Hoppa till innehåll

Vandring till Trolltunga i Norge

Min superenkla miniguide om att VANDRA TILL TROLLTUNGA – LÄS HÄR >>

För en mer personlig text om vandringen till Trolltunga kan du läsa den nedan som följer.

Trolltunga. En plats i Norge som blivit extremt populär att vandra till och ta bilder på då det är så fantastiskt vackert. Trolltunga är en klippavsats som hänger ut likt lejonklippan över sjön Ringedalsvattnet i Norge med höga, och på vissa ställen, lodräta klippväggar.

Visst, det är lite turistigt, men det är ändå en sådan där grej som jag bara velat uppleva. Så varför inte – jag tog mig dit. I slutet av texten berättar jag exakt hur du tar dig dit.

Jag fick min klassiska bild. Nedan berättar jag hur det var.

trolltunga-59

Få fler restips, inspireras av bilder och dröm dig bort – gilla Ett annat liv på Facebook:

Sen bilder på Trolltunga började poppa upp överallt på nätet har det blivit lite av en grej för mig: Dit vill jag, har jag tänkt. Trots turiststämpeln.

Jag har vandrat i Norge flera gånger förut. Jag har bestigit Norges högsta berg, vandrat i Jotunheimens nationalpark och gått över klassiska Besseggen. Så jag har upplevt Norge utanför turiststämpeln också.

Min resa till Trolltunga skulle bli så billig som möjligt. Valet blev såklart att lifta dit. Jag slängde ut tummen i Nyköping en tisdagsmorgon. 9 bilar, en övernattning i Karlstad och 1 budbil senare kröp jag onsdag kväll ner i min sovsäck i tältet precis där vägen upp till Trolltungas parkering börjar.

LÄS MER: Så kan jag resa runt världen utan att ha ett riktigt jobb >>

Nästan exakt 06.00 plockar de upp mig precis där jag sovit för natten. Det är mina nyfunna vänner som jag av en slump mötte på en bensinmack i Årjäng. Jag började prata med dem när husbilen jag liftade med skulle tanka.
– Vi ses i Odda, var det sista dem sa innan vi lämnade Årjäng.

De hade ingen möjlighet att ta med mig från Årjäng men i en bil utan packning på väg till parkeringen nästa dag finns det möjlighet för mig att åka med.

Strax före halv sju parkerar vi bilen. Det är redan full fart här. Några har tältat här uppe vid parkeringen, andra har kommit hit jättetidigt och många har redan hunnit gå flera kilometer mot Trolltunga.

Jag laddar på min vattenflaska, hänger en kåsa i bältet, drar åt snörena på kängorna och rätar till ryggsäcken med mat. Första två kilometerna är tungt uppför. Det har regnat i flera dagar men just idag är det sol och blå himmel.
– Det är första solen på en hel månad, säger Alex, en svensk kille som sommarjobbar i Odda.

Regnet har gjort att det är riktigt lerigt här. Och det blir bara värre för varje person som passerar. Vi tar det lugnt och försiktigt, tar många pauser och dricker vatten direkt från de klara fjällbäckarna som rinner längs sidorna.

När vi kommer över trädgränsen efter knappa timmen planar terrängen ut och utsikten med snöklädda berg, mörkblåa sjöar och stenar mot gröna bergssidor breder ut sig. Kameror smattrar, fascinerande inandningar hörs och exalterade wow-rop ekar över nejden.

Det här är bara så vackert.

LÄS MER: Vi svenskar jobbar så mycket att vi blir sjuka >>

trolltunga-5 trolltunga-14 trolltunga-6

trolltunga-2 trolltunga-4 trolltunga-3

trolltunga

Här uppe går vandringen lätt. Jag stannar till och skopar upp vattnet i min kåsa från det porlande vattnet i en av bäckarna och dricker med välbehag. Det smakar fjällen. Bättre än kranvattnet hemma.

Nu har vi 9 kilometer kvar. Det är inte helt platt, terrängen går lite upp och ner men det är definitivt inte jobbigt. Speciellt inte med den hänförande utsikten som finns vid vår sida för resten av dagen.

Det är nästan trångt på leden. Framför mig i ett långt lämmeltåg ser jag hundratals personer och likaså bakom mig. Det är bara inse. Det kommer att bli kö där framme. Frågan är bara hur lång.

LÄS MER: Sanne höll på att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna >>

trolltunga-40 trolltunga-35 trolltunga-33 trolltunga-21

Efter flera härliga fotograferingar, vattenpauser och fem timmars vandring är vi framme. Kön är faktiskt inte så lång tack vare att vi började tidigt. Men vi behöver ändå stå cirka 20 minuter i kö.

Under vår väntan får vi bevittna det ena spektaklet efter det andra där ute på tungan. En kille friar till sin flickvän, en annan kvinna går ut barbröstad och sträcker armarna mot himlen, ett par med en liten bebis gör en ”Lejonkungen” och sträcker barnet mot solen.

