Hoppa till innehåll

Burma, Dag 3: Hantverksmarknad och bokade tågbiljetter

Vi vaknar till en klarblå himmel i Yangon. Borta är stadens smog och moln. Vi kan äntligen se solen. På med flip-flops, bekväma kläder och solglasögon. Nu ska vi på upptäcksfärd på Bogyoke Market.

Det är den stora marknaden i centrala Yangon. Den är stängd på måndagar, annars öppen varannan dag och varje söndag.

Den ligger bara en kort promenad från vårt hostel. Vi kliver in genom i en stor byggnad med kolonial arkitektur. Det är en klassisk asiatisk marknad. Små butiker som säljer hantverk, smycken och juveler, kläder, tygväskor och vackra målningar.

Hela serien om Burma:

Burma, Dag 1: Hektiska Yangon >>

Burma, Dag 2: Den mäktiga och gyllen Shwedagon Pagoda >>

Bogyoke Market Bogyoke Market Bogyoke Market Bogyoke Market

En del av marknaden är inhyst under ett stort mörkt plasttak på baksidan av huvudbyggnaden och den enda belysningen är dagsljuset. Det gör att här inne vilar ett skumt mörker över hyllor och kassadiskar.

Det är stor skillnad mot gatumarknaderna där fisk ligger i högar med flugor överallt och folk bär enklare klädsel. Här inne på Bogyoke Market har vi hoppat upp flera pinnhål på klasstegen. Här sitter kvinnor sminkade med vackra klänningar och örhängen bakom disken och det doftar av parfym istället för avhuggna fiskhuvuden.

Vi är mest ute efter att vandra runt och titta på allt de fantastiska hantverken och för upplevelsen. I och med att vi har en månads resande framför oss vill vi inte köpa på oss onödig vikt. Men vi vet också att vi kommer tillbaka till Rangon och då lär vi återkomma hit för att köpa en souvenir eller två.

Bogyoke Market Bogyoke Market

Såklart finns här också en så kallad food court. Vi knatar över kullersten mellan plastborden när unga killar och tjejer, troligtvis bara 13-14, stoppar oss för att ivrigt locka oss till just deras restaurang med en bra och billig meny. De flesta rätter du kan köpa kostar 1500 Kyat (cirka 10 svenska kronor).

Bogyoke Market

Sötsaker och en rispudding med kokos.

Bogyoke Market

Bogyoke Market ligger bara ett stenkast från centralstationen i Yangon. Perfekt. För nu ska vi boka tåbiljetter. Dag 4 i Burma är planen att röra oss vidare norrut mot tempelområdena i Bagan. Vi har gjort research innan om tider, sträckan och biljettpriset. Ska du åka tåg i Sydostasien rekommenderar jag starkt bloggen ”The man in seat61” som skrivs av en engelsk snubbe som åkt i princip varenda tåglinje du kan tänka dig. Han har oerhört detaljerad och uppdaterad information om allt som har med tågen att göra. Den informationen är bra att ha i ryggsäcken när det är dags att boka din biljett.

Vi kommer fram till tågstationen. Inte en enda skylt med det alfabet vi känner igen. Allt är skrivet på burmesiska. Vi frågar oss försiktigt fram var vi kan boka biljetter till Bagan och får reda på att vid biljettluckorna i den stora entréhallen går det bara att köpa biljetter till dagens tåg. Tåg för kommande dagar bokas på ett annat ställe och vi får en något vag vägbeskrivning.

biljetter-3

När vi börjar gå blir vi genast kontaktade av en man i vit skjorta som frågar var vi ska. När han får höra att vi vill ha ett övernattningståg till Bagan är hans svar omedelbart.
– Det går inga nattåg till Bagan. Ni kan ta bussen, jag har billiga biljetter, säger han och ler.

Vi svarar såklart att vi med säkerhet vet att det går nattåg. Han fortsätter sina övertalningsförsök.
– Okej, om ni säger det så. Jag kan visa er vägen till bokningen så får ni se själva.

Den här mannen är oerhört trevlig. Han presenterar sig vid namn, han frågar var vi kommer ifrån och hur länge vi ska vara i Burma. Han berättar att han själv har invandrat från Bangladesh för flera år sedan.

Väl framme på andra sidan järnvägen där bokningen ligger introducerar han oss för en annan man i vit skjorta.
– Ska ni till Bagan. Följ med till mitt kontor.

Vi förstår genast att det här är en snubbe som fångar upp vilsna turister innan de når fram till de riktiga biljettluckorna. Av en enda anledning. Pengar.

Vi kommer överens om att åtminstone se vad han kan erbjuda. Kanske kan vi få biljetter billigare än vad vi läst att de ska kosta.

Han lovar att hans kontor ligger nära. Det gör det givetvis inte. Det är en promenad på 15 minuter. Vi är fyra stycken som reser tillsammans här i Burma och vi alla har flera års erfarenhet av Asien och vet innan vi är framme hur det här kommer sluta.

Väl inne i det luftkonditionerade kontoret sitter redan fyra män och en kvinna utan att egentligen göra något vettigt. När vi kommer in väcks genast deras intresse och vi säger att vi vill boka nattåg till Bagan.

Beskedet är kort och koncist.
– Nattågen är fullbokade. Men jag rekommenderar att ni åker buss. Vi har bra priser, säger en av männen.

Precis som vi anade. Det här är ett privat drivet bussbolag som ser en möjlighet att dra in stålar. Men vi vill inte åka buss. Vi vill ha tåget för upplevelsen.

Vi går tillbaka till tågstationens biljettbokning. En lång radda luckor med skyltar som för oss är obegripliga. Efter att ha frågat runt hamnar vi rätt och får prata med en burmesisk man som pratar riktigt bra engelska.
– Nu har ni tur, vi har en sovkupé kvar, säger han.

Vi tittar på varandra och gör en tyst high five. Vår research och vår erfarenhet av Asien har vunnit en stor seger. Vi visste ju det här innerst inne och vi firar stora triumfer inombords när vi glada i hågen lämnar stationen med våra biljetter i högsta hugg. I morgon lämnar vi storstadens puls och dåliga luft. 18 timmars nattåg.

Landsbygden här kommer vi!

Längre ner hittar ni en karta för att hitta till just den här biljettbokningen. Ska du åka ett tåg någonstans samma dag är det däremot bara ta dig till den stora vänthallen på tågstationen.

biljetter-4

Fyra biljetter till en egen sovkupé.

biljetter biljetter-2

För att boka biljetter som inte är till tåg samma dag ska du ta dig till gatan precis söder om järnvägen och stationen. Den heter Bo Gyoke Road. På betongmuren som omgärdar hela området sitter en grön skylt som säger ”Booking office”. Där ska du gå in.

karta2

karta3