Patrik: Använd detta när du reser – det underlättar allt

1274

När jag reser runt världen använder jag mig av flera smarta tjänster jag upptäckt genom åren. De underlättar mitt resande enormt och gör att jag kan fokusera på det roliga med att resa. Här har jag skrivit om fem saker som jag använder kontinuerligt. Spana in och börja använd de du med!

Wise – betalkortet med lokal valuta

Det absolut bästa jag någonsin upptäckt. Wise har ett betalkort som du kan betala med i den lokala valutan. Kostar något 100 Mexikanska Pesos tillexempel, då dras 100 Pesos från kortet, inte en gnutta mer. Inga andra avgifter, ingen växelkurs. Du växlar pengarna i deras app smidigt innan resan. Du sätter in svenska kronor på kortet med en vanlig banköverföring. Sen kan du välja vilken valuta du vill växla till. Du får en mycket bättre kurs än om du betalar med ditt bankkort direkt. Det är givetvis en liten avgift för växlingen, men den är också mycket mindre än hos banken eller växlingskontoren. Och den avgiften är ju bara en enda gång, då när du gör själva växlingen. Alla köp med kortet därefter är gratis.

Wise kan också betala till lokala bankkonton. Som ett exempel, jag gjorde en ”mexikansk banköverföring” från mitt ”mexikanska konto” i Wise-appen till en dykfirma. Detta istället för att ta ut pengar i en bankomat och betala i kontanter.

Wise-kortet fungerar absolut bra i bankomater och det funkar på exakt samma sätt som att betala med kortet. Ingen växelkurs. Det som du tar ut är det som dras från kortet. Däremot kan ju vissa bankomater ha egna avgifter för uttag, de kommer du tyvärr inte runt (men det gäller ju alla bankkort oavsett).

Registrera dig för Wise nu!

Patrik förklarar: Hur har jag råd att resa på heltid i världen?

Express VPN – skydda dig online

Att surfa nu förtiden innebär alltid en risk, även hemma i Sverige. Jag använder därför Express VPN. Det innebär att jag är skyddad när jag använder öppna internetanslutningar och wifi på till exempel hotell, flygplatser och restauranger. Det innebär att ingen utomstående kan komma åt mina lösenord eller se när jag loggar in på banken eller gör betalningar online. Express VPN finns som applikation både till din dator och din smartphone. Kontot går att använda på fem olika enheter samtidigt. Grejen med en VPN är att du kan ändra din geografiska position med några knapptryck. Du kan få det att se ut som din dator är i ett helt annat land på andra sidan jorden. Detta gör att du kan komma åt vissa filmer, serier och tv-program på streamingtjänster som inte har innehållet i just det land du faktiskt befinner dig i. Om du använder min länk får du 3 månader gratis när du registrerar dig: https://www.expressvpn.com/adifferentlife

Maps me – kartor offline

När du måste lämna hotellet och behöver hitta till restaurangen, affären eller stranden är Maps Me perfekt. Du behöver inget internet. I appen kan du snabbt och enkelt ladda ner en detaljerad karta som du sen kan använda offline och med hjälp av platstjänster ser du hela tiden var du själv är. Du kan leta upp var du vill ta dig och sen klicka på vägbeskrivning så visar Maps Me dig rutten till dit du vill. Ladda ner Maps Me nu!

Ring vanliga telefoner med Skype

Behöver du ringa din bank? Vill du ringa till gammelfarmor som inte har sociala medier? Eller behöver du ringa hotellet i landet du är i? Använd Skype och ring vanliga telefonnummer. Du behöver själv internet för att kunna ringa och du behöver ladda på ditt Skype-konto med pengar. Kostnaden för ett samtal till ett svenskt nummer är 30 öre per minut. Mycket billigare än om du skulle ringa från din telefon när du är i ett land utanför EU.

Full insyn i ekonomin – så har jag råd att resa så mycket >>

Momondo – hitta billigaste flygen

Varje gång jag letar efter billiga flyg använder jag Momondo. Det är helt enkelt en sökmotor för flygresor. Momondo är helt gratis och det är inte av de du köper själva resan. Momondo hittar de olika resorna på internet och du får själv klicka dig vidare till sajten där du köper resan. Det finns många olika aktörer, så var noga med vem du köper resan av och gör din research innan du betalar.

SHARE

2 COMMENTS

    • Det är ett fysiskt betalkort som fungerar som vilket betalkort som helst, med skillnaden att du betalar i lokal valuta. Inga avgifter vid köp. När du gör växlingen mellan olika valutor i appen så får du en bättre växlingskurs än hos banken och de tar en liten avgift för valutaväxlingen, men även den är billigare än hos bankerna.

Comments are closed.