Sen blir det äntligen min tur. Ögonblicket jag sett framemot i flera år. Jag sätter mig på kanten. Dinglar med benen och glömmer för en stund att det står flera hundra och tittar på mig bakifrån. Det är bara jag och fjorden. Jag och naturen. Jag andas in och känner mig hemma.

trolltunga-56

 

trolltunga-61

När vi är klara med alla våra bilder är det dag för käk. Jag lagar till min enkla pastapåse på stormköket. Mat smakar alltid så gott i naturen. När magarna är välfyllda bestämmer vi oss för att gå en extra kilometer till en annan klippavsats som inte är lika känd.

Bara 100 meter bortom Trolltunga passerar vi ett krön. Ingen är här. Vi vänder oss och kan inte se alla människor där borta. Det är helt tyst. Bara vinden och våra egna fotsteg. Varför går ingen bara lite till, tänker jag. De missar ju det här. 99 procent av alla kämpar sig alltså upp till Trolltunga i fem-sex timmar. Smattrar av sina bilder, käkar och går ner igen. Hade de bara bemödat sig med att gå hundra meter till hade de fått uppleva något fantastiskt vackert. Istället sitter de där i sorlet bland alla andra. Synd. Jag tipsar nu alltså verkligen om att det är värt att gå den där extra lilla biten. Om ni ändå tagit er upp hit.

trolltunga-64

Vackert så det gör ont. Foto: Patrik Enlund

trolltunga-71

Så tar du dig till Trolltunga

Har du egen bil och är ett gäng kompisar blir det allra billigast. Annars kan du åka tåg till Oslo från Stockholm. Tåget passerar Katrineholm, Örebro och Karlstad på vägen.

Från Oslo ska du sen ta dig till det lilla samhället ”Odda” som ligger längst in i Hardangerfjorden. Du kan åka buss hela vägen med Haukeliekspressen. Det går att boka biljett på deras hemsida och kostar cirka 600 SEK enkel resa.

Med bil tar det dryga fem timmar att köra från Oslo. Det är enkelt. Du följer bara E18/E134 västerut mot Haugesund så kommer du hela vägen fram till Odda. Se karta nedan.

I Odda finns flera boendemöjligheter, för ett tips är att sova över. Nästkommande morgon är det bra att börja vandringen till Trolltunga tidigt. Både av säkerhetsskäl då du har gott om tid att ta dig tillbaka innan mörkret och för att Trolltunga har blivit så populärt att du kommer få stå i kö för att ta den där kända bilden – skönt att vara bland de första då.

odda

Från Odda till Trolltunga

Vandringen startar vid en liten parkering, Skjeggedal. Det tar cirka 20 minuter att köra till Skjeggedal från Odda. Se karta nedan:

Hur långt är det att vandra till Trolltunga?

Från parkeringen är det 11 kilometer att vandra över kalfjället enkel väg. Alltså 22 kilometer tur och retur. Du bör räkna med att det tar 10-12 timmar att vandra till Trolltunga och tillbaka till parkeringen.

Detta innebär högst troligt att du behöver tre dagar för hela upplevelsen. En resdag från Sverige. En dag för vandringen. Och en dag för att åka hem. Läs mer om boende i Odda längre ner.

Ta med ordentligt med mat, bra skor och sköna kläder för alla väder. Ett ombyte och regnkläder är ett hett tips.

När det gäller vatten räcker det att ha med dig en liten vattenflaska – det rinner fjällbäckar överallt längs vägen där du kan fylla på. Så länge vattnet rör på sig går det utmärkt att dricka. Smakar bättre än kranvatten.

Vandringens första 1,7 kilometer går rakt upp för fjällbranten. Det är stundtals lerigt och halt. Var försiktig och ta det lugnt så du inte blir trött. Det är långt kvar när du kommit upp på platten – så du vill spara energin.

Efter branten fortsätter det relativt platt även om det går upp och ner. Här är en karta till Trolltunga som också visar vandringens profil. Bilden från Hardangerfjord.com

När är det säsong att vandra till Trolltunga?

Juni till september är absolut bäst. Titta på den här bilden från hardangerfjord.com:

patrikenlund

2 kommentarer till “Vandring till Trolltunga i Norge”

    1. Ja Lisa 🙂 , en får använda sig av sina vänner eller någon annan av alla som är där. Folk hjälper gärna till att ta bilder av varandra. Det var också en Holländsk fotograf som slagit mynt av det där. Han tältar är uppe på fjället och går sedan varje dag fram till kön, lägger ut en skylt med info om priser på bilder. Han har sagt upp sig från jobbet och reser världen runt och tar bilder. 80 Norska kronor för en bild tror jag det var. Rätt värt om man slitit sig upp dit ändå att få en jäkligt bra bild. Dock hade jag min egen riktigt bra kamera så slog inte till på erbjudandet 😉 Men han som friade till sin tjej använde sig såklart av fotografen!

Kommentarer är stängda.