas bestånd växer – det gör mig alldeles varm och glad

När jag inte kan vara ute i världen och dyka i det vackra havet konsumerar jag varenda bild, video och text om just havet.

Foto: Martin Bril

Idag fångade Världsnaturfonden WWF min uppmärksamhet. På sin Facebook-sida delar de med sig av en ”valspecial” i sitt magasin.

Läs det här: https://secure.viewer.zmags.com/publication/b813a23c

Öppen för alla att läsa. Som jag förstår det, normalt annars bara för den som är WWF-fadder. Så passa på nu och läs detta intressanta och härliga reportage om världens valar! Och har du råd att lägga några slantar, då ska du givetvis bli fadder. Jag själv ska bli fadder. Jag skäms lite att jag inte redan är det. Jag har liksom inte tänkt på det innan. Men det ska jag verkligen bli nu! Här kan du också bli det >>

Det härliga med det här reportaget i WWF-magasinet är att det är goda nyheter. Det hör vi ju inte om alltför ofta. De flesta valarna i världen har sedan den kommersiella valjakten förbjöds nästan återhämtat sig till hur beståndet var innan jakten. Det är ju helt fantastiskt. Jag blir alldeles varm och glad.

Bilden ovan är från Ett annat liv-skribenten Mari Gutics valresa till Norge från 2016. Läs hela reportaget från hennes resa här >> Några fler bilder från den valresan ligger längre ner i denna text. Här nedan kommer också lite länkar till mycket av det som skrivits om havet här på sajten tidigare. Det går ju inte att få för mycket av havet, eller hur?

Mer om havet på Ett annat liv:

Vi släppte ut två räddade sköldpaddor i havet >>

Vi dyker med mantor på Nusa Lembongan i Indonesien >>

BILD-SPECIAL: Helt sjukt häftiga varelser under ytan >>

Patrik: ”Mina första egna bilder under ytan” >>

Knasiga djur under ytan – en helt ny värld >>

Sjukt vackra koraller och vår första ”mola mola” >>

Liberty – ett skeppsvrak med en vulkanisk historia >>

Julia simmade med världens största fisk >>

Delfiner, albatross och sälar i Kaikoura, Nya Zeeland >>

Vi simmade med delfiner i Akaroa, Nya Zeeland >>

Vi såg vilda delfiner på Nya Zeelands västkust >>

På äventyr i nationalpark med hajar, rockor och delfiner >>

Mitt bland vilda delfiner i Australien (På engelska) >>

Leanne snorklar med valhajar i Australien (På engelska) >>

Foto: Martin Bril

Foto: Martin Bril