Hoppa till innehåll

Idag är det Blue Friday – sluta shoppa och hjälp havet

Idag är det Blue Friday och ingenting annat. Jag fortsätter min tradition att åka ut och dyka den här dagen. Havet täcker 70 procent av jordens yta och bidrar varje dag med hälften av planetens syre som du, jag och alla andra andas. En anledning att bry sig alltså. Använd #bluefriday och sprid kärleken till havet.

Den konsumtion som vi människor håller på med hjälper inte haven. Och vet du vad? Det gör oss inte lyckligare heller! Varje år hamnar åtta miljoner ton plast i havet. Något som vår konsumtion bidrar till. Läs reportaget Plaståldern >>

Jag dyker tillsammans med min bästa kompis – en sköldpadda!

Vad vet du om havet?

Är du kanske en av dem som fortfarande är rädd för hajar? (När allt hajarna behöver är vår hjälp!) Visste du att bläckfiskar har tre hjärtan och att det är sjöhäst-pappan som föder ungarna?

Läs på! Lär dig! Och framförallt – sluta shoppa onödiga prylar. Skänk pengarna till välgörenhet för haven istället. Till exempel hos Naturskyddsföreningen >> eller bli en stolt hajbeskyddare hos Shark Guardian. Om jag inte kan stoppa dig från att shoppa – gör det åtminstone smart. Köp en cool hajtröja och stötta Shark Guardians arbete.

Se en dokumentär om havet! Jag rekommenderar på Netflix: ”Our Planet” med David Attenborough.

Hämta och dela din #bluefriday-bild här >>

Jobbar du på förskola? Jag visar och berättar om havet för era barn!

Jag har tidigare tillsammans med förskolan Korvetten i Nyköping lärt barnen om havet (Läs mer). Det var en del av deras projekt om havet under ett helt läsår. Jag berättade häftiga fakta för barnen, visade bilder och filmer från min dykning och svarade på alla barnens frågor.

Jobbar du på förskola och vill att jag ska visa och berätta om havet för era barn? Jag gör det helt gratis. Maila mig: patrik@ettannatliv.se Läs också mer här >>

Fler lästips om havet

Så blir du en bra snorklare på semestern >>

Rädda havet – säg nej till plast >>

Bildspecial: Knasiga djur under ytan >>

Bildspecial: Patriks bilder från under ytan >>