Matt och Sara tar med sina barn ut i världen

2151

Matt, Sara, Tindra och Mille. Det är ingen vanlig familj. Familjen Meakin är ofta ute och reser. Och när de reser så reser de väldigt annorlunda. De skippar all inclusive, turist-turer och lyxiga hotell. Istället är det tält, roadtrips och äventyr i djungeln.
– Vi körde i djungeln i Mexiko och insåg att vi höll på att få bensinstopp och vi hade bara en flaska vatten. Barnen tyckte det var skitkul, säger pappa Matt.

Första resan med barnen gjorde Matt och Sara när Tindra var 1 år och 8 månader och Mille var 8 månader. Var åkte dem? Australien.

– Lika bra att gå all in direkt och åka så långt man kan. Vi var iväg en dryg månad där, minns Matt.

Idag är Tindra 10 och Mille 9. Förra sommaren åkte hela familjen på roadtrip i östra Europa och tältade. De körde genom Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Ungern, Kroatien, Italien, Österrike och Tyskland.

– En hel månad var vi ute. Vi besökte skelettkyrkan i Tjeckien, hajkade i ravinerna i Slovenien och bara hade det allmänt najs, säger Matt.

– Barnen tyckte det var hur kul som helst. De är öppna för nya saker och för äventyr. De tyckte det var lite läskigt men kul att kolla på skeletten och jätteroligt att besöka grottorna i Slovenien. Vi var 130 meter under marken.

LÄS MER: Atte sålde huset i Nyköping och flyttade till Filippinerna >>

Här är familjen på bild i Österrike under resan genom Europa.

Matt och Sara har aldrig varit rädda eller oroliga för att ta med barnen långt bort till äventyrliga destinationer. Istället ser dem det som en möjlighet att lära barnen det som de inte kan lära sig någon annanstans.

– Det är bra för dem att se att allt inte är som hemma. Om dem från tidig ålder blir bekväma med det som är annorlunda är de inte lika rädda och mer öppna för det annorlunda, säger Matt.

Och det där har barnen verkligen anammat. De älskar det som är annorlunda.

– När vi var i Mexiko fick Mille reda på att man kunde få tacos med koöga och det ville han äta direkt. Tindra och Mille vill testa nytt, till exempel syrsor och alligatorsvansar, för det har vi inte Sverige.

LÄS MER: Familjen Hasselgren bor i Shanghai – reser över världen >>

Tindra och Mille under resan i Mexiko.

Resan till Centralamerika och Mexiko ja, den minns Matt med ett skratt.

– Vi körde i djungeln i Mexiko och insåg att vi höll på att få bensinstopp och vi hade bara en flaska vatten. Barnen tyckte det var skitkul att vi kanske skulle bli fast i djungeln. När vi var i Belize skulle vi snorkla med hajar, men Mille fick feber och öroninflammation. Det var på gråtnivå när han inte kunde snorkla med hajarna, berättar Matt.

Matt och Sara har alltid älskat att resa. De var väldigt unga när de fick Tindra och Mille, men det har inte hindrat dem från att fortsätta resandet.

– Många människor slutar resa när de får barn eller tänker att de ska vänta lite till barnen blir äldre. Vissa reser inte för att de är nojiga för att barnen ska bli sjuka eller råka ut för olyckor. Men det är en gåva att lära barnen att resa redan från tidig ålder. För Tindra och Mille är det att gå genom tullar och säkerhetskontroller som att sätta sig i en bil. Det är lite vardag för dem, säger Matt.

Familjen framför kända Colosseum i Rom.

Han fortsätter berätta om det ena mer otroliga än det andra. Historier som får de flesta föräldrar att sätta kaffet i halsen.

– I vintras var vi i Puerto Rico, UD avrådde svenskar att åka dit på grund av orkaner förra hösten. Vi bestämde oss för att åka ändå och UD upphävde faktiskt avrådan bara några veckor tidigare. Barnen fick se förstörelsen, elen som kom och gick och palmer som var avbrutna. Vi kom till ön St Martin, det var som en krigszon. Betongblock, rör och det såg ut som en bomb hade släppts. Vi pratade med folk som bodde med sina barn i containrar, berättar Matt.

– Det blev en väckarklocka för oss som vuxna, men även för barnen. Många avbokade sina resor, men vi kände att vi ville komma dit. Vi hade en grym resa, Puerto Rico var helt underbart.

LÄS MER: Annika reser världen runt – med tre små barn >>

Familjen får ofta den klassiska frågan hur de har råd med alla sina resor.

– Personligen kan jag tycka att det är en lite oförskämd fråga, för ingen skulle fråga det om man köpte en sommarstuga eller ny bil, säger Matt.

Han fortsätter:

– Vi är inte rika. Det är ju inte det som det handlar om. Det finns så många olika sätt att hålla nere kostnader på. Åker du på all inclusive då räcker dina pengar bara en vecka. Men våra pengar räcker längre. Vi bokar ett hus eller tältar och då kan vi äta mat hemma. Vi bokar inga turer med turistiga företag, för det kostar jättemycket, säger Matt.

Nästa stora äventyr för familjen blir Mauritius över jul och nyår. Men innan det klämmer de in London och kanske också Litauen och Vitryssland. Och vem vet vad mer? Allt kan hända.

Familjen har en video-blogg (Vlogg) Spana in den här >> eller följ dem på Instagram: @milesbymeakin 

SHARE